Quantcast
Channel: Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live

Puutarhavierailulla: Augustenborgs Botaniska Takträdgård, Malmö, Ruotsi, osa 2/2

$
0
0
Viime viikolla käynnistyi kuvakierros Augustenborgin kasvitieteellisessä kattopuutarhassa, joka tarjoaa ideoita erityisesti viherkattoihin, mutta alueelta löytyy inspiraatiota myös mm. maanpeitekasvien valintaan, maksaruohomattoihin ja kivikkokasvialueille. Viime viikon aiheena olivat viherseinät, erilaiset viherkaton toteutustavat ja alueen yleisilme. Tällä kertaa pääasiallisena aiheena ovat viherkatot. Tervetuloa jatkamaan puutarhavierailua Malmön kattojen yllä!

Tarhalaukkaneilikka ja sinipiikkiputki kukkivat katolla komeasti. Alueella on myös rönsyakankaalia ja keltaista pensashanhikkia. Tämä istutusalue on tehty pienen kummun päälle.

Toisesta suunnasta samaa aluetta. Pienten kivien kuorruttama polku nousee matalalle kummulle. Rönsyakankaali kasvaa rehevinä kasvustoina pensashanhikin tyvellä. Edessä kaunopunahattua.

Polun tällä reunassa kasvaa mm. kaunopunahattua, akileijoja, kurjenpolvia ja tädykkeitä.

Myös tässä on kumpumaista aluetta. Itselleni ei olisi kyllä tullut mieleen, että katolle voisi oikeasti tehdä kumpuilevia istutusalueita. Kummut on ilmeisesti tehty styroksista, jonka päällä on n. 15cm paksuinen kasvualusta. Alueella kasvaa heiniä, maksaruohoja ja muita kuivuutta kestäviä kasveja.

Kumpujen takaa löytyy mehiläispesä.

Kattopuutarhasta löytyy myös oikeasti paksumman kasvualustan vaativia kasveja, sillä sinne on istettu  pari omenapuuta. Tätä varten katolle maksaruohomaton reunaan on tehty erillinen patolevyn vuoraama istutusallas, josta ylimääräinen vesi pääsee pois. Tämä istutus näytti viime kesänä vähän kuivahtaneelta, ja paahteinen, kuiva kesä onkin varmasti haasteellinen tälle kattopuutarhalle, sillä varjoa siellä ei juuri ole tarjolla.

Enpä ole ennen nähnyt katolla kasvavia omenapuita. Taustalla maksaruohomattoa, jonka keskellä on alue kaktuksille.

Kaktukset näyttävät viihtyvän kuivalla ja lämpimällä katolla, jossa kasvualustan päällimmäinen kerros on kivimursketta.

Tällä katolla on taas selvästi vehreämpää. Erityisesti koristeheinät ja maksaruohot näyttävät voivan kattopuutarhassa todella hyvin, samoin ruohovartiset, kuivaa kestävät kukat.

Tällä alueella kasvualustan paksuus vaihtelee. Paksumpi maakerros on vasemmalla pitkittäissuuntaan ja siinä kasvaa kurjenpolvia ja vuorenkilpeä. Sen vieressä on ohuempi kasvualusta, jossa viihtyvät maksaruohot, ja oikealla taas paksumpi.

Tässä patolevyjen rajaamissa ruuduissa testataan kasvien selviytymistä ja kukkimista eri paksuisissa kasvualustoissa. Yllättävän ohuessakin ne näyttivät kasvavan, mutta kyllä paksuimmissa alustoissa kasvu oli rehevämpää ja kukinta runsaampaa.

Katoilla on myös aurinkopaneelirivistöjä, joiden taakse jäävän tilan täyttävät ruohosipuli- ja koristeheinäkasvustot. Kattojen rajallinen tila onkin otettu kokonaisuudessaan hyötykäyttöön.

Betonipinnassa oleviin metallireunaisiin syvennyksiinkin on istutettu kasveja. Se, miten rankkasateella ylimääräinen vesi poistuu syvennyksestä, jäi minulle epäselväksi. Ratkaisun luulisi vaativan vähintäänkin kunnon salaojituksen.

Tälle alueelle on kerätty kattopuutarhan haasteellisiin olosuhteisiin erityisen hyvin sopivia kasveja, jotka selviytyvät 10 cm paksulla kasvualustalla.

Vasemmalta verikurjenpolvi, tähkätädyke, lännenkylmänkukka, törmäkukka. Myös sikuria kasvoi tällä alueella. Taustalla mm. hopeatoppoa, marunaa ja maksaruohoja.

Puutarhavierailut jatkuvat taas ensi viikolla, jolloin esittelyssä on aivan ihana kasvitieteellinen puutarha Pohjois-Saksassa. Taisipa heinäkuussa heti lomareissumme jälkeen laittamani maistiaiskuva olla juuri sieltä.:)

Leppoisaa viikonloppua!

Viimeiset kukkasipulit

$
0
0
Olin tänä vuonna päättänyt, etten enää myöhään syksyllä hanki kukkasipuleita alennusmyynneistä.  Äitini oli kuitenkin käynyt ale-laareilla ja ostanut sipuleita niin paljon, että niitä jäi vielä yli minullekin. Lopulta olinkin tutussa tilanteessa miettimässä, mihin viimeiset sipulit tungen. Maahan näitä nyt en enää laittanut, sillä en jaksanut alkaa rautakangella tekemään reikiä sipuleille, vaan tarkoitukseni on istuttaa ne ruukkuihin odottamaan kevättä. Tässäpä vielä tämän vuoden viimeiset kukkasipulimme:

Tulppaanit 'Garden Fire', 'Apricot Favourite', 'Queensland' ja 'Crossfire'

Erityisesti tulppaanin 'Queensland'...

... ja 'Garden Fire' kukintaa odotan innolla, vaikka kauniita toki ovat nuo kaksi muutakin tulppaanilajiketta.

 Teitkö sinä kukkasipulihankintoja alennusmyynneistä?

Mukavaa marraskuun viimeistä viikkoa!

Lentävän koiran puutarhakierros

$
0
0
Tällä kerralla luvassa onkin vähän erilainen kuvakierros puutarhassamme. Oppaanamme nimittäin toimii corgimme Rolf, joka hullaantuu lumesta. Olin ajatellut, että kuvaisin sen touhuja ympäri puutarhaa. Rolfista kuitenkin lumen syöminen oli niin vastustamatonta, että kierroksesta tuli "vähän" erilainen kuin olin suunnitellut. Tervetuloa lunta pöllyävälle vierailulle puutarhaamme!

Esittelijä saapuu paikalle. "Vihdoinkin vapaana!"

"Voi, miten paljon ihanaa, valkoista herkkua! Tää on pakko syödä kaikki!"

"Mitä sä nyt siinä? Meinaatko oikeesti, että mun pitäis lopettaa tää syöminen ja lähteä kiertämään pihaa?"

"Hmph, pakko kai se sitten on..."

"Mennään nyt sitten ja vähän äkkiä! Taustalla Buried Pot Garden."

"Tässä on istutuslaatikot..."

"Äkkiä seuraavaan paikkaan!"

"Jos mä nyt kerran poseeraan kunnolla tässä Liljarinteen edessä."

"Ja sitten mennään taas!"

"No niin, nyt on kierros tehty, tultiin takaisin Rinnepenkkien eteen. Metsäpuutarhaan mä en lähde, kun siellä ei oo lunta tarpeeks."

"Lähde nyt menee sen kameras kanssa. Mä haluun syödä tän ihana, valkoisen herkun ihan rauhassa."

Iloa päivääsi!

Yhteenvetoa viime kesästä: Chilit ja paprikat

$
0
0
Ajattelin tehdä taas pientä yhteenvetoa viime kesänä kasvattamistani hyötykasveista ja kesäkukista. Aloitan chileistä ja paprikoista, sillä niistä ensimmäiset ajattelin kylvää jo heti vuodenvaihteen seutuna. Osaa tänä vuonna kasvattamistani chileistä yritän myös saada talvetettua. Tässäpä listausta kuluneen kesän chileistämme ja paprikoistamme.
Chili 'Anaheim', maustepaprikat 'Biquinho' (pieni punainen) ja 'Lombardo' (ohuempi pitkä punainen), punainen paprika 'California Wonder', keltainen paprika 'Gourmet' ja nimetön pieni oranssi suippopaprika.

- chili 'Meek and Mild': Iti hyvin, samoin taimet kasvoivat mukavasti. Satokausi alkoi tällä chilillä harmillisen myöhään, vasta lokakuussa poimimme ensimmäiset kypsät chilit ja muutama chili odottaa vielä kypsymistään. Mustat chilit, jotka ovat hyvänmakuisia ja tulisuudeltaan melko mietoja. Tätä yritän talvettaa, jos satokausi alkaisi ensi vuonna aiemmin. Jatkoon!

- chili 'Bird Pepper': Tämä iti huonosti ja tuloksena oli vain yksi taimi. Ensimmäiset chilit kypsyivät vasta marraskuussa. Tulinen, maukas, pieni chili. Tämäkin on talvetuksessa.

- chili 'Hungarian Yellow Wax Hot': Jo viime vuonna tämä lajike nousi suosikiksemme eikä sitä voittanutta löytynyt vieläkään, vaikka pari kovaa haastajaa olikin. Täyteläinen, tulisuudeltaan melko mieto. Tämä on meillä maustevoihin ehdoton lempilajikkeemme ja myös tomatillosalsassa chili toimi erinomaisesti. Satokausi alkoi jo heinäkuussa ja jatkui marraskuuhun asti. Vaikka taimia oli useita, tänä vuonna tätä chiliä ei jäänyt pakastimeen tai kuivattavaksi, sillä käytimme sitä tuoreeltaan niin runsaasti.

Chili 'Hungarian Yellow Wax Hot'

- chili 'Anaheim': Iti ja kasvoi hyvin. Melko kookkaat, punaiset, vähän paprikanmakuiset, mutta silti hieman tuliset chilit. Satoa tuli mukavasti ja jäi kuivattavaksikin. Tosi hyvä peruschili, jota aion ehdottomasti kasvattaa jatkossakin. Yksi tämänvuotisista suosikeistamme.
Chili 'Anaheim'

- maustepaprika ’Biquinho’: Iti hyvin ja alkoi tuottaa satoa jo varhain, vaikka tämän kylvin vasta helmikuun puolivälissä eli reilua kuukautta myöhemmin kuin muut. Kukki runsaasti ja maustepaprikoitakin tuli valtava määrä. Kauniin näköinen, matala lajike. Chilit olivat pieniä, muutaman senttimetrin pituisia. Tosi mieto chili, joka sopi ainakin meidän mielestämme paremmin kypsennettäväksi kuin käytettäväksi sellaisenaan. Raakana emme tämän mausta pitäneet, maussa oli outo vivahde. Kasvatan tätä ehkä kuitenkin joskus vielä uudestaan, osittain tosin sen erityisen kauniin ulkonäön vuoksi.

Maustepaprika 'Biquinho'

- takapotkuinen nimetön chili: Iti hyvin, mutta satoa ei ehtinyt tulla tänä vuonna lainkaan. Siirsin chilit sisälle kasvivalojen alle lokakuussa ja tämä oli silloin vasta nupussa. Siirrosta se ei tykännyt ja tiputti nuppunsa. Leikkasin sen alas ja yritän talvettaa, jos ensi vuonna pääsisimme sitten maistamaankin.

- suippopaprika 'Urartu': Tuotti satoa muutaman kookkaan, kellanoranssin suippopaprikan verran. Hyvänmakuinen, melko peruspaprika. Voisin kasvattaa uudestaankin.

- pieni oranssi nimetön suippopaprika: Satoisa, n. 6-7 cm pitkiä, oransseja suippopaprikoita tekevä lajike. Iti hyvin, oli vaivaton kasvattaa. Satokausi alkoi heinäkuussa ja jatkui marraskuuhun asti. Maukas lajike, jota päätyi myös kuivattavaksi. Ehdottomasti jatkoon!
Pieni oranssi nimetön suippopaprika

- vihannespaprika 'Pusztagold': Todella hyvänmakuiset paprikat, jotka sopivat erinomaisesti esim. salsaan, tortilloihin ja kasvissosekeittoihin. Muistuttaa maultaan vähän chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot'. Ehdottomasti jatkoon!

- paprika 'California Wonder': Aiempina vuosina en ole tästä lajikkeesta saanut satoa lainkaan, mutta tänä vuonnapa sainkin! Iti tänäkin vuonna vähän nihkeästi, mutta sain silti kasvatetuksi kaksi satoa tuottanutta taimea. Maukas peruspaprika, suuret punaiset hedelmät. Voisin kasvattaa uudestaankin.
 
Paprika 'California Wonder'

- paprika 'Gourmet': Iti hyvin, mutta sato jäi melko pieneksi. Teki kellanoransseja, melko suuria paprikoita, jotka olivat ihan hyvän makuisia. Hyvä peruspaprika.

- maustepaprika 'Lombardo': Tämä nousi myös yhdeksi suosikeistamme tänä vuonna. Iti hyvin, teki satoa mukavasti, aina kuivattavaksi asti. Erittäin maukas, aromaattinen maustepaprika, jossa on vähän makeahkokin maku. Ehdottomasti jatkoon!

Kasvatitko sinä chilejä/paprikoita viime kesänä? Mikä on sinun suosikkilajikkeesi?

Mukavia marraskuun viimeisiä päiviä!

Puutarhahetken joulukalenteri

$
0
0
Joulukuun 1. päivänä avautuu Puutarhahetken joulukalenterin ensimmäisen luukku. Kalenterissa on luvassa joulun aikaan liittyviä somiste-, kukka- ja puutarha-aiheisia postauksia, ehkä joitain joululahjavinkkejäkin, mutta myös mukavia arvontoja sekä muutamia puutarhavierailuja, jotka tuovat kesäisen tuulahduksen talven keskelle ja tarjoavat inspiraatiota seuraavaa kasvukautta ajatellen. Lisäksi blogini 3-vuotissynttärit ajoittuvat joulunalusajalle, joten tähänkin liittyen on oma postauksensa synttäriarvontoineen luvassa.



Tervetuloa joulunodotukseen Puutarhahetken joulukalenterin parissa!

1. luukku: Puutarhavierailulla: Alter Botanischer Garten, Kiel, Saksa, osa 1/2

$
0
0
Viime kesänä Keski-Euroopan lomareissullamme kiersimme useita puutarhakohteita. Näistä muutamia olen jo esitellyt (linkit näihin löytyvät postauksen lopusta), mutta monia kauniita puutarhoja on vielä jäljellä. Seuraava puutarhavierailukohde on Pohjois-Saksassa, Kielissä, sijaitseva Alter Botanischer Garten, jossa on aivan erityinen tunnelma. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle Kielin vanhaan kasvitieteelliseen puutarhaan!

Saksalaistyylisen talon edustalla on komeat, runsaat istutukset mm. päivänliljoja, pioneja, maksaruohoja ja jaloangervoja.

Sama talo toisesta suunnasta. Alueella kasvaa mm. päivänliljoja, jaloangervoja, kurjenpolvia, jättipoimulehteä ja suloinen syyssyrikkä.

Alueella on runsaasti hortensioita. Safiirihortensia on upeassa kukassa.

Pelkkiä perennaistutuksia on vähän aiemmissa kuvissa olleen talon ympärystän lisäksi. Sen sijaan puutarhan parasta antia on komeiden puiden, pensaiden ja luonnonkivien muodostama metsäpuutarhamainen tunnelma.

Varjossa puiden katveessa maanpeittäjänä on valikoima kuunliljoja, joiden erilaiset lehtivärit ja -muodot luovat kiinnostavan vaihtelevan näkymän. Taustalla mm. saniaisia ja alppiruusuja.

Tämän polun toinen reuna on täytetty ihanilla hortensioilla, jotka kaikki sattuivat kukkimaan samanaikaisesti eri pastellisin sävyin. Istutusalue on rajattu komeilla luonnonkivillä.



Hortensioiden suloinen kukinta jatkuu.

Puutarhassa on myös lampi, jonka yli johtaa puinen silta.

Lammen alue on varsin rehevä. Silta häämöttää taustalla.

Lammen vesi oli viime kesänä levän peitossa.

Suuret lammen ylle kaartuvat puut ovat todella kauniita ja tekevät maisemasta luonnollisen näköisen.

Marjakuusiaidanne peittää puutarhaa kiertävää aitaa. Kuunliljat ja päivänliljat on istutettu isoiksi ryhmiksi. Oikeassa reunassa kermesmarja availee nuppujaan.

Tässä vielä linkit muihin tänä syksynä esittelemiini Keski-Euroopan lomareissumme puutarhakohteisiin:
- Rostockin Rosengarten-ruusutarha
- Rostock Zoo:n puutarha-alueet
- Lundin kasvitieteellinen puutarha
- kokonaan kattojen päälle tehty Augustenborgs Botaniska Takträdgård

Vanhempia puutarhaesittelyjä löydät hakusanalla puutarhavierailulla oikeasta sivupalkista (internetversio).

Ensi viikolla puutarhavierailu Kielin vanhassa kasvitieteellisessä puutarhassa jatkuu, ja silloin luvassa on enemmän metsäpuutarhamaista tunnelmaa.

Ihanaa viikonloppua!

2. luukku: Joulun salaiset reseptit

$
0
0
Tänään onkin vuorossa jälleen usean bloggaajan yhteispostaus liittyen tällä kertaa joulun viettoon tai siihen valmistautumiseen. Itse ajattelin kirjoittaa itse tehdyistä joululahjoista, sillä viime vuosina olemme antaneet sukulaisille ja ystäville nimen omaan lähinnä niitä kera oman hunajan. Keräsinkin tähän yhteen muutamia tekemistämme lahjoista. Lahjat olemme tehneet yhdessä lasten kanssa eli nämä soveltuvat hyvin alle kouluikäistenkin kanssa valmistettaviksi.
Ostin pari vuotta sitten muovisia, läpinäkyviä, avattavia joulupalloja. Näitä koristelimme pienillä ruseteilla ja niiden sisälle voi laittaa esimerkiksi puutarhasta kerättyjä koristeita, kuten käpyjä ja puolukanvarpuja.

Samoja palloja lapset myös maalasivat metallinhohtoisilla askartelumaaleilla. Tällainen itse maalattu pallo on esim. kolmas oikealta. Pallot merkittiin pikkutaiteilijoiden nimikirjaimin, maalauspäivämäärin ja osa palloista päätyi pukin konttiin.

Soodataikinasta (resepti alla) teimme pari vuotta sitten joulukuusen koristeita, joita voi tosin ripustaa muuallekin. Teimme sydämet piparimuoteilla ja painelimme niihin "kakkuleimasimilla" mm. kukkia ja jalanjälkiä. Puisilla grillivarrastikuilla teimme reiät ripustamista varten ja muutamia koristeeksikin. Kovetimme sydämet uunissa. Kuivumisen jälkeen koristelimme ne samalla metallinhohtoisella askartelumaalilla kuin yllä olevat pallotkin. Lisäksi liimasimme osaan kimallehilettä ja -tähtiä. Naruihin lapset pujottelivat helmiä ja kulkusia, osaan tuli koristeeksi rusetti.

Soodataikina:
1 dl maissitärkkelystä
2 dl ruokasoodaa
1.25 dl vettä

Laita ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes massa kiinteytyy. Siirrä kulhoon ja peittele kostealla liinalla jäähtymisen ajaksi. Massa on valmis muotoiltavaksi, kun se on jäähtynyt. Valmiit koristeet voit kuivattaa huoneenlämmössä yön yli tai uunissa 75 asteessa noin tunnin. Soodataikina on taikataikinaan verrattuna hennosti kiiltäväpintaista.

Appelsiinilla maustetuista pipareista on tullut yksi jouluherkkusuosikeistamme. Tavallisten piparien teosta tulee kotiin ihana tuoksu, mutta näistä ehkä vielä parempi. Reseptin löydät täältä (K-Ruoka-sivuston reseptiarkisto). Lasipurkillinen näitä on ollut pidetty joululahja. Piparit olemme pakanneet koristeltuun lasipurkkiin, jonka ympärille on liimattu esimerkiksi kaistale tapettia ja/tai koristenauhaa. Kansi on yleensä peitetty servietillä, kangaspalalla tms. ja solmittu ympärille koristenauha tai juuttinarua.

Oman puutarhan kuivattuja yrttejä olemme myös joskus antaneet lahjaksi. Silloin olemme koristelleet purkit yllä olevan piparipurkin tapaan. Nämä ovat omia tämänvuotisia purkkeja, joten niitä en ole sen kummemmin koristellut. Nimilaput on kirjoitettu värilliselle paperille ja kiinnitetty kontaktimuovin palasella.

Saunassa käytettävät tuoksupussit sopivat myös joululahjoiksi, tosin niiden materiaalit pitäisi kerätä talteen jo kesällä-alkusyksyllä. Tuoksupusseista postasinkin jo aiemmin.

Valkoisia tyynyliinoja lapset ovat saaneet koristella lahjaksi tekstiilitusseilla. Tähän tyynyliinaan ovat kaikki kolme jättäneet jälkensä. Nuorin tosin oli tätä tehtäessä vielä niin pieni, ettei voinut itse kynää käyttää, vaan hänen osuutensa ovat suloiset, pikkuiset kädenjäljet.

Välillä olemme tehneet joululahjaksi myös vuosikalenterin omista kuvista (jonkin kuvapalvelun, esim. Ifolorin nettisivuilta tilattuna). Kuvat ovat olleet lähinnä lapsista, muutama koko perheestä. Tällaisen olemme aina tallettaneet itsellekin muistoksi.

Onko sinulla tapana tehdä joululahjoja itse?

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Omavarainen
Sarin puutarhat
Trio MiuMau ja Herra Nilsson
Metsäläisten elämää
Tsajut
Korkeala
helecleaner
Oma tontti, tupa ja lupa

Iloa ja valoa päivääsi!

3. luukku: Talvisen pihan tunnelmavalot

$
0
0
Meillä kausivalosarjat kuuluvat jo pimenevään syksyyn, ja ne ovat talvella tärkeitä tunnelman luojia. Pihamme tunnelmavaloille on vakiintunut tietyt paikat, joihin ne aina laitetaan. Takapihan suuressa tuijassa ne saavat itseasiassa olla oksien lomassa vuoden ympäri, sillä niiden laittaminen ja pois ottaminen korkeaan puuhun on sen verran työlästä. Tänä vuonna virittelimme valosarjan myös keväällä valmistuneeseen elävään pajumajaan, joka on kaunis loistaessaan kummun päällä metsäpuutarhan pimeydessä. Tässäpä muutamia kuvia puutarhamme tunnelmallisista valonlähteistä!

Etupihan pilarikatajat 'Suecica' saivat tänä vuonna uudet, entistä pidemmät valosarjat.

Takapihan terassille ostimme termoruukkuihin syksyn alesta uudet tuijat. Edelliset olivat sen verran isoiksi ehtineet, että ruukuissa alkoi tila käydä niille ahtaaksi. Istutin tuijien juurelle callunoita ja sirottelin valosarjan toisen pään kiemurtelemaan niiden seassa. Tällaisia termoruukkuja on terassilla kaksi. Taustalla näkyvät sekä kasvihuoneen että elävän pajumajan tunnelmavalot.

Kasvihuoneen tämänhetkisestä ilmeestä postasin jo aiemmin. Tässä kuvassa näkyvät hyvin sen takaseinällä viiniköynnöstuessa kiipeilevät kausivalot.

Pajumaja loistaa metsäpuutarhan keskellä. Sen edessä näkyy turveharkkoreunuksinen O-penkki.

Kausivalojen ansiosta elävästä pajumajasta on iloa talvellakin.

Kaikkea hyvää päivääsi!

4. luukku: Puutarhakirja-arvonta

$
0
0
Tänään käynnistyy Puutarhahetken joulukalenterin ensimmäinen arvonta. Palkintona on keväällä ilmestynyt, toukokuussa esittelemäni inspiroiva puutarhakirja Puutarhatuliaisia - Ulkomailta ideoita omaan pihaan. Kirjassa esitellään puutarhoja ulkomailta ja kerrotaan vinkkejä, miten vastaavanlaista tunnelmaa voisi saada omaan pihaan täällä Pohjolassa huomioiden mm. kasvivalinnat ja materiaalien uudenlaisen käytön. Kirjaesittelyn löydät edellä olevasta linkistä.



Voit osallistua  arvontaan:
- yhdellä arvalla olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi (internetversiossa sivupalkissa oikealla kohta "Lue", joka ei siis näy mobiiliversiossa. Sivun alalaidasta saat vaihdettua mobiiliversion internetversioksi) ja jättämällä kommentin tähän postaukseen
- yhdellä arvalla tykkäämällä blogini sivusta "Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi" Facebookissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontapostausta
 - yhden arvan voit saada lisäksi seuraamalla Puutarhahetki-blogia blogit.fi:ssa. Mainitsethan tämän silloin kommentissasi joko Bloggerissa tai Facebookissa

Jokaisesta edellä mainitusta vaihtoehdosta saat siis yhden arvan, joten osallistua voit korkeintaan kolmella arvalla. Osallistumisaika alkaa tänään ke 4.12. ja päättyy su 8.12.2019. Palkinnon postitus vain Suomeen.

Aurinkoista viikon jatkoa ja tervetuloa osallistumaan arvontaan!

5. luukku: Kukkatarhan Joulumaa

$
0
0
Kävimme viikonloppuna ihastelemassa Kuopiossa sijaitsevan Heikkisen Kukkatarhan Joulumaata, josta löytyi taas monia ihania jouluisia ideoita. Tähän aluksi tarkennan vielä, että tämä ei ole blogiyhteistyöpostaus eikä maksettu mainos, vaan haluan jakaa kanssanne Joulumaan parhaita paloja. Ainakin itse nimittäin pääsin joulutunnelmiin vierailun aikana ja löysin jälleen myös inspiraatiota kauniisiin jouluisen kodin ja puutarhan asetelmiin. Tervetuloa kanssani kuvakierrokselle Kukkatarhan Joulumaahan!

Joulumaan keskellä on lampi, jonka jäällä kulkevat kauriit. Koristeheiniä on luonnokivien koloissa.

Joulupuuksi käy muukin kuin perinteinen kuusi.

Mistelinoksan alla on tunnelmallinen pusuttelupaikka. Havujen ja puksipuiden muoto toistuu valkeissa, punotuissa koristepalloissa.

Vanha autokin on saanut sammaleesta ja muratista koristetta ylleen.

Jouluinen sisäänkäynti voi näyttää vaikkapa tältä. Ruukuista löytyy mm. havuja, kellokanervaa, callunoita, puolukoita ja koristekaalia. Heinäseivästikkaat sopivat tunnelmaan.

Tuvan puolella on ihanaa, vanhan ajan joulutunnelmaa.

Tuvan seinää koristavat villasukat. Ompelupöydällä on havuista tehtyjä kuusia.

Puutarhaportin upea jouluinen asu syntyy mm. kuusen, männyn ja eukalyptuksen oksista, ruusuista, heinien röyhyistä, talventörröttäjistä (ainakin horsmaa, luulisin) ja puisista tähdistä. Koko komeus kruunataan tunnelmavaloilla.

Joulupukin reki on laskeutunut kuusikkoon.

Kävin Kukkatarhan Joulumaassa myös viime vuonna, joten jos haluat kurkata silloisia tunnelmia, löydät postauksen täältä.

Ihanaa torstaita!

P.s. Eilisestä luukusta löytyi puutarhakirja-arvonta. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

6. luukku: Sinivalkoista-haasteen satoa

$
0
0
Aloitin jälleen noin kuukausi sitten Sinivalkoista-haasteen, jonka tarkoituksena on juhlistaa rakkaan kotimaamme itsenäisyyttä. Haaste on kiertänyt jälleen ihanan monessa blogissa. Tähän mennessä ainakin 28 blogia on jo osallistunut haasteeseen, ja lisäksi Instagramiin on kertynyt kuukauden aikana #sinivalkoista_haaste merkittyjä kuvia useita kymmeniä. Instagramin haastekuvista suurin osa on Suomesta, mutta osallistujia on myös Keski-Euroopasta. Puutarhahetken Instagram-tili on ollut nyt kuukauden ajan sinivalkoinen.



Kaikki haasteeseen osallistuneet blogit ja linkit niiden sinivalkoisiin postauksiin löydät alkuperäisestä Sinivalkoista-haaste-postauksestani. Itsenäisyyspäivän tunnelmiin voikin taas virittäytyä vaikkapa katselemalla kaunista sinivalkeaa kuvakimaraa. Joitain yksittäisiä postauksia minulta on saattanut jäädä huomaamatta, ja jos tunnistat omasi olevan tällainen, vinkkaathan siitä minulle kommentti-kentässä.



Sama haaste on kiertänyt myös kahtena edellisenä vuonna. Suomi100-juhlavuonna haasteeseen osallistui noin 60 blogia ja viime vuonnakin toistakymmentä. Linkit näihin postauksiin löydät tästä: Sinivalkoista-haaste 2017 ja Sinivalkoista-haaste 2018.

Isokevättähtiä

Lämpimät kiitokset jälleen teille kaikille ihanille haasteeseen osallistuneille! <3 Ja jos et vielä ole osallistunut, mukaan ehtii edelleenkin, sillä mielestäni kaunista isänmaatamme voi kunnioittaa sinivalkoisin kuvin vaikka vuoden jokaisena päivänä. Lisään itsenäisyyspäivän jälkeenkin haasteeseen osallistuneet blogit edelleen alkuperäisen haastepostaukseni listalle.

Meillä itsenäisyyspäivä kuluu tällä kertaa sukulaisilla vieraillen, tosin illalla rauhoitumme yhteisen ajan viettoon ihan perheen kesken. Mitä sinun itsenäisyyspäivääsi kuuluu?

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

P.s. Vielä ehdit mukaan Puutarhahetken joulukalenterin 4. luukusta paljastuneeseen puutarhakirja-arvontaan!:)

7. luukku: Puutarhavierailulla: Alter Botanischer Garten, Kiel, Saksa, osa 2/2

$
0
0
Viime viikolla alkoi blogissani kuvakierros Kielin ihanassa, vanhassa kasvitieteellisessä puutarhassa mm. hortensioiden ja perennaistutusten parissa. Nyt puutarhavierailun toisessa osassa matka jatkuu metsäpuutarhan maisemissa. Tervetuloa viivähtämään kanssani hetki viime kesässä!

Suurien mäntyjen katveessa on hyvä paikka istahtaa nauttimaan puutarhan rauhasta. Saniaiset ja luonnonkivet ovat kaunis yhdistelmä.

Luonnonkivillä rajattu puutarhapolku on tosi siisti. Myös portaita reunustavat kivenlohkareet. Havut, koristeheinät ja saniaiset tuovat vehreää runsautta polun reunalle.

Polku kiemurtelee puiden katveeseen. Koristeheinämättäitä on kivasti ripoteltu matalan kivireunuksen päälle.

Samaa aluetta viereiseltä nurmikolta kuvattuna. Edellisen kuvan polku kulkee kuvassa keskellä olevan havupuun oksien alta.

Leveät nurmikäytävät kiemurtelevat metsäpuutarhan alueella, jossa kasvaa mm. rhodoja. Nurmikon reunat on huolella siistitty.

Ruusuja kasvaa loivassa rinteessä kaarevareunaisella alueella.

Ruusujen luota matka jatkuu edelleen rinnettä alas alppiruusujen reunustamaa käytävää pitkin. Alppiruusujen kukkiessa tämä rinne on varmasti upea.

Rhodojen kukinta-aikaan tässä on aivan ihana levähdyspaikka. Tämä  luonnonkivistä ja laudoista tehty puutarhapenkki on minusta kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunis ja sopii hyvin puutarhan tunnelmaan.

Osa puutarhan rinteillä kiemurtelevista poluista on reunustettu maahan pystyyn upotetuilla tiilillä.

Puutarhassa on arboretumalue, josta löytyy erityisesti komeita havupuita.

Tätä punaruskeana loistavaa puuta hämmästelimme. Emme löytäneet sen luota nimikylttiä. Oikealla puolella oleva runko näytti läheltä tarkasteltuna olevan vain tukipilari vasemmalta kaartuvalle latvalle.

Rinteiltä alas on tehty pieniä puroja ja vesirännejä, jotka laskevat puutarhavierailun ensimmäisessä osassa esittelemääni puutarhalampeen. Tämän puron pohja on tehty noppakivistä, joista osa on jätetty koholle tuomaan ilmettä, mutta varmaankin myös keräämään suurimpia roskia.

Alter Botanischer Gartenin kiertää helposti seurattava reitti, joka palaa alkupisteeseen suloisen saksalaistyylisen mökin luo. Mökin idyllistä ympäristöä esittelinkin tarkemmin tämän puutarhavierailun ensimmäisessä osassa.

Tunnelmallista viikonloppua!

P.s. Blogissani käynnissä olevaan puutarhakirja-arvontaan on vielä pari päivää aikaa osallistua.:)

8. luukku: Jouluiset kranssit ja ovikoristeet

$
0
0
Tykkään koristekransseista paljon, mutta itse olen niiden tekijänä aivan aloittelija. Viime vuonna pääsin niin pitkälle, että kesällä tein vitsoista kranssipohjan jo valmiiksi ja ajatuksenani oli koristella se syksymmällä. Niinpä kuitenkin koko juttu unohtui ja kranssi jäi tekemättä. Tänä vuonna ajattelin vihdoin saattaa kyseisen kranssin loppuun, mutta homma on vielä ihan alkutekijöissään. Ehkäpä saan sen juuri jouluksi valmiiksi, tai sitten teen sen loppuun joulupäivinä.:D Kranssin tekemistä ajatellen olen ollut nyt silmä tarkkana mm. puutarhamyymälöissä ja napannut inspiraatiokuvia kauniista kransseista ja muista ovikoristeista. Suurin osa kuvista on Heikkisen Kukkatarhan Joulumaasta, josta postasin aiemmin, mutta yksittäisiä kuvia on tarttunut matkaan parin viime vuoden aikana myös muualta. Tässä muutamia kuvia näistä upeista jouluisista koristeista:

Tähän kranssiin on saatu mielenkiintoinen ilme yhdistelemällä eri havulajeja, mm. tuijan, kuusen, hopeakuusen ja männyn oksia, sekä eukalyptusta.

Männyn, kuusen ja hopeakuusen oksista tehtyä kranssia on somistettu parilla kävyllä ja säkkikankaisella rusetilla.

Tämä karsitumpi kranssi on tehty kuusen oksista ja männynkävyistä.

Hopeanhohtoinen eukalyptus ja hopeakuusi ovat hieno yhdistelmä vihreiden tuijan oksien kanssa.

Valmiista kranssipohjasta saa melko helposti ja vähillä materiaaleilla kauniin. Tässä on käytetty havuja, siniseksi värjättyä callunaa, hopealankaa, tähtikoristeita ja nauhaa.

Ovikoristeen ei ole pakko olla pyöreä kranssi, vaan muukin muoto käy. Tonttu istuu "havukeinussa".

Myös nämä pienet havukimput ovat hauskannäköisiä koristeita ja varmasti helpompia ja nopeampia tehdä kuin kranssit.

Tähän hopeakuusen oksista tehtyyn havukimppuun on piiloutunut tonttu.

Piikkilangasta tehdyt renkaat on koristeltu vain toiselta reunalta. Koristeina mm. tuijaa, hopeakuusta ja eukalyptusta.

Myös valmiin, ohuen metallirenkaan voi koristeilla kranssiksi.

Tässä toinen samantyylinen metallirenkaaseen tehty kranssi. Koristeeksi riittää hyvin pelkkä rusetti.

Tämän kranssin pohja on tehty punaisista korallikanukan oksista.

Kranssin voi myös kehystää.

Onko sinulla tapana tehdä itse kransseja tai muita vastaavia talvisia koristeita?

Aurinkoista päivää!

P.s. Tänään on viimeinen mahdollisuus osallistua 4. luukusta paljastuneeseen puutarhakirja-arvontaan!:)

9. luukku: Lempijoulukukka + puutarhakirja-arvonnan voittaja

$
0
0
Joulukukkia on nykyään vaikka kuinka paljon erilaisia, mutta amaryllikset, hyasintit ja joulutähdet taitavat olla niitä perinteisiä suosikkeja. Olisi kuitenkin hauska tietää, mikä joulukukka vie voiton. Puutarhahetken Facebook-sivulla on nyt käynnissä lempijoulukukkaäänestys, johon vastanneet osallistuvat ihanan, kukkaisan siemensetin arvontaan. Äänestysaikaa on su 15.12. klo 18 saakka. Tarkemmat ohjeet löytyvät Facebookin puolelta. Käykäähän äänestämässä ja osallistumassa arvontaan!:)


Lopuksi on Puutarhakirja-arvonnan tulosten aika. Arvonta toteutettiin tälläkin kertaa perinteisenä lappuarvontana, ja onnettarena toimi nyt vanhin lapsemme. Puutarhakirjan voitti Pirkko Kovero. Laitathan minulle yhteystietosi osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com, niin palkinto pääsee postin matkaan.:)

Kiitos arvontaan osallistuneille!
Ihanaa uutta viikkoa ja tervetuloa äänestämään lempijoulukukkaasi!

10. luukku: Joulutähti huonekasviksi

$
0
0
Viime jouluna ostin pitkästä aikaa joulutähden. Yleensä meillä joulukukkina on ollut lähinnä hyasintteja. Luin sitten Kotipuutarha-lehdestä, että joulutähti voisi säilyä hengissä huonekasvina. Kerroinkin helmikuussa, että aion tätä yrittää oman joulutähteni kanssa. Joulutähti on kasvanut ja tuuhistunut vuoden aikana selkeästi. Jotta sen ylälehdet punastuisivat jouluksi, sen pitäisi olla pimeässä yli 12 tuntia vuorokaudessa syyskuusta lähtien. Täytyy tunnustaa, että syksyn puutarhahommien lomassa en muistanut aloittaa joulutähdellemme säännöllisiä ”pimennyksiä” riittävän varhain, vaan niiden aloitus venähti lokakuun loppupuoliskolle. Nyt se ehkä punastuu pääsiäiseksi.:D Siitäkin huolimatta ajattelin laittaa sen mukaan johonkin jouluiseen asetelmaan.

Joulutähti on kaunis lisä huonekasvien joukkoon, ja on vain plussaa, jos sitä voi käyttää vuosittain myös joulukukkana.

Sama kasvi 14.1.2019, kun olin ohjeen mukaan lyhentänyt sen versoja leikkaamalla pois punaiset ylälehdet. Leikkaamisen tein, kun kasvi alkoi pudottaa vihreitä lehtiään. Sen jälkeen joulutähti pääsi kasvivalon alle niukalle altakastelulle. Uusia lehtiä alkoi ilmestyä noin kuukauden kuluessa.

Sama kasvi vuosi sitten, 16.12.2018. Verrattuna nykyhetkeen lehdet ovat paljon suuremmat, mutta toisaalta nyt kasvi on todella runsashaarainen ja tuuhea.

 Oletko sinä kokeillut joulutähden kasvatusta huonekasvina?

Mukavaa tiistaita!

11. luukku: Siemenarvonta

$
0
0
Tänään käynnistyy jälleen uusi arvonta Puutarhahetken joulukalenterissa. Tällä kertaa arvotaan talven keskelle kesäistä kukkaloistoa. Palkintona on kaksi kappaletta alla olevia siemensettejä. Setti sisältää perunkoison, kehäkukan ja pioniunikkosekoituksen (lila ja vaaleanpunainen) siemeniä.



Voit osallistua siemenarvontaan:
- yhdellä arvalla olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi (internetversiossa sivupalkissa oikealla kohta "Lue", joka ei siis näy mobiiliversiossa. Sivun alalaidasta saat vaihdettua mobiiliversion internetversioksi) ja jättämällä kommentin tähän postaukseen
- yhdellä arvalla tykkäämällä blogini sivusta "Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi" Facebookissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontapostausta
- yhdellä arvalla seuraamalla Puutarhahetkeä Instagramissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontakuvaa 
 - yhden arvan voit saada lisäksi seuraamalla Puutarhahetki-blogia blogit.fi:ssa. Mainitsethan tämän silloin kommentissasi jossain edellä mainituista kanavista.

Jokaisesta edellä mainitusta vaihtoehdosta saat siis yhden arvan, joten osallistua voit korkeintaan neljällä arvalla. Osallistumisaika alkaa tänään ke 11.12.2019 ja päättyy su 15.12.2019. Palkinnon postitus vain Suomeen.

Tervetuloa osallistumaan arvontaan!
Kaunista keskiviikkoa!

12. luukku: DIY Henkaritähti

$
0
0
Tämän talven ja joulun some-hitti taitaa olla henkareista tehty, tunnelmavaloin koristeltu tähti tai lumihiutale. Pitipä minunkin tarttua tähän ideaan ja tehdä vastaava koristamaan meidän seinäämme. Kunhan pääsin tekemisen vauhtiin ja ymmärsin perusidean henkareiden asetteluun, ei tämän tekemiseen kulunut kuin parisenkymmentä minuuttia. Lopuksi virittelin tähteen jouluvalot. Tässä vielä ohjeet henkaritähden tekoon.

Henkaritähden muoto on niin kaunis, että valitsin mustia henkareita, jotta tähti erottuisi taustasta paremmin. Tämä sopisi ulos seinäkoristeeksi vaikka ympäri vuoden.

Tarvikkeet:
16 kpl muovisia tai metallisia henkareita
48 kpl pieniä nippusiteitä
jouluvalot

Tämä kahden vastakkain asetetun henkarin yhdistelmä toistuu tähdessä yhteensä kahdeksan kertaa.

Aluksi edellisessä kuvassa olevia palasia tehdään neljä ja asetellaan aina 90 asteen kulmaan viereisiin nähden.

Sitten toiset neljä palasta asetetaan samalla tavalla edellisen tähden väleihin. Käytännössä tähdessä onkin siis päällekkäin kaksi samanlaista kuviota kuin tätä kuvaa edeltävässä kuvassa, mutta kuviot ovat vain vähän eri asennossa toisiinsa nähden. Sitten vain kiinnitetään henkarit toisiinsa nippusiteiden avulla. Itse kiinnitin tähden ensin 32 nippusiteellä, mutta sillä rakenne ei ollut vielä aivan tukeva. 48:lla siteellä tähti sen sijaan pysyy jo hyvin muodossaan.

Aiemmissa kuvissa henkarit oli aseteltu ripustuskoukku tähden keskustaa kohden. Jos henkarit asettaa koukku ulospäin, tulee vähän erilainen kuvio.

Tässä taas henkarit on aseteltu joka toinen ripustuskoukku sisäänpäin, joka toinen taas koukku ulospäin. Tähden ilme riippuu paljon myös siitä, minkälaisia henkareita käyttää.

Oletko sinä jo askarrellut oman henkaritähtesi?:)

Mukavaa torstaita!

P.s. Eilisestä luukusta löytyi siemenarvonta. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

13. luukku: Puutarhan lintuja

$
0
0
Aloitimme lintujen talviruokinnan marraskuussa, kun pakkaset tulivat ja maa peittyi lumeen. Yleensä tarjoamme linnuille erilaisia siemensekoituksia ja talipalloja. Tänä vuonna kokeilussa ovat olleet myös rasvapötköt, ja ne ovat kyllä maittaneet siivekkäille erinomaisesti. Viime talvena ihmettelin, miksi pihallamme vierailevien lintujen lajimäärä oli tavallista pienempi. Silloin vierailulla kävi vain tali- ja sinitiaisia sekä pikkuvarpusia ja harakoita. Tänä talvena suureksi ilokseni hömötiaiset ovat palanneet lintulaudoillemme, ja myös viherpeippoja olemme nähneet. Toivottavasti vielä kuusitiaisetkin palaisivat puutarhamme iloksi vuoden tauon jälkeen.

Siemensekoitus on pikkuvarpusen mieleen.

Sinitiaiset ovat vierailleet ahkerasti hakemassa kuorittuja auringonkukan siemeniä.

Talitiaiset ovat olleet talipallojen ja rasvapötköjen luona tuttu näky.

Ruokitko sinä lintuja talvella? 
Oletko huomannut ruokintapaikoillasi muutosta lintujen/lintulajien määrässä viime talveen nähden?

Onnekasta perjantaita 13. päivästä huolimatta!:)

P.s. Vielä ehdit mukaan 11. luukusta paljastuneeseen siemenarvontaan.

14. luukku: Puutarhavierailulla: Botanischer Garten, Kiel, Saksa, osa 1/6

$
0
0
Pari edellistä Puutarhavierailulla-postausta sijoittuivat Kielin vanhaan kasvitieteelliseen puutarhaan, ja nyt kukkaisa matkamme jatkuu Kielin toiseen upeaan kasvitieteelliseen puutarhaan, Botanischer Garteniin. Vierailumme sattui harmillisesti sadepäiväksi, mutta kauniilta paikka näytti silti. Voi vain kuvitella, kuinka ihana se on aurinkoisella säällä. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle Kielin yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan!

Tiilimuuri on naamioitu ihanalla, värikkäällä istutusalueella, jossa kasvaa mm. daaliaa, tähtisilmää ja samettikukkaa.

Samaa aluetta vähän kauempaa kuvattuna. Edellä mainittujen kasvien lisäksi istutusaltaassa kasvaa mm. kaunopunahattua ja jättiverbenaa. Onpa mukaan päässyt myös muutamia pensaita.

Jättiverbenan, kaunopunahatun ja koristeheinien yhdistelmä on todella kaunis.

Jo kapeakin istutusalue riittää pehmentämään tiilimuurin ilmettä.

Violetit kukkijat, kuten asterit ja jättiverbena, sopivat hyvin yhteen taustalla purppuraisena näkyvän puun kanssa. Valkoiset kukkijat raikastavat alueen ilmettä.

Violetti ja valkoinen on näyttävä yhdistelmä.

Botanischer Gartenista löytyy myös ruusutarha.



Ruusut on istutettu suuriin ryhmiin reunustamaan kävelyväyliä.

Ruusutarhan taakse jää systemaattista osiota.

Tämä ruusu on erityisen herkullisen värinen.

Seuraavalla puutarhavierailulla kierros Kielin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa jatkuu rohtopuutarhan alueella, joka on omasta mielestäni yksi tämän puutarhan ehdottomasti kauneimmista alueista.

Tässä vielä linkit muihin tänä syksynä esittelemiini Keski-Euroopan lomareissumme puutarhakohteisiin:
- Rostockin Rosengarten-ruusutarha
- Rostock Zoo:n puutarha-alueet
- Lundin kasvitieteellinen puutarha
- kokonaan kattojen päälle tehty Augustenborgs Botaniska Takträdgård

Vanhempia puutarhaesittelyjä löydät hakusanalla puutarhavierailulla oikeasta sivupalkista (internetversio).

Rentouttavaa viikonloppua!

P.s. Blogissani käynnissä olevaan siemenarvontaan on vielä pari päivää aikaa osallistua.:)

15. luukku: Kukka-asetelmat terassille ja ulko-ovelle

$
0
0
Talveksi on kiva koristaa pihapiiriäkin ruukkuistutuksin. Itse yleensä istutan esimerkiksi callunoita jo syksyllä ja ne saavat ajaa asiansa koko talven. Huonoimpia oksia saatan leikata pois ja toisaalta lisätä asetelmiin vaikkapa havuja talven edetessä. Keräsin tähän muutamia kuvia joulunaikaankin sopivista pihan ruukkuistutuksista.

Parvekelaatikkoon syntyy helposti kaunis kokonaisuus callunasta, havuista ja puolukanvarvuista. Muratti sopii asetelmaan hyvin, mutta pakkasten myötä se herkästi paleltuu.

Kun eri kasvilajit istuttaa omiin ruukkuihinsa, on asetelman muokkaaminen helppoa. Aremmat kasvit voi siirtää pois pakkasten tullen ja laittaa tilalle esimerkiksi havuja.

Takapihamme terassin termoruukkujen tuijat olivat kasvaneet viidessä vuodessa sen verran suuriksi, että istutimme ne syksyllä maahan ja ostimme tilalle uudet tuijat. Niiden juurelle istutin callunoita, joiden talvehtiminen olisi ihana yllätys. Vanhojen tuijien tunnelmavalosarjat ovat niin pitkät, että niistä riittää myös callunoiden sekaan. Kuva on otettu lokakuun lopussa.

Marjakanerva, kellokanerva ja muratti ovat kaunis yhdistelmä, tosin pakkasia tämä istutus ei kestä, vaan se pitäisi siirtää niiden tullessa vaikkapa lämpimälle kuistille.

Yksinkertaisimmillaan talvinen ruukkuistutus voi olla vaikkapa tällainen: callunoita ja tuivion oksia.

Callunaa, murattia ja kirjavalehtistä tädykettä. Vasemmassa reunassa kasvava lumihiutale on joutunut pakkasen puraisemaksi. Tunnelmavalosarja kiemurtelee kasvien seassa.

Rungollisena kasvatettu pieni kuusi, kellokanervia, koristekaalia, callunoita, puolukoita ja tädykettä.

Callunat ja erilaiset havut kestävät ruukuissa kauniina talvellakin.

Ruukkuistutusten seuraksi sopivat hyvin kynttilälyhdyt, jotka ovat tunnelmallisia pimeälläkin.

Runsaat ruukkuistutukset tekevät sisääntulosta kutsuvan.Tässäkin eri lajit ovat omissa ruukuissaan, jolloin arimmat ja pakkasen vaurioittamat kasvit on näppärä poistaa.

Kaikkea hyvää päivääsi!

P.s. Tänään on viimeinen mahdollisuus osallistua Puutarhahetken joulukalenterin 11. luukusta paljastuneeseen siemenarvontaan.
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live