Quantcast
Channel: Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live

Lannoittelua ja taimikuulumisia

$
0
0
 Kaupallinen yhteistyö: Biolan

Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.

Esikasvatettavien taimien kasvun myötä niiden lannoittaminenkin tuli taas keväällä ajankohtaiseksi. Nyt  parin kuukauden aikana olen päässyt kokeilemaan tähän liittyen *Biolanin lannoitteita. Esittelenkin teille nyt testaamani:


-Kasviperäinen lannoite: luonnonmukainen, mm. rypsirouhetta ja merilevää sisältävä, jauhemainen lannoite kesäkukille, salaateille ja yrteille. Kasviperäinen lannoite sopii myös huonekasveille ja taimille. Lannoitteen luvataan aktivoivan  kasvualustan pieneliötoimintaa, ja sen sisältämä merileväjauhe taas edistää kasvien ravinteidenottoa ja hyvinvointia.

-Yrtti- ja taimilannoite: jauhemainen syötävien sirkkojen kasvatuksessa syntyvästä sivuvirrasta valmistettu lannoite, joka sisältää mm. sirkkojen lantaa ja kasviperäistä rehua. Sopii yrteille, salaateille ja taimille. Esim. tomaatille, chilille ja kesäkukille annostellaan taimikasvatuksessa varastolannoituksena 1 rkl/taimi, jolloin pikkutaimille lannoite on varsin riittoisa.

Mm. tomaatin ja chilin taimet saivat aluksi Yrtti- ja taimilannoitetta, mutta istutettuani ne ruukkuihin kasvihuoneeseen siirryin käyttämään Luonnonlannoitetta.

-Luonnonlannoite: kuivatusta ja rakeistetusta kananlannasta valmistettu, luonnonmukaiseen viljelyyn sopiva lannoite, joka sisältää myös kasvien hivenaineiden ottokykyä tehostavaa merileväjauhetta. Turvallinen käyttää myös raakana syötävien lehtivihannesten ja juureksien lannoitukseen. Sopii puutarhan monivuotisille kasveille, mutta myös mm. vihanneksille. Lisälannoitusta voi antaa kasvukauden kuluessa myös lantavesikasteluna.

Viime syksynä istutuslaatikkoon kylvetyt porkkanat ja talvivalkosipulit saivat keväällä annoksen Luonnonlannoitetta.

-Peruna- ja juureslannoite: Luomuviljelyyn soveltuva, rakeistettu erikoislannoite perunalle ja juureksille. Lannoitteen tyskalium parantaa perunoiden ja juuresten laatua mm. ehkäisemällä perunoiden tummumista. Annetaan maan kevätmuokkauksen yhteydessä joko hajakylvönä tai suoraan istutusvakoon.

-Kastelulannoite: vesiliukoinen mineraalilannoite, jossa kasvien tarvitsemat pää- ja hivenaineet ovat heti hyödynnettävässä muodossa. Sekoitetaan kasteluveteen jokaisella kastelukerralla. Sopii puutarhan monivuotisille kasveille (lannoitus lopetetaan heinäkuun lopussa, jotta talvehtiminen ei häiriinny) , nurmikolle, ruukku- ja parvekekasveille, vihanneksille ja kasvihuonekasveille kuin myös huonekasveille.

Kastelulannoitetta olen käyttänyt mm. terassin yksivuotisille köynnöksille.

 -Hevonkakkakomposti: kaikkialle puutarhaan, erityisesti monivuotisille kasveille maanparannukseen sopiva tuote, joka myös vähentää lannoitustarvetta pitkävaikutteisten ravinteiden ansiosta. Valmistettu kompostoidusta hevosen lannasta. Vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja lisää kasvualusta humuspitoisuutta. Turvekuivikkeinen, hygieeninen ja hajuton, luomuviljelyyn soveltuva maanparannusaine.

Hevonkakkakompostia päätyi maanparannukseen terassia reunustavien neilikkaruusujen alueelle.

Lämpimien kelien innostamana olen tehnyt kesäkukkaistutuksia nyt parin viime päivän aikana useita, ja kasvihuoneessakin vihdoin ovat kaikki taimet lopullisilla paikoillaan. Tänään vuorossa on loppujen hyötykasvien istuttaminen lavoihin, ja muutaman kesäkukkaistutuksenkin yritän vielä ehtiä tehdä. Myös vertikaalista puutarhaa olisi tarkoitus tällä viikolla perustaa jäljelle jäävien kesäkukkien ja kuukausimansikan taimien voimin. Laittelen näistä kuvia, kunhan taimet vielä vähän tuuheutuvat lopullisilla paikoillaan.:)

Onko sinulla jo kaikki kesäkukka- ja hyötykasvi-istutukset tehtynä?

Lämmintä ja lempeää keskiviikkoa!

Alkukesän tuoksujen puutarha

$
0
0
Puutarha tarjoaa elämyksiä monelle eri aistille. Kaikkea kaunista on ihana katsella, mutta itselleni tärkeitä ovat myös puutarhan tuoksut. Usein juuri tuoksut tuovat myös mieleen muistoja aiemmilta vuosilta, lapsuudenkin kesistä. Postasin viime vuonna tuoksujen puutarhasta keskikesän näkökulmasta. Viime viikkoinakin puutarhassamme on ollut monia ihania tuoksujia, joista ajattelin nyt kirjoittaa. Tervetuloa tuoksujen johdattamalle kierrokselle alkukesän puutarhaamme!

Tuoksumatara on nimensä mukaisesti hyväntuoksuinen alkukesällä kukkiva maanpeitekasvi, joka leviää meillä O-penkin ja Puolikuun penkin kainalossa.

Tuomen kukkien tuoksu on minulle rakas. Se tuo kesän ja yhdistän sen mielessäni myös koulujen päättymiseen. Meillä tuomia ei kasva omassa puutarhassa, vaan heti tontin rajan vieressä metsän laidassa. Nyt niiden kukinta on jo ohitse.

Syreeni on ihana alkukesän tuoksuva kukkija. Meillä pihasyreeni on ollut todella hidaskasvuinen eikä se ole kukkinut vielä kertaakaan, mutta rungolliset puistosyreenit 'Tammelan Kaunotar' ja 'Tapanin Syreeni' sekä pikkusyreeni 'Palibin' ilahduttavat tänä vuonna kukinnallaan.

Rungollinen puistosyreeni 'Tammelan Kaunotar' kukkii lähiaikoina Liljarinteessä.

Kultaherukka on myös ihastuttanut jälleen hyvällä tuoksullaan. Etenkin lämpimänä päivänä sen tuoksu leijailee puutarhassa. Sen keltainen kukinta onkin tänä vuonna kestänyt erityisen kauan.

Lamohietakirsikka on yksi puutarhamme tuoksuvista kaunottarista. Sitä on useassa kohden Rinnepenkkejä, ja tällä hetkellä rinteet kukkivat sen ansiosta valkoisenaan. Sen tuoksu leviää tyynenä, aurinkoisena päivänä koko terassille. Nyt pariin vuoteen en ole lamohietakirsikoita leikannut, mutta sekin pitäisi ehkä tänä tai ensi kesänä hoitaa, sillä pisimmät oksat alkavat ulottua pian nurmikolle. Leikkausta seuraavana vuonna ne ainakin meillä kukkivat aina selkeästi huonommin kuin tavallisesti.

Lamohietakirsikka kukkii valtoimenaan Rinnepenkeissä.

Tulppaaneissa ja narsisseissakin löytyy tuoksuvia lajikkeita. Perunanarsissi ’Bridal Crown’ on jäänyt mieleeni todella voimakkaan, parfyymimaisen tuoksunsa ansiosta, ja parina kesänä sitä onkin meillä ollut. Viime syksynä unohdin kuitenkin ostaa sen sipuleita.

Atsaleat eivät ihan vielä meillä ole kukassa, nuppuja täynnä kylläkin, ja ne minun on myös pakko tässä mainita. Niiden tuoksusta pidän kovasti, se vie mukanaan jonnekin Välimeren maihin.

Puistoatsalea 'Tarleena' lupailee suloista kukintaa.

Orvokit ovat varhaisimpia kesäkukkia, joita laitan ulos ruukkuistutuksiin, ja niidenkin tuoksu on minusta ihana. Ja entäs kesän ensimmäistä kertaa vastaleikatun nurmen tuoksu!

Mikä on sinun suosikkituoksusi alkukesän puutarhassa?

Metsäpuutarhan aarteita ja Pönttöbongausta

$
0
0
Meillä metsäpuutarhan alueella on kukassa monia kaunottaria, joista osa kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Erityisesti Puolikuunpenkin alueen kukkijat ovat ilonaiheenani, sillä moni penkin kasveista on melko talvenarka, ja Puolikuun penkki onkin ainoa istutusalue, jonka suojaan talveksi kokonaan pakkaspeitteellä. Nyt todella lämpiminä päivinä puiden katveessa on mukava oleskella paahteisimpaan aikaan ja ihastella varjon ja puolivarjon kukkijoita. Tervetuloa viivähtämään hetki metsäpuutarhamme aarteiden äärellä!:)

Himalajanjalkalehti kukkii meillä nyt ensimmäistä kertaa. Aiempina vuosina se on tehnyt vain komeat lehtiruusukkeet. Sen hieman vielä nupullaan oleva kukka on minusta kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin kaunis.

Amurinkärsäkallalla on jälleen vain yksi hauskan näköinen kukka. Ilokseni se on kuitenkin tehnyt tyvelle pikkuisia lehtiä, joten ehkäpä se vähitellen tästä leviää.

Idänvarjohiippa 'Lilafee'

Idänvarjohiippa 'Lilafee', klintonia ja valkoinen särkynytsydän 'Alba' kukkivat nyt runsaasti.

Särkynytsydän 'Alba' sopii hyvin metsäpuutarhaan tuomaan valoa ja raikkautta katveeseen.

Klintonian kukassa on herkkää suloa.

Edellisten rinnalla pontalehti on vähän vaatimattoman näköinen. Sen pehmeät, nukkaiset lehdet ovat kauniit.

Kaikki edellä mainitut kaunottaret löytyvät Puolikuun Penkistä. Taustalla oikealla O-penkissä kukkivat sinikämmenet ja vasemmalla Sydänpolulla alppiruusut.

Sinikämmentä meillä on violettina ja valkoisena. Violetti kukkii näistä runsaammin, valkoisessa on vain yksi kukka.

Tänä viikonloppuna meillä metsäpuutarhassa bongaillaan myös linnunpönttöjen asukkaita, sillä on taas BirdLife Suomen järjestämän Pönttöbongauksen aika. Tapahtuman tarkoituksena on 8.-9.6. tarkkailla pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja raportoida havainnot BirdLife Suomelle. Meillä on ollut tapana osallistua tähän koko perheen kesken, sillä lapsistakin lintujen touhujen seuraaminen on todella hauskaa. Pöntöissämme asustelee ainakin pari kirjosieppo- ja pari sinitiaisperhettä. Munankuoriakin löysimme jo reilu viikko sitten nurmelta, joten jossain pesässä on jo pikkuisia poikasia. Myös räkättirastaat ovat pesineet, ja yhden pesästä pudonneen/lähteneen poikasen huomasimme kasvihuoneen vieressä kököttämässä viime viikonloppuna. Emolintu kaarteli poikasen yllä säksättäen, ja lopulta poikanen onnistui räpyttelemään itsensä metsän suojaan.

Onko teillä linnunpönttöjä? Onko Pönttöbongaus sinulle tuttu tapahtuma?

Ihania ja iloisia kesäpäiviä!

Alkukesän kärhöt

$
0
0
Rakastan kärhöjä niiden upean, näyttävän kukinnan ja sen rehevyyden ja korkeuserojen vuoksi, mitä ne puutarhaan ja istutuksiin tuovat. Meillä suurin osa kärhöistä kukkii vasta myöhemmin kesällä, mutta muutamia varhainkin kukkivia kärhöjä meiltä löytyy. Nyt nämä alkukesän kaunottaret ovatkin puhjenneet kukkaan Sydänpolulla ja Kaaripenkin reunassa olevan puutarhaportin pielessä. Tässäpä kuvia näistä puutarhamme sulostuttajista!

Sininen tarha-alppikärhö on viime kesän hankintojani ja sen kukat ovat minusta todella kauniita.

Sininen tarha-alppikärhö kiipeilee Kaaripenkin vasemmalla puolella olevassa puutarhaportissa. Taustalla Sydänpolun aluetta reunustavat köynnöspylväät, joiden luona kasvavat muut alkukesällä kukkivat kärhömme.

Tarha-alppikärhö 'Willy' on hempeän vaaleanpunainen.

Tarha-alppikärhö 'Albina Plena' on ensimmäisiä hankkimiamme kärhöjä, ja se rönsyää jo ihanan runsaana.

Tarha-alppikärhö 'Albina Plena'

Kärhöjä ostin taas lisää, tällä kertaa etupihalle, ja sinne olisi etsinnässä myös näitä varhaisia lajikkeita, jotta kärhöjen kukinta kestäisi sielläkin mahdollisimman pitkään. Onko sinulla jotakin suosikkia alkukesällä kukkivista kärhöistä?

Iloa päivääsi!

Kesäkukkaistutuksia ruukkupuutarhaan

$
0
0
 Kaupallinen yhteistyö: Gardena
Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.

Viime viikolla tein urakalla ruukkuistutuksia niin terassille kuin kasvihuoneen pikkupatiollekin. Suurin osa tekemistäni istutuksista koostuu kesäkukista, mutta kasvihuoneen luo päätyi toki hyötykasvejakin. Kaikki tämänvuotiset kesäkukkamme olen kasvattanut siemenestä. Osa taimista on vielä pieniä, mutta onneksi osa on jo kukassakin, jotta sain kuhunkin ruukkuun myös väriä ja näyttävyyttä. Kesän edetessä ruukkupuutarha vain paranee, kun kasvit kunnolla tuuheutuvat ja innostuvat kukkimaan.

Kirjosalviaa kylvin ensimmäistä kertaa ja ihastuin siihen jo näiden ensimmäisten kukkien perusteella.

Etupihalle laitoin ruukut, joissa on valkoista ja lohenpunaista pelargoniaa, lumihiutaletta ja oransseja orvokkeja. Yhdessä ruukussa on lumihiutaleen tilalla punainen ruusupapu, jonka toivon köynnöstävän etuoven luona olevaan säleikköön. Takapihan puolelle ruukkuja tuli toistakymmentä. Tässä kuvia muutamasta. Lopuista laitan kuvia, kunhan kukinta on kunnolla alkanut.

Takapihan terassille päätyi mm. oranssien orvokkien seuraksi ruusupapua.

Terassin portaille päätyi neljään ruukkuun mm. pelargoneja, perunkoisoa, sini-ikiviuhkoa ja tuoksupielusta.

Heinäseivästikkaat saivat seurakseen ruukun, jossa kasvaa ruusupapu, jänönhäntä ja tähtisilmä.

Näitä ruukkuistutuksia tehdessä pääsin kokeilemaan *Gardenalta  esiteltäväksi saamaani City Gardening -sarjan käsityökalusettiä ja istutusalustaa. *City Gardening -sarjan tuotteet soveltuvat erityisen hyvin juuri ruukkuistutusten tekemiseen esimerkiksi terassille tai parvekkeelle, miksei huonekasvienkin istutushommiin tai mullanvaihtoon.

Istutuslapio, pikkuhara ja istutusalusta menevät pieneen tilaan.

Alustan reunat saa kulmissa olevien neppareiden ansiosta nostettua, mikä helpottaa siistiä työskentelyä. Lopuksi alustalta on helppo kaataa sille pudonneet mullat pois.



Istutusalustan mukana tulee säilytyspussi, johon mahtuvat vaikka lapio ja harakin.

Onko sinulla jo kesäkukkaistutukset tehtynä? Mikä on lempikesäkukkasi?

Leppoisaa tiistaita!

Mehiläistarhausta

$
0
0
Meillä mehiläispesiä on ollut nyt vuoden ajan, ja paljon uutta ja mielenkiintoista on siihen mahtunut. Pesistämme 86 % säilyi hengissä talven yli, ja osa pesistä oli nyt keväällä niin virkeitä ja suuria, että ostimme lisää kuningattaria ja jaoimme suurimpia pesiä kahtia. Pesien määrä onkin tämän myötä vähitellen lisääntynyt. Omassa puutarhassamme mehiläispesiä on tällä hetkellä vain yksi, muut ovat ystävien ja tuttujen mailla.


Kovin lämpimien kelien aikana mehiläispesissä on parveilemaan lähtemisen riski korkea, ja pesiä onkin täytynyt tarkkailla sen varalta. Ennen parveilua pesiin ilmestyy muita suurempia, pitkulaisia kuningatarkennoja, joista ajallaan kuorituisi uusia kuningattaria, ja vanha kuningatar ja osa mehiläisyhdyskunnasta lähtisi tällöin etsimään uutta pesäpaikkaa. Parveilua voidaan estää tuhoamalla kyseiset kuningatarkennot, ja myös huolehtimalla, että pesässä on riittävästi tilaa (= sopiva määrä pesälaatikoita päällekkäin), sillä ahtaissa oloissa parveilemiskuume nousee. Pesiä onkin tähän aikaan vuodesta käytävä katsomassa viikoittain.



Meidän puutarhassamme mehiläisten suosiossa näin alkukesän kukkijoista ovat olleet mm. mesimarjat ja jalomaaraimet, omenapuut ja helmililjat. Unikoiden nuput suurenevat lupaavasti ja vadelmakin on pian kukassa, joten erityisen mieluisia kasveja on mehiläisille jatkossakin luvassa. Viime vuonna hunajasato oli kohtalaisen hyvä, vaikka saimme pesät vasta juhannukselta. Onkin jännä nähdä, minkä verran hunajaa kertyy nyt, kun mehiläiset pääsevät ahkeroimaan koko kesän. Palailen mehiläiskuulumisiin taas kesän edetessä.:)

Hauskaa keskiviikkoa!

Luonnonkasvit puutarhassa

$
0
0
Luin keväällä jostakin puutarhalehdestä luonnonkasvien hyödyntämisestä puutarhassa, ja nyt alkukesän aikana olen eri tavalla kiinnittänyt huomiota asiaan omassakin puutarhassa. Meillä nimittäin on säästetty luonnonkasveja alkuperäisille paikoilleen, mutta puutarhakasveja miettiessä harvemmin näitä kasveja tulee ajateltua tai mainittua. Suurin osa puutarhamme luonnonkasveista sijoittuu luontevasti metsäpuutarhan puolelle.

Alvejuuren tyvellä kukkivat ketunleivät toukokuussa. Taustalla kevätkaihonkukkaa sinisenä mattona.

Varjoryhmän olen perustanut metsänpohjalle, josta olen poistanut aivan pintakerroksen ja vähän lisännyt tilalle multaa. Ryhmä on perustettu metsässä valmiiksi kasvaneiden alvejuurien ympärille, jotka siis kasvavat edelleen alkuperäisillä paikoillaan. Alvejuurien tyvellä kasvava ketunleipä on minusta todella kaunis lisä Varjoryhmän ilmeeseen.

Varjoryhmä

Rinnepenkeissä meillä kasvaa metsäimarretta, joka on levinnyt alueelle itsestään. Periaatteessa kasvia voisi kai ajatella "rikkaruohonakin", mutta minusta kivien rakosista pilkottavat saniaistupsut ovat hauskan näköisiä. 

Rinnepenkissä metsäimarretta kasvaa mm. vasemmalla olevan kiven katveessa. Se sopii kivasti kaveriksi kääpiövuorimännyille, lamohietakirsikalle, tuiviolle ja maksaruohoille.

Metsämansikka ilahduttaa Sydänpolulla maanpeitekasvina. Se on levinnyt alueelle pääasiassa omin voimin tontin laidalta, mutta olemme jonkin verran myös avittaneet sitä siirtämällä taimia parempiin kohtiin ja poistamalla muuta kasvillisuutta sen tieltä.

Sydänpolulla metsämansikka kukkii taka-alalla, edessä kukassa ovat mesimarja ja jalomaarain.

Sammalet ovat myös kauniita luonnonkasveja. Turveharkoista tehdyn O-penkin toivon sammaloituvan kokonaan vihreäreunaiseksi. Sammalta olen yrittänyt suosia ja varjella myös metsäpuutarhan muilla alueilla, ja nyt siirsin sitä etupihalta poistamaltani sammaloituneelta nurmelta pieninä levyinä metsäpuutarhaan.

Nokkostakin olen tontin laitamilla suojellut, sillä sitä tykkäämme käyttää ruoanlaitossa. Yleisimpiä luonnonkasveja puutarhassa ovat sen sijaan varmastikin puut. Meillä tontille on jätetty koivuja ja pihlajia tuomaan korkeuseroja ja toisaalta myös suojaisuutta.

Onko sinun puutarhassasi luonnonkasveja?

Iloista viikonloppua!

Kivikkolaakson kukkijat

$
0
0
Aloitin viime syksynä tekemään omenapuiden alle kasvihuoneen ja mansikkalaatikoiden läheisyyteen Kivikkolaaksoa. Urakka jäi silloin vielä kesken; osan syksyn alennusmyynneistä aluetta varten ostamistani kasveista tökkäsin lopulta valeistutukseen Pionirinteen yläosaan ja kiviäkin jäi alueelta puuttumaan vielä yksi, jos toinenkin. Viime viikkoina olen vähitellen muiden pihahommien lomassa käynyt silloin tällöin kiviä lisäämässä alueelle. Muutaman taimenkin olen istuttanut, vaikkakin valeistutuksessa ja terassilla niitä on vielä odottelemassa. Kivikkolaakson lopullinen ilme alkaa kuitenkin pikkuhiljaa hahmottua, ja ensimmäisiä kukkijoitakin siellä on ollut jo väriläiskiä tuomassa. Tässäpä kuvakoostetta Kivikkolaakson alkukesän kukkijoista! Lopullista kasvilistausta ja parempia yleiskuvia laitan, kunhan vihdoinkin alueella on kaikki kivet ja kasvit paikoillaan.:)

Kasvihuoneen vieressä näyttää jo melkein valmiilta, kiviä tosin vielä vähän uupuu. Etualalla amerikanvuokko 'Anabel Rose' on kukassa, sen vieressä vasemmalla 'Anabel White' on jo kukkinut. Sininataa on alueella useissa kohdissa luomassa hauskoja, pallomaisia heinämättäitä. Vasemmalla kasvavat kangasajuruoho ja keskellä kirjavalehtinen nurmiajuruoho 'Foxley'. Keltamaksaruoho 'Yellow Queen' loistaa ilta-auringossa oikealla.

Amerikanvuokko 'Anabel Rose' on suloinen kukkiessaan.

Vuoriarho on minusta ihana kivikkokasvi, sillä se kukkii todella pitkään, jopa pari kuukautta. Terassin kainalossa olevalta Kivikkokasvialueelta se kuoli jo ensimmäisenä talvenaan, mutta tässä se selvisi ainakin viime talvesta. Toivottavasti saisin siitä nyt pitkäikäisen kivikkokasvin.

Unelmatädyke avaa herkän kauniita kukkiaan omenapuun katveessa.

Sammalleimu 'Emerald Cushion Blue' saisi levitä suureksi kasvustoksi.

Japaninruusukvittenit 'Venus' ja 'Sirius' hehkuvat oransseina istutusalueen yläosassa Rinnepenkin ja Pensasryhmän läheisyydessä.

Valkoinen tarhalapinvuokko on kukkinut jo parin viikon ajan japaninruusukvitteneiden vieressä.

 Ihanaa, kukkaisaa viikonloppua!

Alppiruusut ja atsaleat

$
0
0
Alppiruusut ja atsaleat kuuluvat suosikkikasveihini, joita haluaisin puutarhaamme mahdollisimman paljon. Sydänpolun alueelle olen näitä ihanaisia istuttanut, ja viime kesänä yksi alppiruusu pääsi myös terassin istutusalueelle. Todella näyttävää kukintaa saa näiden kohdalla odottaa kauan, sillä rhodot tuntuvat olevan varsin hidaskasvuisia, ja meillä vanhimmat yksilöt on istutettu vasta viitisen vuotta sitten. Tähän asti olemmekin saaneet iloita vain muutamista alppiruusun kukkasista, eivätkä atsaleatkaan vielä ole kukkamereen peittyneet. Vähitellen rhodot ovat kuitenkin kasvaneet, ja tänä vuonna meillä ensimmäistä kertaa on jo melko runsasta alppiruusujen kukintaa. Voi, miten odotankaan sitä näkymää, kun rhodot ovat vaikkapa kymmenen vuoden ikäisiä!

Sydänpolun vasemmalla laidalla on alppiruusujen alue. Kukassa mm. 'P.M.A Tigerstedt' ja 'Roseum Elegans', joista jälkimmäisen edessä on Mansikkakivi. Oikealla maanpeitekasvina metsämansikkaa ja mesimarjaa.

Alppiruusu 'P.M.A. Tigerstedt'

Alppiruusun 'Hellikki' kukat ovat todella räiskyvän väriset. 'Hellikki' on istutettu vasta pari vuotta sitten, joten se on vielä melko pieni pensas.

Alppiruusu 'Roseum Elegans'

Matalakasvuinen lamoalppiruusu 'Scarlet Wonder' kukkii tänä vuonna niukasti. Uusia lehtiä sen sijaan on tullut reilusti.

Alppiruusu 'Mikkeli' on hennon vaaleanpunertava.

Puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum'

Sydänpolun toisella laidalla aloittelevat kukintaansa atsaleat. Sydämen keskelle jää mm. pensasmustikkaa.

Revontuliatsalea 'Mandarin Lights' hehkuu upean oranssina.

Puistoatsalea 'Onnimanni' peittyy keltaisiin kukkiin, kunhan kaikki nuput avautuvat.

Puistoatsalea 'Illusia' on raikkaan näköinen osittain valkeine kukkineen.

Atsalea 'Ruususen Uni' on suloistakin suloisempi.

Puistoatsalea 'Nabucco' on viimeisin atsaleahankintani. Sen kukkien kirkkaanpunainen väri on erikoinen verrattuna atsaloiden perinteiseen värimaailmaan.

Hauskaa juhannusviikkoa!

Kompostointikommelluksia - lämpökompostorin käytön opettelua

$
0
0
Kaupallinen yhteistyö: *Biolan
Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Meillä tämän vuoden yhtenä puutarhaprojektina on kompostointialueen päivitys. Postasin aiemmin hankkimistamme lämpökompostoreista, ja ajattelin nyt kertoa, miten meillä kompostointi on niissä käynnistynyt. Aiemminhan olemme käyttäneet ainoastaan lehtikompostoreita, joten vähän opettelua on ollut tämä alkutaival ja sellaisena se vielä jatkuukin. Paljon olen aiheesta kevään aikana lukenut, ja oppiminen jatkuu nyt vähitellen karttuvan kokemuksen myötä.:)

Lämpökompostorin sisältöä

Aloitimme lämpökompostorin täytön vajaa pari kuukautta sitten sen mukana tulleen ohjeen mukaisesti noin 10 cm:n kerroksella kuivia lehtiä ja pieniä oksia. Sen jälkeen lisäsimme kerroksen valmista kompostia lehtikompostorista. Nyt olemme päässeet lisäämään joukkoon mm. biojätettä ja puutarhan vihreitä kasvin osia. Olemme ohuina kerroksina lisänneet aina kosteita ja kuivia aineksia. Kuivikkeena olemme käyttäneet mm. oksasilppua ja puuhaketta, mutta säännöllisesti myös *Biolanin Tehokuiviketta, joka on kyllä nimensä mukaisesti tehokkaasti poistanut kompostimassasta liikaa kosteutta. Tehokuivikkeen sisältämä männynkuori kuohkeuttaa massaa ja siinä on myös biohiiltä aktivoimassa mikrobitoimintaa ja vähentämässä hajuhaittoja. *Biolanin Kompostiherätettä käytimme aluksi, jotta kompostointiprosessi käynnistyisi. Massa oli silloin vielä kuivaa, joten lisäsimme herätteen kädenlämpöiseen veteen sekoitettuna. Kompostimassaa olemme säännöllisesti, ja tähän tarkoitukseen olemme käyttäneet *Biolanin Kompostorin hoitosettiin kuuluvaa kompostimöyhennintä. Tyhjennysavustinta pääsemme testaamaan, kunhan on kompostorin tyhjentämisen aika.

Biolanin Tehokuivike, Kompostiheräte, Tyhjennysavustin ja Kompostimöyhennin ovat kätevä setti kompostorin hoidossa.

Kaikenlaisia kommelluksia tähän vajaaseen pariin kuukauteen on jo mahtunut. Jossain vaiheessa kompostointiprosessi tuntui sammuvan, mutta se käynnistyi uudelleen, kun lisäsimme joukkoon Kompostiherätettä. Saimmepa kompostorista aikaan myös muhevan kärpäshautomon, kun kuivikekerros oli pinnalla liian ohut ja massa huonosti sekoitettu. Tämäkin ongelma poistui, kun sekoitimme kompostia kunnolla ja lisäsimme kuiviketta. Sen jälkeen olemme huolellisemmin peittäneet kompostoriin lisätyt keittiöjätteet. Todella pahan hajukin kompostorin luona on leijunut, mutta siitäkin pääsimme, kun lisäsimme seosainetta ja kompostimassasta tuli sen myötä ilmavampaa. Nyt löysin kompostorista sieniä ja hometta, ja ehdin jo huolestua, kunnes luin, että niitä siellä saakin olla, sillä molemmat kuuluvat kompostin hajottajiin.

Valkoisia honteloita sieniä nousee kompostimassasta.

Tällä hetkellä ensimmäinen lämpökompostoreistamme on puolillaan ja pöhisee lupaavasti. Kun parissa kuukaudessa kertyneen massan määrää miettii, ei tuo kaksi lämpökompostoria ole meille yhtään liikaa. Lämpökompostorin käyttöönottoa lukuun ottamatta kompostointialueen laittaminen on meillä vielä aivan alkutekijöissään. Kun kelit vähän viilenisivät, pääsisin kanttaamaan alueelta nurmen pois ja sitten voisimmekin alkaa tehdä perustuksia ja lopulta vähän nikkaroida. Näillä näkymin alue valmistunee vasta heinä-elokuussa, sillä moni muukin projekti on vielä kesken. Palailenkin kompostorikuulumisiin, kunhan pääsemme asiassa taas vähän eteenpäin.

Jos sinulla on erinomaisia vinkkejä lämpökompostorin käytön suhteen, otan niitä mielelläni vastaan!:)

Iloa päivääsi!

Kivikasan ihana kukkaloisto

$
0
0
Meillä etupihalla on Kivikasa, jota ehostin viime vuonna siemensekoituksesta kasvattamillani kivikkokasveilla. Postailin silloin Kivikasan muuttuneesta ilmeestä, mutta nyt tänä vuonna kasasta on kuoriutunut oikea kaunotar. Multatilat ovat erittäin niukat, vain noin pari desilitraa multaa kullakin kasvilla, sillä kasa rajautuu asfalttiin, ja paikka on erittäin kuiva ja paahteinen. Minua mietityttikin, miten kasvit selviävät talvesta. Ajuruohoja menetin kasasta kaksi kappaletta, vain yksi jäi jäljelle. Sen sijaan akeenat, suopayrtit , iisopit ja saipot näyttävät voivan hyvin, suopayrtit jopa niinkin hyvin, että ne ovat levittäytyneet kasan ympärille vaaleanpunaiseksi, asfaltille asti rönsyileväksi kukkapilveksi. Näin upeasta lopputuloksesta en viime vuonna osannut edes haaveilla. Tavoitteenani oli saada vain vähän vihreyttä asfaltin ja kivien joukkoon, mutta etenkin suopayrttien loisto on häkellyttävä näinkin haasteellisessa paikassa.

Etuovelta päin. Rohtosuopayrtit kukkivat vaaleanpunaisena ja akeenat kurottelevat hennoilla kukkavarsillaan ylöspäin.

Rohtosuopayrtti

Ajuruoho

Akeenan kukinto on herkkä.

Kivikasa autopaikalta päin. Rohtosuopayrtti levittää kasvustonsa kymmeniä senttimetrejä asfaltin puolelle. Etualallekin istutin viime kesänä sitä vain yhden taimen, joten se näyttää tosiaankin olevan erittäin osuvalla kasvupaikalla.

 Kaunista keskiviikkoa!

Tunnelmallista juhannusta!

$
0
0
Juhannusruusu 'Plena' kukkii tänä vuonna juuri juhannuksen aikaan.

Yölintujen laulua, 
kukkaloistoa, 
tuoreen vihdan tuoksua, 
tikkupullanpaistoa, 
ihanaa yhdessäoloa perheen kesken. 
Ainakin näitä toivon sisältyvän minun juhannukseeni. 
Mitä juhannussuunnitelmia sinulla on? 

Oikein hyvää ja tunnelmallista juhannusta kaikille!<3

Juhannuksen kauneimmat

$
0
0
Tällä hetkellä puutarhassa on kukassa jo vaikka mitä, ja kuviakin kertyy valtavat määrät. Tähän olen kerännyt tämänhetkisistä näkymistä ja kukkijoista niitä omasta mielestäni eniten sykähdyttäviä. Tervetuloa viettämään hetki puutarhamme tämän hetken kauneimpien kukkijoidemme parissa!

Tarhakullero 'New Moon' on Kolmiopenkin kuningatar. Se kukkii suuremmin kukin kuin aiemmin, ja olen aivan ihastunut sen kermanvaaleaan, kerrottuun kauneuteen.

Sen vieressä kukkii todella suloinen tarhakellukka 'Bell Bank'.

Herkän värinen keltarinnekaunokkikin löytyy samalta istutusalueelta.

Sydänpolulla alppiruusut ja atsaleat kukkivat edelleen. Niiden takana tonttimme rajan vieressä levittäytyvät metsäkurjenpolvet lilana kukkapilvenä. Tarha-alppikärhö 'Albina Plena' kukkii runsaasti ja viereisissäkin köynnöstuissa myöhemmin kesällä kukkivat kärhöt ovat lähteneet rehevään kasvuun. Kolmiopenkki jää oikealle alhaalle.

Hempeän sininen rönsyakankaali 'Rainbow' kasvaa Sydänpolulla alppiruusun alla maanpeitekasvina.

Jaloakileija 'Blue Barlow' on väliaikaissijoituksessa Kaaripenkissä. Tänä kesänä se pääsee vihdoin lopulliselle kasvupaikalleen. Taustalla häämöttää saman kohtalon omaava jaloakileija 'Pink Barlow'.

Jaloakileija 'Pink Barlow'

Liljarinteessä kukkii runsaasti lehtoakileija, joka on ollut nyt etenkin kimalaisten suosiossa.

Pensasryhmässä neljä lumipalloheisiä 'Pohjan Neito' ovat kukassa. Heisinälvikäs on tänäkin vuonna rei'ittänyt niiden lehtiä ahkerasti.

Varhain aamulla käydessäni avaamassa kasvihuoneen oven päiväksi ihastelen terassin portaiden vieressä aamuauringossa hehkuvia hopeahärkkejä. Taustalla lamohietakirsikkaa.

Aamuaurinko kultaa kauniisti myös terassin kainalossa olevan Kivikkokasvialueen hopeatopon kukinnot. Taustalla ruotsinköynnöskuusama 'Serafina' levittäytyy maanpeitekasvina.

Ihanaa juhannuspäivää ja rentouttavaa viikonloppua!

DIY: Kesäkukkatorni

$
0
0
Viime kesänä ihailin silloisen työpaikkani pihalla olleita kesäkukkaistutuksia, jotka näyttivät kukkivalta tornilta tai pylväältä. Ne oli tehty päällekkäin oleviin betonirenkaisiin, joissa oli reikiä sivuissa. Erilaisia kukkatorneja saa valmiinakin, mutta halusin toteuttaa sellaisen itse. Talven aikana pohdin, miten sellaisen tekisin ja etsin ohjeita internetistä. Kaikissa ohjeissa yhteistä oli se, että taimia torniin kuluu runsaasti. Se olikin yksi syy, minkä vuoksi keväinen esikasvatettavien kesäkukkien listani paisui melkoiseksi. Kesäkuun alussa pääsin vihdoin tornin tekoon.

Samettikukat ovat juuri avanneet tornissa ensimmäiset nuppunsa.

Tarvikkeet:
- ruukku
- pieniä kiviä tms.
- suurisilmäistä (vähintään 5x5cm) metalliverkkoa, esim. jänisverkkoa 
- pala suodatinkangasta 
- pätkä salaojaputkea 
- multaa 
- taimia muutama kymmenen tornin koosta riippuen, omaani meni n. 40-50 kpl 

Aluksi valitaan halkaisijaltaan sopiva ruukku. Ruukun kannattaa olla tarpeeksi korkea, jotta metalliverkko pysyy hyvin sen sisällä, ja toisaalta tukevapohjainen, ettei torni pääse kaatumaan. Ruukkuun laitetaan pieniä kiviä, jotka toimivat painona tukevoittamassa  tornia, mutta myös salaojituksena. Kivien päälle laitoin vielä pari sivua sanomalehtipaperia. 

Verkosta mitataan pala, joka rullalle laitettuna vastaa ruukun sisähalkaisijaa (minulla 25 cm). Pala kannattaa leikata niin, että toiseen reunaan jää ”piikit”, joiden avulla reunat voi yhdistää. Palaa leikattaessa otetaan huomioon, minkä korkuinen tornista on tarkoitus tulla (minulla noin 55 cm + ruukku). Verkosta tehty rulla vuorataan sisäpuolelta suodatinkankaalla. Suodatinkankaasta kannattaa leikata n. 10-15cm verkkorullaa korkeampi pala, jolloin sen asettelu verkon sisälle on helpompaa. Kankaan tulisi tulla noin 5cm rullan yläreunaa korkeammalle, jolloin sen saa hyvin taitettua reunan yli. Kankaan voi kiinnittää verkkoon esim. ompelemalla tai nippusiteillä, mikä vähän helpottaa täyttövaihetta, ettei kangas lähde liikkeelle. Itse jätin kiinnittämisen tekemättä, sillä suodatinkangaspala oli sen verran reilu, että sain hyvin pidettyä sitä täytön yhteydessä paikoillaan.

Salaojaputkesta leikataan samanpituinen pala kuin mitä verkkotötterö on korkea. Putkessa tulee olla hyvät reiät. Salaojaputken alasjäävä pää teipataan umpeen esimerkiksi ilmastointiteipillä, jotta kaikki vesi ei heti hulahda putken läpi, vaan tihkuisi sen sivulla olevista rei'istä multatilaan. Tehty tötterö asetetaan ruukkuun ja salaojaputken pätkä pystyyn sen keskelle.

Torni alkaa hahmottua. Kangas taitetaan lopuksi verkon reunan yli. Edessä salaojaputki leikattuna sopivan pituiseksi.

Tämän jälkeen putken ja rullan väliin jäävä tila täytetään mullalla. Itse ripottelin täytön yhteydessä mullan sekaan välillä myös pitkävaikutteista lannoitetta. Tässä vaiheessa multa kastellaan reilusti päältä salaojaputken kautta. 

Multatäyttö tehty

Taimia varten suodatinkankaaseen leikataan ylösalaisin olevan T-kirjaimen muotoinen viilto, jossa leikkauspinnan alapuolelta kangasta vedetään ulospäin ja yläpuolelle jäävät ”läpät” työnnetään tornin keskustaa kohden. Näin saadaan hyvin tilaa taimen multapaakulle. Itse istutin taimet aina laji kerrallaan, jolloin oli helpompi katsoa, että lopputulos olisi mahdollisimman tasainen joka puolelta katsottuna. Torniini päätyi mm. petuniaa, kuukausimansikkaa, jänönhäntää ja samettikukkaa. 

Kasvit istutetaan ylösalaisin olevan T-kirjaimen muotoisista viilloista. Tässä näkyy myös, miten verkkorulla on kiinnitetty kasaan toisessa reunassa olevien piikkien avulla.

Kun taimet on istutettu, on hyvä vielä varmistaa, että torni on täysin suorassa. Ainakin itselläni torni tahtoi kallistua hieman, kun suurimpia juuripaakkuja työnsin reikiin. Tämän korkuinen torni oli kuitenkin vielä kevyt suoristaa. Kiilasin tornin ruukun sisäpuolelta vielä parilla puupalikalla, ettei se uudestaan pääsisi kallistumaan. 

Valmis kesäkukkatorni ei vielä ole kummoisen näköinen. Tavoitteena olisi, että taimet kasvaisivat niin isoiksi, ettei ruskeaa kangasta näy taustalta lainkaan.

Nyt vain odotellen, että taimet kasvaisivat. Samettikukat ovat tosiaan juuri alkaneet kukkimaan, myös kuukausimansikat näyttävät viihtyvän hyvin. Näin jälkikäteen ajatellen kasvivalinnoissa kannattaisi huomioida se, että tornin alaosassa multa on kosteampaa kuin ylhäällä, joten ylös kannattaisi laittaa kasveja, jotka sietävät paremmin kuivuutta. Laitan lisää kuvia tornista kesän kuluessa, kunhan taimet rehevöityvät.

 Aurinkoa ja iloa päivääsi!

Muotoonleikatut puut ja pensaat

$
0
0
Olen jo pitkään ihastellut taidokkaasti muotoonleikattuja puita ja pensaita, ja viimeisen parin vuoden aikana olen kiinnostunut muotopuutarhasta siinä määrin, että olen alkanut haaveilla näistä muotoonleikatuista kasveista meilläkin. En nyt havittele mitään kukon tai jäniksen muotoiseksi leikattuja pensaita, vaan meille riittäisivät ihan perinteiset pyöreät, kartiomaiset ja miksei kuutionmallisetkin muodot.

Kauniisti muotoonleikattuja puita ja pensaita löytyy mm. Espanjan Torremolinoksesta Jardín Botánico Molino de Incasta, jossa helposti voisi viettää koko päivän ihailemassa puutarhurien käden jälkeä etenkin japanilaisen puutarhan alueella.

Meillä muotoonleikkaus on vielä lapsenkengissä, mutta tänä vuonna olen alkanut vähitellen siihen panostaa enemmän. Terassin vieressä olevalla Kivikkokasvialueella kasvavia pallotuijia ja rungollista, pallonmuotoista kartiotuijaa 'Brabant' olen leikannut niiden hankkimisesta lähtien aina muutamia kertoja kasvukauden aikana, jotta ne säilyttäisivät paremmin säännöllisen muotonsa. Tänä keväänä rohkaistuin leikkaamaan reilusti myös metsäpuutarhan rajassa kasvavaa purppuraheisiangervoa, jonka oksat tuntuivat sojottavan joka suuntaan. Yritän nyt muotoilla siitäkin pallomaista.

Terassin kainalossa olevalla Kivikkokasvialueella pallotuijat 'Danica' ja rungollinen kartiotuija 'Brabant' pääsevät saksien käsittelyyn vuosittain aina muutaman kerran kasvukauden aikana.

Etupihalle ostin viime vuonna pallomaiset keijuangervot 'Little Princess', ja nyt niiden lähelle valmisteilla olevasta istutusalueesta on tulossa osittain muotopuutarhatyylinen. Purppuraheisiangervon ja taikinamarjan alueelle jo ostin, ja aloitin niiden muotoilun pyöreiksi pensaiksi. Lisäksi alueella on pallomaisia ja kartiomaisia havuja. Lisää kuvia alueen suuresta muodonmuutoksesta on luvassa kesän kuluessa.:)

Etupihalla uudella istutusalueella mm. taikinamarja ja taustalla vasemmalla näkyvä purppuraheisiangervo 'Tiny Wine' on tarkoitus kasvattaa pallomaisiksi pensaiksi.

Rinnepenkkien kääpiövuorimäntyjäkin olen muotoillut vuosittain. En tiedä, voiko tätä sanoa muotoonleikkaukseksi, sillä uuden kasvun leikkaamistahan suositellaan niistä muutenkin. Olen kuitenkin yrittänyt huomioida kasvin muodon näitä vuosikasvaimia leikatessani niin, että lopputulos olisi mahdollisimman sopusointuinen, pyöreälinjainen ja tiheäkasvuinen. Muutamia vanhojakin oksia olen tämän vuoksi ajoittain poistanut tai lyhentänyt, ja uusia vuosikasvaimia lyhennän reilusti, paikoitellen saatan jättää niille pituutta vain pari senttimetriä.

Tässä oikeanpuoleinen Rinnepenkki ennen kääpiövuorimäntyjen vuosikasvaimien lyhentämistä...

... ja tässä lyhentämisen jälkeen. Kääpiövuorimännyt ovat nyt paljon tuuheamman näköiset ja säännöllisemmän muotoiset.

Onko sinulla muotoonleikattuja puita tai pensaita puutarhassasi?

Kivaa keskiviikkoa!

Esittelyssä kasvihuoneen pikkupatio

$
0
0
Meillä kasvihuone valmistui toissa kesänä, ja sen ympäristöä olemme paperilla suunnitelleet jo jonkin aikaa. Kasvihuoneen ja sen edessä olevan Kukkivan Penkin väliin on tarkoitus tulla laatoitettu istuskelualue, joka on todennäköisesti ensi vuoden projekti. Viime kesänä tehtyämme puutarhamansikoille matalia istutuslaatikoita Kukkivan Penkin taakse ja toiselle sivulle heräsi ajatus vielä yhdestä mansikkalaatikosta kasvihuoneen viereen. Siitä vähitellen syntyi suunnitelma puisesta pikkupatiosta ruukkupuutarhaa varten, ja lopulta vielä yksi istutuslaatikkokin piti tehdä kasvihuoneen taakse pation yhteyteen. Tässäpä kuvia kasvihuoneemme pikkupatiosta!:) 

Kasvihuoneen taakse syntyi "kaalilaatikko", iso istutuslaatikko, joka tänä kesänä on varattu mm. kaaleille ja kurpitsoille. Vasemmalla mansikka-raparperilaatikko, jonka vieressä minulla on vielä Kivikkolaakson loppuosa kesken.

Kaalilaatikon ja kasvihuoneen väliin jää kulkuväylä, josta ylettyy hyvin myös hoitamaan laatikon kasveja.

Kasvihuoneen etukulmalta mansikka-raparperilaatikolle päin.

Ruukussa kasvava amppelitomaatti pääsi jo pikkupatiolle, ja lähipäivinä siirrän terassilta lisää ruukkuja patiolle tuomaan vihreyttä. Ensi vuonna tarkoituksena olisi laatoittaa kasvihuoneen edustalle viihtyisä istuskelualue.

Aurinkoisia kesäkuun viimeisiä päiviä!

Hetki kesäkuisessa puutarhassa

$
0
0
Viikon aikana taas uudet ja uudet kukkijat ovat avanneet nuppunsa, ja osallistuneet värien ja muotojen leikkiin puutarhassamme. En tahdo saada tarpeekseni puutarhassa kiertämisestä, paljon lupaavien nuppujen ja jo täyteen loistoon avautuneiden kukkien ihailusta. Pionitkin ovat pian aloittelemassa kukintaansa, ja sitä odotan erityisen innolla. Minulla alkoi nyt kesäloma, joten puutarhahetkiä on vihdoinkin luvassa muulloinkin kuin vain töiden jälkeen tai viikonloppuisin. Etenkin varhaiset aamut puutarhassa ovat ihan parhaita. Tervetuloa viettämään kanssani hetki kesäkuun lopun puutarhassamme!

Puutarhassamme alkaa olla jo ihanan rehevän näköistä. Sydänpolun laidalla kärhöpylväät peittyvät vihreyteen ja nuppujakin on jo näkyvissä. Etualan turveharkkoreunuksisessa O-penkissä kukkii jo ensimmäinen jalokärhö, joka kasvaa siellä maanpeittäjänä ja toivottavasti jossain vaiheessa rönsyilee reunan ylikin. Vasemmalla edessä Puolikuun penkissä kukkii vielä särkynytsydän 'Alba', jonka vieressä himalajanjalkalehdet ovat muodostaneet kookkaat kasvustot. Oikealle jäävät Pionirinne ja Liljarinne.

Jalokärhö 'Miss Bateman' ehtii jalokärhöistä aina ensimmäisenä kukkaan, sillä se kasvaa maanpeitekasvina ja sen versot talvehtivat lumipeitteen alla. Se saakin varaslähdön kesään verrattuna muihin jalokärhöihimme, jotka kasvavat aina uusista versoista.

Pionirinteessä valeistutuksessa siirtymistään etupihan uudelle istutusalueelle odottaa isorikko, jonka valkeita kukkia värittävät aivan pikkuruiset punaiset pilkut.

Liljarinteen kaunottariin kuuluu tällä hetkellä mm. lehtoängelmä pumpulipilvimäisine kukintoineen.

Liljarinteessä idänunikko 'Perry's White' kukkii meillä ensimmäistä kertaa. Sen kukat ovat todella suuret, halkaisijaltaan lähes kämmeneni kokoiset.

Keskellä olevassa Porraspenkissä on tällä hetkellä moni kasvi parhaimmassa kukassaan. Oikealla edessä Varjoryhmässä laikkukirjokanukka 'Elegantissima' korostuu kauniisti alvejuurien keskellä katveessa. Varjoryhmän takana olevasta Kohopenkistä kurottelevat varsiaan mm. puuliljat 'Pink Palace'.

Porraspenkin ylimmällä portaalla kukkii mm. vieno enkeliperhoangervo,...

... keskimmäisellä portaalla vuorikaunokki 'Purple Heart'...

... ja alimmalla portaalla viehko keijunkukka 'Hans', jonka taustan värjää hopeiseksi ohotanmaruna 'Nana'.

Terassin luona olevassa Pensasryhmässä taitaa kuitenkin olla tämänhetkinen puutarhamme kuningatar, valkoiseen kukkapilveen peittynyt pikkujasmike 'Snowbelle'. Maanpeitekasvina kasvaa suikerovihmaa, jonka taakse jää keltajapaninangervo 'Goldflame'. Etualalla punaisena loistaa purppurahappomarja 'Admiration'.

Pikkujasmike 'Snowbelle'

 Iloista viikonloppua!

Unelmana omavaraisempi elämä: Suunnitelmien eteneminen ja mangoldiherkkuja

$
0
0
Nyt heinäkuun ensimmäisenä maanantaina jatkuu jälleen omavaraisuusaiheinen yhteispostaussarja, johon minäkin tällä postauksellani osallistun. Tämän kuukauden aiheena on jokin omavaraisuuteen liittyvä resepti ja  omavaraisuuden lisäämiseen liittyvien suunnitelmien eteneminen.

Mangoldia 'Rhubarb Chard' on tänä kesänä syöty salaateissa jo moneen kertaan.

Mangoldi on omassa puutarhassamme suosikkivihannekseni, jota kylvän vuodesta toiseen. Etenkin lajikkeeseen 'Rhubarb Chard' olen aivan ihastunut, sillä se on minusta erityisen maukas verrattuna esimerkiksi viime vuonna kokeilemiini kelta-, oranssi- ja valkoruotisiin mangoldeihin. Mangoldin kasvattaminen on myös minusta ollut vaivatonta. Se on meillä itänyt tosi hyvin ja kasvattanut runsaan sadon vähällä hoidolla. Viime vuonna ensimmäisen kerran pakastin mangoldia nopean pannulla käyttämisen jälkeen n. 200g:n annoksina, ja niiden myötä olemme päässeet herkuttelemaan omalla mangoldilla nyt vuoden ympäri. Mangoldin pieniä lehtiä käytämme läpi kesän salaateissa sellaisenaan, mutta isot lehdet ja lehtiruodit kypsennämme. Suosikkimangoldireseptejäni ovat nopea mangoldipaistos esim. lihan tai kalan lisukkeeksi ja mangoldiletut, jotka loppuvat aina lasten mielestä kesken, vaikka paistaisin niitä minkälaisen kasan. Samalla perusohjeella teen myös nokkos- ja pinaattiletut, korvaan vain mangoldin samalla määrällä nokkosta tai pinaattia. Tässäpä näiden kummankin reseptit:

Mangoldipaistos
mangoldia
rasvaa paistamiseen
suolaa ja pippuria maun mukaan

Huuhtele mangoldit ja hienonna niitä hieman. Paista mangoldeja keskilämmöllä pannulla öljyn kera, kunnes lehtiruoditkin pehmenevät. Halutessaan paistamisen loppuvaiheessa voi lisätä voita antamaan makua. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Mangoldiletut
0.5 l maitoa
2-3 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
n. 200g hienonnettua mangoldia, myös pakastettu mangoldi käy
1-2 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää

Vatkaa maito ja munat sekaisin. Sekoita joukkoon jauhot, mangoldi ja mausteet. Anna taikinan tekeytyä hetken aikaa. Paista taikinasta ohuita lettuja. Lettuja voi vielä jalostaa eteenpäin lettukääryleiksi täyttämällä ne esim. paistetun jauhelihan + porkkanaraasteen + hienonnetun sipulin ja ranskankerman seoksella, ja gratinoimalla ne uunissa juustoraastekuorrutuksen alla.

Istutuslaatikoissa kasvu on jo rehevää. Porkkanoiden harvennustaimia olemme rouskutelleet viime päivinä.

Tälle vuodelle omavaraisuuden lisäämistä ajatellen tekemämme suunnitelmat ovat taas vähitellen edenneet. Lämpökompostori on hyvin pöhisemässä, ja vähitellen olemme aloittaneet pohjien tekemistä lopullista kompostointialuetta varten. Marjasinikuusamalle ostimme kaverin, ja sen istutin kasvihuoneen läheisyyteen. Kasvihuoneen ympärille valmistui pikkupatio ruukkupuutarhaa varten ja sen kylkeen yksi suuri istutuslaatikko yksivuotisille hyötykasveille ja raparperi-mansikkalaatikko, joista postasinkin juuri viime viikolla. Kaikki kylvöt olen tehnyt, toki salaattia yms. nopeakasvuisia herkkuja kylvän pitkin kesää, kun istutuslaatikoihin vapautuu tilaa sadonkorjuun myötä. Myös kaikki esikasvattamani hyötykasvit ovat päässeet paikoilleen kasvihuoneeseen ja istutuslaatikoihin. Monivuotisten yrttien tarha on lähes valmis, ja siitä postailen lähiaikoina lisää. Pinaattia ja nokkosta olen kerännyt jo hyvän määrän pakastimeen talven varalle. Aurinkopaneelit tuottavat tällä hetkellä päivällä jo niin paljon, että myyntiin jäisi hyvin sähköä. Niinpä olemme pyrkineet mahdollisuuksien mukaan keskittämään mm. pesukoneen, tiskikoneen yms. sähkölaitteiden käytön tuohon korkeimman sähköntuoton ajalle, jotta saisimme hyödynnettyä tuoton itse mahdollisimman suurelta osin.

Kasvihuoneen uuden pikkupation takaosassa on "kaalilaatikko" mm. kaaleille ja kurpitsoille. Sivulla kasvaa matalassa laatikossa raparperia ja puutarhamansikkaa 'Polka' ja 'Bounty'.


Yksi pinaattierä päätymässä ryöppäyksen ja hienonnuksen jälkeen pakastimeen.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- kesäkuu: Puutarhan marjat

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Maatiaiskanasen elämää 

Ihanaa heinäkuun alkua!

Rakas kasvihuone

$
0
0
 Kaupallinen yhteistyö: Kivikangas
Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

* Kasvihuone oli pitkään haaveissani, ennen kuin sen sain. Ehdin unelmoida ja miettiä, mitä kaikkea siellä kasvattaisin ja kuinka huonetta sisustaisin. Kun toissa kesänä lopulta hankimme kasvihuoneemme Kivikankaalta, pääsin vihdoin toteuttamaan näitä unelmiani. Ensimmäinen kesä jäi viljelyn suhteen vielä lyhyeksi, mutta viime vuonna pääsin ensimmäistä kertaa hyödyntämään kasvihuonetta koko kasvukauden ajan. Ja kyllähän sieltä saatu sato oli maailman ihaninta! Nyt tänä vuonna olen jo montaa kokemusta rikkaampi ja osaan toivottavasti taas vähän paremmin hoivata kasvihuoneeni asukkeja. 

Kasvihuoneemme Juliana Compact 8.2

Kasvihuoneen päätarkoitus meillä on näin kasvukauden aikana oman sadon viljely. Kasvatan siellä tomaattia, kurkkua, chiliä, paprikaa, ananaskirsikkaa, vesimelonia ja maissia. Kaksi viiniköynnöstä 'Zilga' ja 'Somerset Seedless' kiipeilevät kasvihuoneen takaseinällä. Tänä vuonna uutena lajina kokeilen tomatilloa, joka onkin jo alkanut kasvattaa raakileita. Kasvihuone auttaa myös pidentämään kasvukautta. Kylvin sinne ruukkuun huhtikuun alussa rukolaa, retiisejä, salaattia ja porkkanaa. Kolme ensimmäistä ovat tuottaneet satoa jo pitkään, retiisit on itse asiassa kaikki jo syötykin, ja porkkanat pullistuvat ruukussa lupaavasti. 

Tänä keväänä hyödynsin kasvihuonetta ensimmäisen kerran myös perennojen pikkutaimien kanssa. Varhain keväällä istuttamani perennojen juurakot pääsivät ensin kasvihuoneeseen vahvistumaan, ja siirtyivät sieltä ulos, kun karaistavat kevätkylvöt saapuivat tilalle. Kevätkylvöjen karaisukin on nykyään paljon helpompaa kuin ennen, kun voin huoletta viedä taimet harsojen alle kasvihuoneeseen ja lämpötilasensorilla varustettu lämmitin hurahtaa päälle, jos yölämpötila sattuisikin laskemaan liian alas.

Mm. tomaatit, maissit, chilit, paprikat, ananaskirsikat ja tomatillot ovat jo hyvässä kasvussa.

Hyötyviljelykäytön lisäksi kasvihuone on meillä tärkeä oleskelutila, jonka merkitys korostuu etenkin viileillä ja sadekeleillä. Käytämmekin kasvihuonetta tähän tarkoitukseen ympärivuotisesti. Kesällä on ihana ottaa vähän omaa aikaa ihastellen taimien kasvua ja sadon kehittymistä napsien samalla tomaattien varkaita. Varhaisina kesäaamuina käydessäni avaamassa kasvihuoneen oven minun on pakko pysähtyä hetkeksi nauttimaan kasvihuoneessa vallitsevasta tunnelmasta ja toisaalta myös sen jollain tavalla nostalgisesta tuoksusta. Talvisin taas jäälyhtyjen reunustama polku johtaa sesonkiin sopivilla koristeilla somistettuun kasvihuoneeseemme, jossa kynttilät ja viiniköynnöstukiin kiinnitetyt valosarjat luovat tunnelmaa. Erityisesti tähtikirkkaana talvi-iltana kuppi kuumaa kaakaota tai glögiä maistuu kasvihuoneessa taivaallisen hyvältä.

Kasvihuonetta kiertää nyt pikkupatio, jonka toisella laidalla on laatikko raparperille ja puutarhamansikalle ja takana iso istutuslaatikko yksivuotisille hyötykasveille.

Kasvihuone merkitseekin minulle sekä mahdollisuutta kasvattaa itse omaa satoa että paikkaa, jossa voin viettää rauhaisia, tunnelmallisia hetkiä niin yksin kuin koko perheenkin kanssa. Kasvihuonettamme ympäröivä alue on toki edelleen keskeneräinen. Pari viikkoa sitten mies sai valmiiksi kasvihuonetta kiertävän pikkupation, johon yhdistyy myös yksi iso viljelylaatikko kasvihuoneen takana ja matalampi laatikko puutarhamansikoita ja raparperia varten kasvihuoneen toisella sivulla. Nyt saan laajennettua ruukkupuutarhaani myös kasvihuoneen pikkupatiolle. Jatkossa kasvihuoneen merkitys viihtyisän oleskelualueen osana tulee vielä lisääntymään, kun ensi kesänä on vuorossa kasvihuoneen eteen tulevan istuskelualueen päivitys. Uskon, että sen jälkeen tulemme viihtymään pitkät tovit kasvihuoneen edustalla istuskellen ja välillä käyden nappaamassa avonaisesta ovesta mm. makeita tomaatteja. Haaveenani olisikin, että kasvihuoneen alueesta tulisi puutarhamme sydän.

Onko sinulla kasvihuone? Jos on, mitä kasvihuoneesi sinulle merkitsee?

Iloa ja aurinkoa päivääsi!

Mörköjen muutto & esittelyssä Mörköpolku

$
0
0
Kerroin aiemmin talvella lasten kanssa Liljarinteen Mörköpolkua varten askartelemistamme kivimöröistä. Mörkö-parat ovat joutuneet olemaan sisätiloissa koko alkukesän odottamassa Mörköpolun valmistumista. Polkuhan on rinteessä, ja jotta siinä kulku olisi vaivatonta, mies rakensi polulle puisen, vähän pitkospuutyyppisen ratkaisun. Nyt vihdoin viime viikonloppuna oli mörköjen muuton aika! Möröt asustavat nyt polun päässä levennyksellä, jonne laitoin niille helmikuussa Espanjan lomareissulla ostamamme pikkuisen, puisen mökin. Liimasin möröt kuumaliimapyssyllä pieniin terassilautojen ylijäämäpalasiin, joihin lisäsin oksia, käpyjä ja kaarnaa koristeeksi. Lapset vierailevat nyt mörköjen luona ahkerasti, ja tunnustanpa minäkin siellä viihtyväni. Tervetuloa kurkistamaan puutarhamme mörköjen uuteen kotiin!

Mörköpolulla tummat lehtoakileijat ovat kukassa. Vasemmalle puolelle on nousemassa purppurapunalatvaa. Taustalla häämöttää Kaaripenkki, jossa mm. pionit ovat juuri aloittaneet kukintansa.

Hypätään aluksi vielä hetkeksi pois Mörköpolulta Liljarinteen alapuolelle, josta hahmottuu hyvin, miten polku polveilee istutusalueen halki. Rungolliset syreenit 'Tapanin Syreeni' ja 'Tammelan Kaunotar' kasvavat rinteen keskellä.

Mörköpolku alkaa Liljarinteen toisesta laidasta koivun juurelta ja nousee porrasmaisesti rinnettä ylös noin puoleenväliin asti. Vasemmalla mm. väriminttu 'Blaustrumpf', jonka takana kukkii valkoinen idänunikko 'Perry's White'. Oikealla mm. syysleimuja 'Elli', 'Osmo Heikinheimo', 'Junior Dance' ja 'Spitfire, joiden taustalla mm. vuorikaunokki ja kirjolupiini 'Russell-hybrid'.

Polkua eteenpäin jatkaessa vastaan tulevat vasemmalla mm. idänunikko 'Perry's White' ja koristekastikka 'Karl Foerster', oikealla nuppujaan kasvattelevia pioniunikoita ja niiden taustalla vaaleana kukkiva lehtoängelmä. Postauksen ensimmäinen kuva on napattu polun mutkasta ängelmän vierestä. Takana häämöttää jo Mörköpolun päätepiste.

Mörköpolku päättyy kahdeksankulmaiselle tasanteelle, jossa marjasinikuusaman katveessa saattaa tavata polun asukkaat, pikkuiset kivimöröt, jos ne ovat kotosalla.:)

Mukavaa loppuviikkoa!
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live