Quantcast
Channel: Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live

Esittelyssä Viherseinäpenkki

$
0
0
Muutama päivä sitten postailin kompostointialueen kuulumisia ja kerroin, että aluetta rajaamaan ja naamioimaan tielle päin tarvitsimme uuden istutusalueen. Niin syntyi lopulta Viherseinäpenkki, jossa pääosassa ovat kärhöt ja ruusunätkelmät, mutta niiden lisäksi istutusalueelta löytyy perennoja ja pari puuvartistakin. Tervetuloa kurkkaamaan uutta Viherseinäpenkkiämme!

Maljalaukkaneilikka 'Ballerina White'

Viherseinäpenkki on isotuomipihlaja-aidan vieressä rajaamassa kompostorialuetta tielle päin. Istutusalue muistuttaa muodoltaan bumerangia, ja tämän vuoksi köynnösseinäkin kääntyy puolivälissä vähän toiseen kulmaan. Ruusuorapihlaja 'Paul's Scarlet' kasvaa vasemmassa reunassa, melko keskellä penkkiä näkyy punaisen syysvärin saanut ruusumanteli 'Rosenmund'. Istutusalueen kukkijat ovat pääasiassa eri punaisen ja valkoisen sävyisiä, mutta kärhöissä on mukana myös violettia. Etualalla oleva valkoisen koristekiven peittämä alue laajeni Viherseinäpenkin myötä vielä kahden keijuangervon 'Little Princess' verran. Koristekiveä minun täytyy vielä lisätä pensaiden juurelle. Kun aluetta nyt katselee, ei varmaan ole yllätys, että jatkossa kuvan vasempaan alareunaan jäävä rinne pääsee työn alle.:D

Maksaruoho 'Firecracker'

Komeamaksaruoho 'Matrona'

Konnanyrtti

Loistokärhö 'Mrs. Cholmondeley' kukki jo terassilla taimiruukussaan, ennen kuin ehdin istuttamaan sen.

Tässä vielä alueen kasvilista:
- verikurjenpolvi 'Album' (Geranium sanguineum)
- kiinanjaloangervo 'Maggie Daley' ja 'Milk and Honey' (Astilbe chinensis)
- ruusunätkelmä 'White Pearl' ja 'Pink Pearl' (Lathyrus latifolius)
- tarhaviinikärhö 'Alba Luxurians' ja 'Prince Charles' (Clematis Viticella-ryhmä)
- loistokärhö 'Ashva', 'Mrs. Cholmondeley', 'Margaret Hunt', 'Ernest Markham' ja 'Snow Queen' (Clematis)
- prinsessankakkara 'Silberprinzesschen' (Leucanthemum x sup.)
- komeamaksaruoho 'Carl' (Sedum)
- komeamaksaruoho 'Matrona' (Sedum hybr.)
- maksaruoho 'Firecracker' (Sedum)
- maljalaukkaneilikka 'Ballerina White' (Armeria pseudarmeria)
- morsiusharso 'Flamingo' (Gypsophila paniculata)
- punakärsämö 'Cerise Queen' (Achillea millefolium)
- ruusumanteli 'Rosenmund' (Prunus triloba)
- konnanyrtti (Chelome obliqua)
- ruusuorapihlaja 'Paul's Scarlet' (Crataegus x media)

Hauskaa viikonloppua!

Syyskesän kärhöt, liljat ja ruusut, osa 3/3

$
0
0
Postailin viime viikolla kuvia puutarhassamme kukkivista kärhöistä, liljoista ja ruusuista jo kahteenkin kertaan (osa 1 ja osa 2). Kukkijoita on tänä vuonna niin runsaasti, että kaikki etupihan kaunottaret jäivät tähän kolmanteen postaukseen. Aloitetaan kierros kuitenkin vielä muutaman kuvan voimin takapihan puolelta, jonne edellinen kuvakooste päättyi. Tervetuloa mukaan jatkamaan kärhöjen, liljojen ja ruusujen tähdittämää kuvakierrosta puutarhassamme! 

Kohopenkissä puulilja 'Pink Palace' kukkii yksivärisenä, kun Kaaripenkissä se oli tänä vuonna muuttunut valkeankirjavaksi. Puuliljan kaverina ilahduttaa syysleimu 'Europa'.

Kohopenkki kauempaa, nuotiopaikan luona olevan puutarhaportin vierestä. Etualalla kukassa asteri 'Kesseler'.

Sitten kierros jatkuu uudelle etupihan vehreälle keitaalle.
 
Kiinankeltakärhö kukkii yllättävän runsaasti huomioiden, että se on vasta äskettäin istutettu. Etualalla helminukkajäkkärä, taaempana kukassa syyskohokki.

Kiinankeltakärhö

Vaaleanpunainen köynnösruusu ilahduttaa toisessa köynnöspylväässä. Etualalla kuparisara, takana hopeamaruna 'Valerie Finnis'.

Kolmannessa köynnöspylväässä kukassa ovat edelleen loistokärhöt 'Hagley Hybrid' ja 'The President'. Myös punainen köynnösruusu on kukkinut jo muutaman viikon.

Tämä köynnösruusu on minusta tosi suloinen.

Loistokärhö 'The President'

Neljännessä köynnöspylväässä väripilkkuna on vaaleanpunainen köynnösruusu ja taakse jäävä loistokärhö 'Niobe', joka kukkii aivan maanrajassa. Hiekkamaruna peittää maata pylvään vieressä.

Sama pylväs toiselta puolelta. Violettiin taittava loistokärhö 'Niobe' sopii hyvin yhteen vaaleanpunaisen köynnösruusun ja hopeisen hiekkamarunan kanssa.

Kauniita, kuulaita syyspäiviä!

Kirjaesittely: Kysy puutarhurilta. Ammattilaisen parhaat vinkit puutarhaan ja parvekkeelle

$
0
0
Esittelykappale saatu arvioitavaksi blogin kautta.
Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.

Sain *Minerva Kustannus Oy:lta esiteltäväksi syksyn tuoreen uutuuskirjan Kysy puutarhurilta, Ammattilaisen parhaat vinkit puutarhaan ja parvekkeelle (Kirsi Tuominen, 2019, *Minerva Kustannus Oy, 160 sivua). Lämmin kiitos Minervalle kirjasta!



Kirjan näkökulma on virkistävä, sillä sen sisältö perustuu kotipuutarhureiden kirjailijalle (, joka on kokenut hortonomi, puutarhaopettaja ja -neuvoja) esittämiin kysymyksiin. Aluksi kirjassa käsitellään hyvää kasvualustaa, jonka jälkeen vuoronsa saavat kastelu ja vedensäästö, kasvien lisääminen, helppohoitoisen pihan suunnittelu, ekologinen puutarha, kompostointi ja parvekeviljely. Lukunsa ovat saaneet myös tuholaisten torjunta, kasvimaan ja puutarhan taudit, omenapuut, kasvivalinnat vanhojen menestyjien ja jännittävien uutuuksien näkökulmasta sekä syystyöt. 

Kirjan ulkoasu on erittäin selkeä ja helppolukuinen.

Teos on nimenomaan tietopainoitteinen ja kauniit, värikkäät kuvat kulkevat keventämässä kirjan ilmettä. Myös monet kuvatekstit tarjoavat napakoita vinkkejä aiheeseen liittyen. Kuhunkin aiheeseen liittyen on kerätty selkeiden, numeroitujen väliotsikoiden alle lyhyesti tärkeimmät neuvot ja ohjeet. Tämän ansiosta kirja on helppolukuinen ja siitä on näppärä etsiä tietoa myös juuri tiettyihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Kuvat kulkevat tekstin kanssa käsi kädessä ja joka aukeamalla on vähintään yksi kuva.

Kirjan aihepiiri on maanläheinen ja käsittelee aiheita, jotka varmasti jokainen kotipuutarhuri joskus pohtii.

Kokonaisuutena Kysy puutarhurilta on teos, joka lupauksensa mukaisesti tarjoaa vastauksia yleisimpiin kotipuutarhuria mietityttäviin kysymyksiin. Etenkin aloittelevalle viherpeukalolle kirja on loistava perusteos, mutta hyviä neuvoja siitä löytyy myös jo kokeneemmalle kotipuutarhurille. 

Mitkä sinusta ovat vaikeita tai haastavia aiheita puutarhan hoidossa?

Kivaa keskiviikkoa!

Keltaista

$
0
0
Keltainen ei kuulu lempiväreihini puutarhassa, olen siitä aiemminkin maininnut. Siksi meillä keltakukkaisia kasveja on kukkapenkeissä todella vähän. Keväällä poikkeuksen tekevät tete-narsissit, krookukset ja tulppaanit, lisäksi muutama tarkoin valittu keltainen perenna kasvaa Porraspenkissä vaaleanpunakukkaisten kasvien kaverina. Näin syksyllä kuitenkin keltainen saa taas jalansijaa puutarhassa, ja olenkin istuttanut keltaisia, syyskesällä kukkivia perennoja yhteen kohtaan, Keltaiseen Pisteeseen, jonka kukinnasta huomaan vuosi vuodelta pitäväni enemmän. Keltainen piste sai itse asiassa alkunsa talon edellisten asukkaiden aurinkonauhuksista, joita en raaskinut hävittää, vaikka en niistä hirveästi välittänytkään. Pari vuotta myöhemmin juurakkona ostamani kasvi osoittautuikin aivan muuksi kuin oli luvattu, ja sekin päätyi keltaisen värinsä vuoksi samaan paikkaan. Nyt viime vuosina olen muutaman keltakukkaisen kasvin hankkinut paikalle ihan tarkoituksella, ja tänä vuonnakin sinne pääsivät lapinnauhus, kelta-oranssi syyshohdekukka ja isokaunosilmä 'Early Sunrise'. Etenkin syysauringon loisteessa nämä monesti korkeat perennat loistavat kukkiessaan kilpaa auringon kanssa ja näkyvät iloisena väripilkkuna olohuoneen ikkunoista sisälle asti.

Suosikkini Keltaisen Pisteen kasveista on päivänsilmä, jonka ostin juurakkona jonakin ihan muuna perennana. Aluksi olin todella pettynyt väärään kasviin, mutta parin viime vuoden aikana olen alkanut pitää kasvista paljon.

Päivänsilmä kasvaa vähän matalampana kuin syyspäivänhattu 'Herbstsonne'. Tiikerililja tuo oransseine kukkineen kivaa vaihtelua keltakukkaisten kasvien joukkoon.

Kallionauhus 'Osiris Fantasy' ilahduttaa kukintansa lisäksi myös tummanpunaisella lehdistöllään.

Syyspäivänhattu 'Herbstsonne' huitelee kukkineen parissa metrissä.

Kuuluuko keltainen väri sinun puutarhaasi?

Värikästä loppuviikkoa!

Puutarhavierailulla: Daaliat ja puutarha-alueet Rostock Zoo, Rostock, Saksa, osa 1/3

$
0
0
Meillä ei puutarhassa ole (ainakaan vielä) lainkaan daalioita, sillä tällä hetkellä talvetustilojen vajavaisuuden vuoksi en halua hankkia lisää talvetuksen vaativia kasveja. Daaliat ovat kuitenkin todella kauniita, ja olen niitä monissa puutarhablogeissakin ihaillut. Ehkä niitä jonakin päivänä tulee vielä meillekin, kunhan saamme paremmat tilat talvetusta varten.

Heinäkuussa kävimme Keski-Euroopan lomallamme Rostock Zoo:ssa, joka ei yllättäen ollutkaan "pelkkä" eläintarha, vaan sieltä löytyi paljon ihasteltavaa myös puutarhaharrastajalle. Erityisesti daalioita siellä oli paljon, mutta muutakin kaunista katseltavaa oli hyvin tarjolla. Tervetuloa kanssani kuvakierrokselle Rostock Zoo:n puutarha-alueille!

Pölyttäjäystävällisen, vähän niittymaisemaa muistuttavan istutusalueen halki kulkee liuskekivipolku kohti suuren koivun katveessa olevaa ruokokattoista mökkiä. Sininen hortensia loistaa etualalla.

Sinipallo-ohdakkeet houkuttelevat mm. kimalaisia.

Näkymää polun toisesta kohtaa.

Alueella kasvaa mm. liljoja, syysleimuja, päivänliljoja, päivänsilmää, kosmoskukkia ja raidallista elefanttiheinää 'Strictus'.

Päivänsilmät loistivat kilpaa auringon kanssa jo heinäkuussa. Meillä nämä kukkivat parasta aikaa.

Sama alue vielä polun toisesta päästä, jossa kasvaa mm. jaloangervoja ja jo kukkineita idänunikoita.

Eläintarhasta löytyy myös alppiruusualue, joka on varmasti vaikuttava näky kymmenien, kookkaiden rhodojen ollessa täydessä kukkaloistossaan. Muratit ja villiviinit kiipeävät mäntyjen runkoja pitkin korkeuksiin.

Myös runsaat kesäkukkaistutukset ilahduttavat kävijöitä. Viherkattoja on käytetty useassa kohdassa, niin levähdyspaikkojen katolla kuin muutamien eläintenasumustenkin katoilla.

Tällä katolla kasvaa mm. valkomaksaruohoa, koristeheiniä ja niiden takana matalaa kurjenpolvea.

Daalioita on siroteltu usealle suurehkolle alueelle. Yhdeltä niistä löytyvät mm. daalia 'Geerlings Cupido'...

... ja edelliseen verrattuna melko pienikukkainen pompondaalia 'Baby Blue'.

Etualalla yksi daalia-alueista, keskimmäisellä alueella mm. hyötykasveja ja takana jälleen daalioita.

Daalia 'Alloway Cottage' on todella suloinen.

Ensi viikolla kierros Rostock Zoo:ssa jatkuu mm. laajojen perennaryhmien parissa. Myös daalioita on luvassa lisää.

Tunnelmallista viikonloppua!

Kuurankukkia

$
0
0
Tänä syksynä sää viileni nopeasti ja aivan liian varhain. Viime viikon loppupuolella meilläkin oli jo hallaa ja viikonloppuna ensimmäiset yöpakkaset. Kesäkukat olin siirtänyt osan ulkoporealtaan viereen, osan kiini talon seinustaan, jotka molemmat ovat suojaisia paikkoja. Kasvihuoneessa taas on nyt viikon ajan ollut öisin lämmitys. Yllättävän hyvin kasvit ovat vielä nämä kylmät yöt kestäneet, ja terassilla kesäkukat ovat edelleen voimissaan. Myös puutarhassa kukinta jatkuu. Tässä muutamia kuvia viikonlopulta kuuran kuorruttamasta puutarhastamme.

Etupihalla kivikkokurjennokka 'Bishop's Form' on saanut paksun kuurahunnun ylleen.

Etupihan uuden istutusalueen tienpuoleinen reuna on aamuisin ollut valkeana. Nyt kuvasta huomasin, että vihreä muovireunus on todella rumasti noussut luonnonkivien ja kuunliljojen välistä ylös. Se täytyykin heti käydä upottamassa takaisin. Takapihalla kuuraa on ollut vähemmän, joten lähes kaikki kuvani ovatkin tältä pieneltä alueelta.

Japaninakileijan lehdillä kimaltelevat sekä kuurankukat että pienet vesipisarat.

Hopeamaruna 'Valerie Finnis' loistaa vieläkin hopeisempana kuurapeitteen alla.

Syyskohokin lehdetkin ovat saaneet osansa kylmästä.

Pääskynmaksaruohon lehtien reunat ovat kauniisti kuuran kuorruttamat.

Etupihalla ainoa kylmistä öistä kärsinyt on loistokärhö 'The President', jonka kukat roikkuvat nyt surkean näköisinä. Nuput näyttävät kuitenkin säästyneen, joten jos keli lämpenisi, saattaisin vielä päästä nauttimaan tänä syksynä tämänkin kukinnasta.

Takapihan puolella kuuraa on ollut ainoastaan terassille johtavilla portailla. Istutusalueilla ei merkkejä kylmistä öistä näy lainkaan ja terassillakaan kesäkukat eivät ole kärsineet, vaikka en ole edes harsottanut niitä.

Osa sadosta on vielä korjaamatta. Mm. herneet, pavut, kurpitsat ja kukkakaalit olin jo kerännyt talteen kylmiä kelejäkin ajatellen. Esimerkiksi porkkanoita, palsternakkaa ja mangoldia on istutuslaatikoissa vielä jäljellä. Ainoastaan kurpitsoiden lehdistä pakkasen vierailun huomaa.

Onko teilläpäin ollut hallaa tai yöpakkasia? 

Kauniita, kuulaita syyspäiviä!

Väriminttuilua

$
0
0
Värimintut kuuluvat loppukesän suosikkikasveihini, sillä ne ovat kestäviä, helppohoitoisia ja muodostavat helposti suuriakin väriläiskiä puutarhaan. Käytän väriminttuja myös leikkokukkina ja toisaalta niiden pystyyn jääneet kuihtuneet kukinnot ovat kauniita talventörröttäjiä. Tuntuu, että aivan parin viime vuoden aikana värimintuista on tullut puutarhamyymälöihin paljon uusia, erivärisiä ja –korkuisia lajikkeita. Meiltä löytyy kolmea eri punaisen sävyä ja yksi lila. Valkoinen väriminttu minulla on etsinnässä. Tässäpä kuvakierros puutarhamme väriminttujen parissa!

Punaväriminttu aloittaa meillä aina väriminttukauden heinäkuussa ja kukkii elo-syyskuun vaihteeseen.

Kaaripenkki elokuun puolivälissä. Punaväriminttu loistaa vasemmalla, oikealla taas kukkii väriminttu 'Fireball', joka avaa nuppunsa yleensä heinä-elokuun vaihteessa ja jatkaa väriloistoaan syyskuulle.

Heinä-elokuun vaihteessa kukassa oli myös matala, purppuranpunaiseen ja violettiin vivahtava punaväriminttu 'Balmy Lilac', jonka istutin viime syksynä suklaakirsikkapensaan alle Pionirinteeseen. Muistelin kuvanneeni senkin kukintaa, mutta en kuitenkaan löytänyt yhtään kuvaa, joten se on kai jäänyt kuvaamatta sittenkin.

Viimeisenä kukintavuoroon tulee elokuun alkupuolella Liljarinteen väriminttu 'Blaustrumpf', joka hehkuu violettina edelleen.

Väriminttu 'Blaustrumpf'

Pidätkö sinä värimintuista? Mikä on suosikkilajikkeesi?

Kivaa keskiviikkoa!

Kasvihuoneen viimeiset

$
0
0
Kasvihuoneen kuulumisista en olekaan kirjoittanut vähään aikaan, joten käydään kurkkaamassa, mitä sinne kuuluu. Tänä kesänä tomaatteja olemme saaneet enemmän kuin vuosi sitten, ja omat suosikkilajikkeeni ovat tulleet aiempaa selvemmiksi. Vesimelonien kanssa sen sijaan kävi tänä vuonna huonosti. Jostain syystä jo kasvamaan lähteneet raakileet menivät huonoiksi ja putosivat pois elokuussa. Kukkia riitti senkin jälkeen, mutta pölyttyminen ei enää onnistunut, vaikka kävinkin ahkerasti niitä pensselillä sutimassa. Niinpä jäimme tänä vuonna ilman vesimeloneja. Ananaskirsikoista ensimmäiset ovat pian kypsiä, ja tomatilloista olemme tehneet chilin ja sipulin kanssa herkullista salsaa jo monta kertaa. Chilit ovat kasvaneet ja tuottaneet satoa oikein mukavasti, säilöntään ja kuivattavaksikin niitä on jo riittänyt. Maissit taas kasvattelevat vielä tähkiään. Kurkut tuottivat hyvin satoa, viimeiset keräsimme muutama viikko sitten ja samalla veimme niiden kasvulaatikot jo pois kasvihuoneesta. Omia viinirypäleitä emme saaneet tänäkään vuonna, vaikkakin köynnökset kauniisti kiipeilevät kasvihuoneen takaseinässä.

Kasvihuoneen ympäristö on tänä kesänä muuttunut paljon kasvihuoneen pikkupation ja buried pot gardenin valmistumisen myötä. Ensi kesänä alueen muokkaus jatkuu.:)

Chilipaprika 'Anaheim' on ollut satoisa ja sopivan tulinen. Muutamia chilipaprikoita on vielä kypsymässä.

Paprika 'California Wonder' tekee suuria, hyvänmakuisia paprikoita. Osa näistäkin on vielä vihreitä.

Maustepaprikaa 'Biquinho' emme vielä ole maistaneet, sillä ensimmäiset hedelmät ovat vasta alkaneet kypsyä. Se pääseekin maisteluun lähipäivinä.

Ananaskirsikat ovat tänä vuonna aikaisemmassa kuin viime vuonna, sillä talvetin viime vuonna siemenestä kasvattamani taimet. Osa raakileista alkaa olla jo kypsiä.

Tomatilloon 'Purple' olemme rakastuneet täysin. Sitä kasvatin nyt ensimmäistä kertaa ja ehdottomasti kasvatan jatkossakin.

Maissi 'Golden Bantam' kypsyttelee vielä tähkiään.

Kasvihuonetomaatti 'Golden Sunrise' on tehnyt hyvin satoa. Nyt enää muutamia tomaatteja on siinä jäljellä.

Kasvihuonetomaatti 'Indigo Apple' alkaa sen sijaan vasta piakkoin olla korjuukypsä.

Kirsikkatomaatti 'Red Cherry' on ollut tämän kesän ehdoton suosikkitomaattimme. Sitä on syöty paljon ja raakileita riittää vieläkin.

Ananaskirsikat, chilit, paprikat ja tomatillot vehreyttävät kasvihuonetta. Reunoilla tomaateissa ei enää lehtiä ole kuin yläosassa, sillä olen niitä poistanut vähitellen.

Ensimmäiset viidakkokurkut alkavat pian olla valmiita maistelua varten. Niitäkin kasvatan tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Vähitellen lähipäivinä olen aloittamassa kasvihuoneen tyhjentämistä ja siivoamista. Kerään raa'at tomaatit kypsymään sisälle ja chilit, paprikat, ananaskirsikat ja tomatillot pääsevät sisätiloihin kasvivalojen alle. Ainakin ananaskirsikat talvetan ja samaa yritän myös tomatillojen ja parin chilin kanssa. Edessä on kasvihuoneen ja ruukkujen peseminen valmiiksi ensi kevättä varten. Lokakuun alkupuolella kasvihuone saa taas muuttua oleskelutilaksi syksyisine somisteineen.

Hyvää viikon jatkoa!

Puutarhavierailulla: Daaliat ja puutarha-alueet Rostock Zoo, Rostock, Saksa, osa 2/3

$
0
0
Postasin viikko sitten kuvia Rostock Zoo:sta, joka paljastuikin eläintarhan lisäksi myös kauniiksi puutarhakohteeksi. Silloin aiheena olivat daaliat ja pölyttäjiä houkutteleva puutarha-alue. Tässäpä lisää kuvia heinäkuiselta reissultamme. Tervetuloa tällä kertaa mukaan kiertelemään Rostock Zoo:n suuria perennaryhmiä!

Rostock Zoo:n perennaistutukset ovat todella runsaita ja reheviä. Tällä alueella istutuksia reunustaa matala puksipuuaita. Oikeassa alareunassa harmaakäenkukkaa, taaempana vasemmalla mm. ruusuja.

Punatähkä, jaloangervot ja päivänliljat ovat kukassa.

Kasvien korkeuserot tulevat istutuksissa hyvin esille. Tässä puksipuuaidan ja korkeiden perennojen välissä kasvaa maanpeitekasvina isopoimulehteä.

Mm. ruusuja, liljoja ja jaloangervoja.

Päivänliljoja alueella on paljon. Myös puutarhataidetta löytyy istutusalueille sommiteltujen patsaiden muodossa.

Vanhojen lehtipuiden kehystämää aukiota reunustavat laajat istutusalueet. Kaikki tämän postauksen perennakuvat ovatkin tämän aukion ympäriltä. Etualalla olevaa kesäkukkatornia muistuttavia istutuksia eläintarhassa on useita.

Valkoinen, kukintaansa lopetteleva kimikki loistaa hauskasti varjossa.

Syysleimut ja jaloangervot kukkivat, syysvuokot availevat ensimmäisiä nuppujaan.

Kookkaat kuunliljat ovat näyttävän näköisiä matalan puksipuuaidan takana.

Kuunliljoja ja syysvuokkoja löytyy myös täältä.

Tässä vielä pari kesäkukkatornia lisää. Näissä kasvaa mm. petuniaa, pelakuita ja maahumalaa.

Daalia 'Nenekazi' paistattelee auringossa.

Daalia 'Downham Royal' on ylvään värinen.

Aurinkoisia syyskuun viimeisiä päiviä!

Syksyn kukkasipulit

$
0
0
Nyt on taas tullut aika istuttaa syksyn kukkasipulit. Joka vuosi tuntuu vähän tympeältä kykkiä tuntitolkulla upottamassa sipuleita viileään maahan, välillä tihkusateessakin, mutta keväinen kukkaloisto mielessä homma tulee kuitenkin aina tehtyä. Ja jokaikinen kevät olen ollut niin iloinen tätä istutusurakkaa seuraavasta palkinnosta, että onhan se pakko aina syksyllä tehdä.

Nämä näkymät mielessä kukkasipulihommat tulee hoidettua. Ensi keväänä Porraspenkin väritys on sekoitus eri vaaleanpunaisen sävyjä ja violettia. Myös taustalla näkyvä Kohopenkki tulee kukkimaan samoissa väreissä.

Aikaisempina vuosina olen istuttanut monia eri lajeja, mutta tänä vuonna päätin tyytyä tulppaaneihin ja krookuksiin. Lisäksi istutin pari pussia sinistä ja valkoista idänsinililjaa, joita olen jo pitkään halunnut puutarhaamme, mutta en ole niitä aiempina vuosina löytänyt sipulihyllystä (ovat ainakin parina edellisenä syksynä ehtineet loppua, ennen kuin olen niitä käynyt kyselemässä). Etupihan uudet istutusalueet saivat sipuleista osansa, samoin Liljarinne, Porras- ja Kohopenkki. Muille istutusalueille olen pyrkinyt viime vuosina vähitellen keräämään monivuotisia kukkasipuleita, esim. kasvitieteellisiä tulppaaneja, tete-narsisseja, krookuksia, helmililjoja, isokevättähtiä ja posliinihyasintteja, jotta ihan koko puutarhaan ei tarvitsisi sipuleita vuosittain hankkia. Tässäpä tämän syksyn sipuliostokseni ja paikat, mihin ne päätyivät!

Reilut 25kg kukkasipuleita päätyi puutarhaamme tänä vuonna. Suurin osa kukkasipuleista on tulppaaneja. Narsisseja en tänä vuonna ostanut lainkaan.

Etupihan vehreä keidas:
- erivärisiä krookuksia 

Viherseinäpenkki:
- tulppaani 'Orange Lion'
- darwin-tulppaanit 'Van Eijk' ja 'Salmon van Eijk'

Tähdenlennonpolku: (jonka esittely on luvassa lähiaikoina)
- siniset ja valkoiset idänsinililjat

Porraspenkki:
- darwin-tulppaanit 'Van Eijk', 'Salmon van Eijk' ja 'Mystic van Eijk'
- tulppaani 'Orange Lion'
- triumph-tulppaani 'Purple Flag'

Kohopenkki:
- darwin-tulppaanit 'Mystic van Eijk'
- triumph-tulppaani 'Purple Flag'

Liljarinne:
- darwin-tulppaani 'Mystic van Eijk' ja sekoitus keltaisia ja erisävyisiä punaisia darwin-tulppaaneja
- triumph-tulppaani 'Purple Flag'

Ostoslistallani on vielä lisää krookuksia, sillä Etupihan verheän keitaan kuunliljakaaren toisesta päästä niitä jäi vähän uupumaan. Lisäksi saatan kukkasipuli-alesta ostaa myöhemmin syksyllä jotakin, jos kiinnostavia sipuleita vastaan tulee. Ruukkuistutuksiin en todennäköisesti tänä vuonna kukkasipuleita laita, vaan kaikki pääsevät maan uumeniin.

Onko sinulla jo kukkasipulihankinnat tehtynä? Entä oletko jo aloittanut niiden istutuspuuhat?

Ihanaa uutta viikkoa!

Terassin laajennusprojektin kuulumisia

$
0
0
Terassin laajennusprojektia meillä on väännetty jo muutama vuosi. Tänä vuonna haaveissa oli allasterassin valmistuminen, mutta altaan paikka on sen verran haasteellinen, että vieläkään emme ole siihen sopivaa allasta löytäneet. Lasikuitualtaan siihen saisi kaikkein helpoimmin, mutta kymmentätuhatta euroa emme kyllä aio altaasta pulittaa. Aluksi tarkoitus oli laittaa teräsreunainen uima-allas, mutta tämän kesän aikana tulimme siihen tulokseen, että ainakaan tällä hetkellä markkinoila olevissa altaissa ei ole alueelle sopivaa. Alue on hankalan kokoinen, sillä iso osa altaista on liian suuria, toiset taas jäävät liian pieniksi ja lopuissa ongelmaksi ovat tulleet tukirakennelmat, sillä emme haluaisi upottaa allasta kokonaan maan alle, vaan osa siitä saisi jäädä maanpinnan yläpuolelle terassiin koteloiduksi. Niinpä olemme kääntäneet katseet betoni- ja puukehikkoaltaiden puoleen, ja näillä näkymin näistä ensin mainittua yritämme alkaa alueelle toteuttamaan. Tämä kuitenkin jää ensi kesän jutuksi.

Aurinkoterassi valmistui jo heti alkukesästä, ja saimme aurinkotuolitkin paikoilleen.

Vaikka allasterassi ei olekaan edennyt, sai mies kuitenkin jo kevätkesällä aurinkoterassin valmiiksi. Lisäksi terassin pikkuinen laajennus toteutui suuren tuijan ympärille. Tätä pientä aluetta olen ajatellut jatkossa käyttää hyötykasvien ruukkupuutarhankin laajentamiseen. Lapset taas ovat löytäneet siitä kivan pikkusopukan leikkeihinsä. Myös pari porrasta syntyi terassin laitaan, jolloin käynti tontin reunassa olevalle luiskalle helpottui.

Portaat johtavat oikealla olevalta aurinkoterassilta tulevan pienen ruukkupuutarhan alueelle.

Etulaudat vielä puuttuvat portaiden ja terassin reunasta.

Pikkuterassi kiertää tuijan ympäri aina terassin istutusalueen laidalle saakka. Aivan terassin äärimmäisessä nurkassa, tuijan ja alppiruusun katveessa, on lasten uusi leikki- (ja piilo-) paikka.

Tässä vielä terassin laajennuksen tämänhetkinen tilanne. Mustalla viime vuonna toteutuneet alueet, punaisella tämän vuoden ahkeroinnit. Sinisellä vielä vuoroaan odottava allasterassi.

Nyt syksyllä, jos aikaa jää, aloitamme jo allasterassin alueen kaivuutyöt. Alue on kaivettava lapiovoimin, sillä kaivuria tuohon ei saa. Talven aikana aiomme käydä taas kerran allasvalikoimaa läpi, ja toivottavasti sieltä nyt sopiva löytyisi. Muuten täytyy jo alkaa harkita betoniharkoista juuri mittojen mukaan tehtävää allasta. Palailen terassin kuulumisiin taas viimeistään ensi keväänä.:)

Iloa päivääsi!

Syyskukkijoita

$
0
0
Tänä vuonna viileät kelit tulivat varhain, mutta puutarhasta löytyy kuitenkin vielä monenlaisia syksyn kukkijoita aiemmista yöpakkasista ja hallasta huolimatta. Loppuviikoksi on tosin luvattu yöpakkasten paluuta ja ehkä jo ensimmäisiä lumisateitakin, joten voi olla, että nämä ovat viimeisiä hetkiä nauttia kukinnasta. Keräsin sen vuoksi eilen muutaman kimpun sisälle maljakkoon, jotta saisimme iloita näistä syyskukkijoista vielä tovin. Tervetuloa syksyiselle kierrokselle puutarhaamme lokakuisten kukkijoiden pariin!

Kivikkolaaksossa mätäsharso 'Rosea' on kukkinut jo heinäkuusta lähtien.

Saman istutusalueen vuoriarho pistää vielä paremmaksi, sillä se avasi ensimmäiset nuppunsa jo kesäkuun puolivälissä.

Siemenestä kasvattamani laventelit olivat elokuun alkupuolella vielä melko pieniä taimia, mutta loppukesän aikana ne kasvoivat vinhaa vauhtia ja ehtivät ilokseni vielä kukkaankin.

Keltaisessa Pisteessä tiikerililja, syyspäivänhattu 'Herbstsonne' ja päivänsilmä kukkivat yhä. Taustalla köynnöstuissa mm. tarhaviinikärhö 'Etoile Violette', tarhalyhtykärhöt 'Princess Kate' ja 'Princess Diana' sekä kärhöistä viimeisenä kukkaan puhjennut loistokärhö 'John Paul II' eivät ole kärsineet pakkasista.

Viime syksynä laitoin Keltaiseen Pisteeseen valeistutukseen pipon, joka on siellä edelleen odottamassa siirtoa muualle. Toisaalta vaaleanvioletti väri sopii kyllä kivasti keltaisten kasvien kanssa yhteen. En tiedä, uskallanko sitä siirtääkään, sillä pipo taitaa olla melko arka kasvi. Voikin olla, että se saa jäädä sijoilleen, kun kerran näyttää viihtyvän siellä.

Vuorikonnantatar 'Darjeeling Red' sulostuttaa Pionirinnettä. Sen kukat avautuvat vaaleina ja muuttuvat tummanpunaisiksi kukinnan edetessä.

Kaaripenkissä syysleimu 'Laura' alkaa vasta päästä vauhtiin kukintansa kanssa.

Asteri 'Kesseler' kukkii komeasti Angervorinteessä. Taustalla Porraspenkin syyshortensia 'Grandiflora' ja Kohopenkin syysleimu 'Europa'.

Nuotiopaikalle johtavien puutarhaporttien pielessä kasvavat köynnösruusut yllättivät minut todella iloisesti eilen. Kukkia niissä ei ole ollut pariin viikkoon, mutta nuppuja kylläkin. En olisi uskonut niiden kylmän jakson jälkeen alkavan enää uudelleen kukkia, mutta niinpä vain tekivät.<3

Myös valkoinen köynnösruusu on availemassa nuppujaan.

Terassin istutusalueella kukkii komeamaksaruoho 'Herbstfreude'.

Saman istutusalueen toisessa laidassa nuppujaan availee syysmaksaruoho 'Brilliant'. Taustalla alppipaju hohtaa hopeisena.

Syysmaksaruoho 'Brilliant'

Terassin laidallakin kukkivat vielä tuoksuherneet, keijunmekot ja köynnöskrassit. Olen suojannut niitä harsoilla kylmimpinä öinä.

Keijunmekkoa ja köynnöskrassia

Äskettäin istuttamani ale-löytö, Endless Summer -jalohortensia 'Summer Love', on suloistakin suloisempi.

Eilen oli kaunis syksyinen ilta, jonka vietin istuttaen vielä muutamia ale-hankintojani, tuoden viimeisiä talvetettavia sisälle ja siistien kasvihuonetta. Chilit, paprikat, ananaskirsikat ja tomatillot ovat vielä kasvihuoneessa, muiden ruukut odottavat jo pesua. Pari tulppaanipussia minulla olisi vielä istutettavana, syyskylvöt tehtävänä ja miehellä jänissuojat laitettavana, mutta sitten "pakolliset" syyshommat alkavat olla tehtynä. Istutusalueiden reunat ajattelin vielä kantata, jos viitsin. Lisäksi muutamia askareita voisi tehdä jo ennakkoon helpottamaan ensi keväällä aloitettavia puutarhaprojekteja, jos aikaa (ja motivaatiota) vielä jää. Kummasti sitä iltojen hämärtyessä alkaa kotisohva vetää yhä enemmän puoleensa. :)

Kauniita lokakuun alun päiviä!

Puutarhavierailulla: Daaliat ja puutarha-alueet Rostock Zoo, Rostock, Saksa, osa 3/3

$
0
0
Kuvakierros Rostock Zoo:n ihanilla puutarha-alueilla jatkuu vielä tämän postauksen verran. Ensimmäisessä osassa esittelin mm. pölyttäjäystävällisen alueen ja toisessa laajat, rehevät perenna-alueet. Kummassakin postauksessa oli myös ihania daalioita. Tällä kertaa aiheena ovat eläintarhan näyttävät, monilajiset istutusalueet, ja muutamia daaliakuviakin on luvassa. Tervetuloa piipahtamaan vielä kerran Rostock Zoo:n puutarha-alueilla!

Daalia 'Arabian Night'

Tiilimuurin edessä loivassa rinteessä on suloisen herkkä istutusalue, joka häivyttää ja keventää muurin muuten melko raskasta ilmettä.

Istutusalueella on vähän samaa henkeä kuin Piet Oudolfin upeissa puutarhaluomuksissa. Takana vasemmalla valkeaa morsiusharsoa, sen edessä laventelia, oikealla vaaleanpunaista syysleimua ja keltaista syyspäivänhattua.

Tästä suunnasta hahmottuu paremmin alueen sijoittuminen rinteeseen. Laventelit rönsyävät erityisen komeina mättäinä, kun ne peittävät rinteen alaosasta ylös asti.

Pölyttäjiä on Rostock Zoo:ssa huomioitu monessa paikassa. Tässä niistä yksi: yksivuotisista pölyttäjäystävällisistä kasveista tehty kukkaniitty, jolla kasvaa mm. hunajakukkaa, ruiskaunokkia, unikoita ja kehäkukkaa. Kimalaiset ja muut pölyttäjät hyörivät kukissa ahkerasti.

Vasemmassa reunassa peruukkipensas, taustalla hortensiat kukkivat vaaleanpunaisina, oikeassa reunassa komea chilenaraukaria (Araucaria araucana).

Sama alue vielä toisesta suunnasta. Chilenaraukaria on erittäin huomiota herättävä havupuu käärmemäisine oksineen.

Eläintarhassa avautuu kauniita, laajoja, puistomaisia maisemia. Tässä lammen ympärille on istutettu erilaisia puita ja pensaita. Riippusilta johtaa lammen yli.

Pompondaalia 'Ted's Choice' kukkii pari-kolme senttimetriä halkaisijaltaan olevin kukin.

Daalian 'Marble Ball' kirjava väritys on erikoisen kaunis.

Daalia 'Martina' on tosi söpö kaikessa vaaleanpunaisuudessaan.

Puutarhavierailuja on edelleen luvassa pitkin syksyä ja talvea. Lähiaikoina alkaa seuraavan kohteen esittely ja silloin lähdetäänkin kuvakierrokselle "ihan oikeaan" kasvitieteelliseen puutarhaan.:)

Tunnelmallista viikonloppua!

Unelmana omavaraisempi elämä: Sadonkorjuuta

$
0
0
Nyt lokakuun ensimmäisenä maanantaina jatkuu taas omavaraisuusaiheinen yhteispostaussarja, jonka aiheena ovat tällä kertaa sadonkorjuu ja omavaraisuussuunnitelmien eteneminen.

Tänä vuonna meillä satoa on tullut kokonaisuudessaan puutarhasta paljon enemmän kuin aiempina vuosina. Osasyynä tähän ovat mm. istutuslaatikoiden määrän lisääntyminen ja marjapensaiden ja hedelmäpuiden kasvu (ovat vasta muutaman vuoden ikäisiä), mutta ne eivät selitä hyvää satoa kokonaan. Monet kasvit onnistuivat nyt paremmin kuin aiempina vuosina. Esimerkiksi papuja olemme tänä vuonna saaneet enemmän kuin muutamana aiempana kesänä yhteensä. Kukkakaalejakin tuli useita ja kukinnoltaan vielä ihan reilun kokoisia. Myös tomaatteja olemme saaneet enemmän kuin ennen. Sadonkorjuuta olemme tehneet pitkin kesää sadon valmistumisen myötä, ja etenkin keskikesästä alkaen on puutarhasta päätynyt päivittäin lautaselle monenlaisia herkkuja. Satokausi jatkuu meillä edelleen, sillä esim. porkkanoista ja palsternakoista osa on vielä nostamatta, samoin maa-artisokista. Lisäksi chilit, paprikat, tomatillot ja ananaskirsikat saavat jatkaa satokauttaan sisätiloissa. Hunajasato oli tänä kesänä viime vuotta parempi, n. 40kg/pesä, eli kaksinkertainen määrä pesää kohden vuoden takaiseen verrattuna. Silloin tosin saimme pesät vasta juhannuksen seutuna ja nyt pääsimme hyödyntämään koko kukintakauden.Tässä muutamia kuvia tämän vuoden sadostamme, tarkemman yhteenvedon teen vielä myöhemmin, kun satokausi on päättynyt.

Meillä satoa on kerätty pitkin kesää, ja etenkin keskikesästä lähtien on puutarhasta päätynyt päivittäin lautaselle itse kasvatettuja herkkuja. Tässä mm. pensasmustikoista, puutarhavadelmia, porkkanoita, kukkakaali 'Erfurter', kyssäkaalia, pensaspapuja, kesäkurpitsa 'Diamant F1', mangoldia 'Rhubarb Chard', punajuuria ja tomaatteja.

Porkkanoita, valkosipuleita, kyssäkaalia, kaskinauriita 'Enon Kanta', tomatilloa, chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot'. Porkkanat ovat tänä vuonna olleet todella suuria ja mehukkaita. Kyssäkaalit onnistuivat tosi hyvin ja nauriitakin vaivasivat madot vähemmän kuin ennen. Tomatillo oli uusi kokeilu ja siihen ihastuimme koko perhe. Chili 'Hungarian Yellow Wax Hot' on jo viime vuonna suosikiksemme noussut chililajike.

Marjatomaatteja kasvatin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Lasten kanssa ihmetystä ja riemua herätti, miten tomaatit voivat olla pienempiä kuin (pensas)mustikat ja melkein yhtä makeitakin.

Kukkakaalit 'Erfurter' onnistuivat paremmin kuin aiemmin ja saimme niistä hyvän sadon.

Mangoldi 'Rhubarb Chard' tuotti jälleen suuren sadon, josta viimeiset korjaamani rippeet ovat kuvassa. Nämä ryöppäsin ja pakastin hienonnettuna, käytän ne sitten talvella pinaatin tapaan esim. letuissa. Kesäkurpitsa 'Diamant F1' oli kurpitsoista ainut, joka teki mukavasti satoa. Muista sato jäi lähinnä yksittäisiksi kurpitsoiksi. Tomaateista viimeiset keräsin sisälle kypsymään ja onpa niiden joukkoon kulhoon eksynyt yksi kypsä tomatillokin.

Yksi ihanista sadonkorjuuapureistani.<3 3-vuotiaamme esittelee vastanostettuja palsternakkoja ja porkkanoita yrttimaan edessä.

Ananaskirsikan satokausi alkoi vasta reilu viikko sitten ja jatkuu sisällä kasvivalojen alla, kuten myös tomatillon, chilien ja paprikoiden.

Kuluneen kuukauden aikana omavaraisuusrintaman projekteista kompostointialue valmistui vihdoinkin. Nyt kaksi lämpökompostoria on käytössä, ja laatoituksen ansiosta alueella on myös säilytystilaa vaikkapa polkupyörille tai mehiläisten pesälaatikoille. Alueen tienpuoleiseen reunaan syntyi Viherseinäpenkki häivyttämään kompostoreita tielle päin. Postasin viime kuussa sekä kompostointialueen että Viherpenkin esittelyn, joten en nyt tarkemmin enää esittele niitä tässä. Yllä olevista linkeistä pääsee kurkkaamaan postaukset kummastakin.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- kesäkuu: Puutarhan marjat
 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Tsajut
Kohti laadukkaampaa elämää
Sarin puutarha
Sorakukka
Elämää korvessa
Rakkautta ja maan antimia
Riippumattomammaksi
Laura eli Javis
Villa Kotiranta
Caramellia
Harmaa torppa

Kauniita, kuulaita lokakuun päiviä!

Lokakuinen lumipuutarha

$
0
0
Viime viikon perjantaina meillä satoi ensimmäisen kerran lunta tänä syksynä ja lisää tuli vielä lauantaina aamuyöllä. Ohut lumikerros säilyi puutarhassa sunnuntaihin saakka. Tässäpä muutamia kuvia viime viikonlopun lumipuutarhastamme!

Tarhaviinikärhöt 'Etoile Violette' ja 'Madame Julia Correvon' saivat valkean hunnun ylleen.

Metsäpuutarhan puolelle lunta tuli maahan vain vähän. Turveharkkopenkin reunus ja koivun ympärillä oleva penkki saivat ohuen lumipeitteen.

Tarhalyhytkärhö 'Princess Kate'

Buried pot garden ja Rinnepenkki




Etupihan Kivikasa korostui kivasti tummaa asfalttia vasten.

Etupihan Vehreä Keidas peittyi lumeen polkua lukuunottamatta.

Vehreän Keidas toisesta suunnasta. Polku kiemurtelee hauskasti lumisen istutusalueen läpi.

Takapihan terassin laidalla neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' kukkii edelleen sinnikkäästi.

Näkymä terassilta ja olohuoneen ikkunoista kasvihuoneelle. Ruskaiset puut ovat erityisen kauniita ohut lumikerros oksillaan.

Onko teilläpäin satanut lunta tänä syksynä?

Kaunista keskiviikkoa!

Syksyisiä ruukkuistutuksia

$
0
0
Kesäkukat siivosin pois jokin aika sitten. Osa päätyi kompostiin, osa sisälle talvetukseen. Niiden tilalle istutin muutamia syksyyn sopivia kasveja ja lisäsin joukkoon vähän omilta mailta kerättyä sammalta ja jäkälää. Tässä muutama kuva pihamme syysasetelmista!

Etupihan portailla meillä on perinteisesti ollut ruukuissa callunoita. Tänäkin vuonna korkeisiin ruukkuihin hankimme niitä. Ensimmäistä kertaa ostin myös kellokanervaa ja se on kyllä sen verran kaunis, että voisin jatkossakin korvata osan callunoista sillä.

Calluna, hopealanka ja pikkuinen pallokrysanteemi.

Keltainen krysanteemi on istutuksen piristys.

Saman portaan toisessa päässä ruukussa on callunaa, pensastädykettä ja pikkuinen puksipuu, jonka aion jatkossa ottaa ruukussa varastoon talvetukseen ja laittaa tilalle takapihalta esim. pensaspuolukan varpuja tai tuivion oksia. Harakat ovat repineet sammaleet nyt jo monena päivänä pitkin etupihaa, josta olen niitä noukkinut ruukkuihin takaisin.

Takapihan puolella portaiden yläpäässä on samanlainen kellokanervaistutus kuin etupihallakin.

Kellokanerva

Teitkö/teetkö sinä syksyisiä ruukkuistutuksia? Mitä kasveja tykkäät niissä käyttää?

Hyvää viikonjatkoa!

Esittelyssä: Tähdenlennon polku

$
0
0
Kuluneen kesän yksi suurimmista puutarhaprojekteistamme etupihan lisäksi oli metsäpuutarhan kumpumainen istutusalue. Olimme parin vuoden ajan keränneet kaikki kukkapenkkien kaivamisesta yms. kertyvät maat ja nurmen palat yhteen kasaan pihlajien katveeseen uuden istutusalueen pohjaa varten. Keväällä lumien sulettua pääsimme muotoilemaan kumpua ja huhtikuussa istutimme sen päälle pajumajan. Lasten leikkimökin vanha liukumäki oli jo viime kesänä väliaikaissijoituksessa kumpua vasten, ja koska lapset tykkäsivät siitä kovasti laskea, se sai jäädä paikoilleen. Pajumajasta onkin toinen, pienempi oviaukko liukumäelle. Vähitellen kesän kuluessa kumpu on saanut rinteilleen perennan, jos toisenkin, ja syksyn kukkasipuleitakin (sinisiä ja valkoisia idänsinililjoja) sinne istutin. Myös kummun päälle johtava polku sai hiekkapeitteen ja luonnonkivireunukset. Takaosastaan kumpu ei ole vielä ihan täyteen istutettu, vaan vähän tilaa jää ensi vuoden hankinnoille. Myös kummun ympärille on tarkoitus tehdä vielä jatkossa hiekkapolku luonnonkivireunuksineen. Nimensä istutusalue sai muodostaan, sillä ylhäältä katsottuna alueen voi ainakin kuvitella muistuttavan tähdenlentoa. Tervetuloa kuvakierrokselle Tähdenlennon polulle!

O-penkin keskeltä kuvattuna. Etualalla O-penkin reunaa, taustalla nousee Tähdenlennon polku loivasti kaartaen kummun päälle kohti pajumajaa. Oikealla kummun vieressä oli tässä vaiheessa vielä nurmikkoa, nyt alueella on jo hiekkapolku. Oikealle jää tänä kesänä valmistunut Kantopuutarha.

Alueella kasvaa komeita lehtiperennoja, mm. rotkolemmikkiä, kuunliljoja ja idänpurasruohoa. Keskellä pienikukkainen, hento alaskankleitonia tuo keveyttä suurilehtisten kasvien keskelle.

Alaskankleitonian vasta auenneet kukat ovat hennon violetteja, mutta kukinnan edetessä ne muuttuvat valkeiksi.

Oikealle puolelle hiekkapolku on jo tehty reunustamaan istutusaluetta, mutta vasemmalta se vielä puuttuu.

Alue toisesta suunnasta. Lapset juoksevat innolla polkua ylös pajumajaan, laskevat mäkeä alas ja taas sama uudestaan ja uudestaan ja uudestaan...

Siirsin alueelle toisesta kukkapenkistä sormustinkukan itäneitä lehtiruusukkeita. Kaikki muut sormustinkukat minulla ovat perinteisiä vaaleanpunaisia, mutta tämä sattuikin olemaan valkoinen. Sen toivon lisääntyvän Tähdenlennon polulla, sillä varjoisalle paikalle valkeat kukat tuovat valoa.

Tähdenlennon polun korkeimmalta kohdalta pajumajan oviaukolta avautuu aivan uudenlainen kuvakulma metsäpuutarhan alueelle. Tämä on ollut kuluneena kesänä suosikkinäkymäni puutarhassamme.

Tässä vielä alueen kasvilista:
- turkinkaihonkukka (Omphalodes cappadocica)
- nelirosolehti (Chloranthus japonicus)
- punakolmilehti (Trillium erectum)
- valkovuokko 'Green Fingers' ja tavallinen (Anemone nemorosa)
- kasimirinkurjenpolvi (Geranium clarkei)
- hämykurjenpolvi (Geranium nodosum
- verikurjenpolvi 'Ankum's Pride' (Geranium sanguineum
- harmaakurjenpolvi 'Signal' (Geranium cinereum)
- keltavuokko 'Flore Plena' (Anemone ranunculoides)
- narsissivuokko (Anemone narcissiflora)
- hämyvuokko 'Kentish Pink' ja 'Marts Blue' (Anemone nemorosa)
- rikkoviuhka l. vaahtera-angervo 'Karasuba' (Mukdenia rossii
- kuunlilja nimetön, 'Albomarginata', 'Krossa Regal' ja 'Brim Cup' (Hosta)
- valkorentukka (Caltha paustris var. alba)
- hopeatäpläpeippi 'Beacon Silver' (Lamium maculatum)
- tarhajuoru (Tradescantia Andersoniana-ryhmä)
- rohtosormustinkukka v.pun. ja valk. (Digitalis purpurea)
- rotkolemmikki 'Alexander's Great' (Brunnera macrophylla)
- kurjenmiekka, viol. (Iris)
- syysleimu, nimetön valk. ja 'Wilhelm Kesselring' (Phlox paniculata)
- jaloakileija 'Pink Barlow' (Aquilegia vulgaris)
- idänunikko, v.pun. (Papaver orientale)
- valkotäpläimikkä 'Pink Haze' (Pulmonaria saccharata)
- siperianpaju (Salix schwerinii)
- himalajanesikko 'Gigas' (Primula rosea)
- lumikki (Sanguinaria canadensis)
- korallikeijunkukka 'Leuchtkäfer' (Heuchera sanguinea)
- pikkutalvio viol. ja sin. (Vinca minor)
- alaskankleitonia (Claytonia sibirica)
- idänpurasruoho (Borago orientalis)
- kielo valk. (Convallaria majalis)
- punakielo 'Rosea' (Convallaria majalis)
- rönsyansikka (Waldsteinia ternata)

Iloista viikonloppua!

Puutarhan ruskaa

$
0
0
Puutarhassa moni kasvi on alkanut jo vaihtaa syysväritykseensä. Kauneimpia ruskavärejä tarjoavat mm. ruusumanteli, pensasmustikat, korallikanukka ja japaninhappomarja. Kukinnan vähitellen hiipuessa räiskyvät syysvärit tuovatkin vielä paljon iloa puutarhassa kiertäjälle. Tänä vuonna ruska on kestänyt esimerkiksi isotuomipihlajan ja koivujen suhteen pidempään kuin monena muuna syksynä, sillä kovia tuulia ei ole ollut riepottelemassa lehtiä irti. Tervetuloa ruskakierrokselle puutarhaamme!

Porraspenkissä etualalla kultahelokki alkaa saada violetin ja punaisen sävyjä lehtiinsä, sen takana enkeliperhoangervo hohtaa jo osittain oranssina. Syyshortensia 'Grandiflora' on kukkii edelleen. Taustalla häämöttä upean punaisena Varjoryhmän korallikanukka.

Kohopenkin kasvit eivät lehtiensä väriä ole muuttaneet syksyn tullen, mutta vihreät pionit, tummalehtinen keijunkukka ja vasemmalla alhaalla kukkiva hopeatäpläpeippi 'Beacon Silver' tuovat kivaa kontrastia taustalla hehkuvaan Varjoryhmän korallikanukkaan.

Ruusuangervo 'Froebelii' on muuttunut voimakkaan punaiseksi.

Metsäpuutarhaa peittää keltainen koivunlehtimatto.

Tarha-alppikärhön 'Albina Plena' hennon vaaleankeltainen syysväri on minusta kaunis. Viereisessä kärhöpylväässä tarhaviinikärhöt 'Etoile Violette' ja 'Madame Julia Correvon' kukkivat vielä täyttä päätä.

Sydänpolulla pensasmustikat alkavat vähitellen punastua.

Liljarinteessä kirsikkasorvarinpensas on saanut kauniin syysvärin,...

... samoin sen vieressä kasvava kultaherukka.

Marja-aronia lienee yksi yleisimmistä komean syysasun saavia puutarhapensaita.

Isotuomipihlaja-aita hehkuu kelta-oranssina.

Terassilta katsottuna koivujen ja pihlajien ruska erottuu kauniisti taustan kuusia vasten. Etualalla lamohietakirsikka antaa vielä odottaa hehkuvan punaista syysväriään.

Terassin vieressä olevasta Pensasryhmästä löytyy puutarhamme ehkä kauneinta ruskaa. Keltajapaninangervo 'Goldflame' on vuodesta toiseen yksi näyttävimmistä syyskasveistamme.

Samalla istutusalueella kasvava japaninhappomarja 'Maria' ei jää yhtään edellistä huonommaksi. Sen takana myös mahonia on saanut purppuranpunaisen värin, joka tosin kuvassa erottuu vähän huonosti taustalla olevaa kääpiöpurppuraheisiangervoa 'Little Angel' vasten. Oikealla alhaalla seppelvarpu on vasta muuttumassa keltaiseksi. Sen vieressä pensashanhikki 'Pink Paradise' availee vielä nuppujaan.

Minkä kasvien ruskasta sinä pidät eniten? 

Värikästä uutta viikkoa!

Tämän vuoden talvetettavat

$
0
0
Kelien viilennyttyä oli jälleen aika siivota pois kesäkukat ja siistiä myös kasvihuone. Osa kasveista päätyi kompostiin, mutta talvetettaviakin löytyy. Tänä vuonna talvetan jälleen pelargoneja, ananaskirsikoita, lumihiutaletta ja persikka- sekä aprikoosipuut. Uutena talvetuskokeiluun pääsevät pari chiliä, tomatillot ja tulikruunut.

Chilit, paprikat, tomatillot ja ananaskirsikat muuttivat sisätiloihin kasvivalojen alle. Paprikat hävitän, kunhan niistä viimeinenkin sato on korjattu. Chileistäkin tarkoitus on jättää jäljelle vain muutama.

Chileissä ja paprikoissa on vielä paljon kukkia ja eri kypsyisiä raakileita.

Tomatillot ovat tuottaneet hyvin satoa, ja raakileita ja kukkia on niissä edelleen runsaasti.

Pelargoneja päätyi talvetukseen kolme valkeaa ja kahdeksan punaista. Edellisellä kerralla talvetus onnistui hyvin ja vain yksi pelakuu kuoli talven aikana. Saa nähdä, miten nyt käy.

Osa punaisista pelakuista intoutui aloittamaan kukinnan uudelleen sisälle siirtymisen myötä.

Myös tulikruunut puhkesivat uudelleen kukkaan sisällä. Ne kylvin siemenestä kevättalvella, ja ne kasvoivat melko hitaasti, ensimmäiset nuput aukesivat vasta elokuun puolella. Kovasti toivoisin, että ne talvehtisivat hyvin, jotta kukintakausi olisi ensi kesänä pidempi.

Talvetatko sinä kesäkukkia tai hyötykasveja? Jos talvetat, niin mitä?

Iloa ja aurinkoa päivääsi!

Esittelyssä Kivikkolaakso

$
0
0
Kivikkolaakso on ollut meillä pitkän linjan projekti, joka käynnistyi jo vuosi sitten kesällä. Se jäi viime vuonna vielä toisesta päädystään kesken, ja tänä kesänä jatkoin sitä vähitellen aina muiden puutarhatöiden lomassa. Osa alueelle tänä kesänä päässeistä kasveista oli jo viime syksyn alennusmyynneistä ostettuja, ja ne odottivat valeistutuksessa pääsyään lopulliselle paikalleen. Kasvit sainkin istutettua jo aikaa sitten, mutta kivien täydentäminen alueelle on kestänyt aivan viime päiviin asti. Jotenkin sain siitä viime vuonna jo niin tarpeekseni, että tänä kesänä oli hienoinen kynnys jatkaa hommaa. Nyt alue kuitenkin alkaa vihdoin olla valmis (ihan muutama kivi vielä odottaa paikkaansa alueella), joten tervetuloa kurkkaamaan Kivikkolaakson lopullista ilmettä!

Kangasajuruoho ja kirjavalehtinen nurmiajuruoho 'Foxley' ovat jo levinneet kauniiksi kasvustoksi. Omenapuiden aluskasvina kasvaa erilaisia matalia maksaruohoja. Oikealla yksi sininatatupsuista.

Ihanan tuoksuinen elleninneilikka on alkukesän hankintojani.

Erilaisia maksaruohoja, sininataa ja ajuruohoja. Vasemmalla kasvava vuoriarho on kukkinut jo yli neljä kuukautta.

Aluetta on mahdoton saada mahtumaan yhteen kuvaan, sillä se alkaa kasvihuoneen takanurkan luota ja jatkuu aina Rinnepenkin vierustaa ylös Pensasryhmän luo, ylhäällä tosin paljon kapeampana kuin alhaalla. Lehtipuhaltimelle on töitä näin syksyisin, jotta omenapuista ja läheisestä pihlajasta pudonneet lehdet saa kivien joukosta pois.

Kasvihuoneen pikkupatiolta pääsee parin tasapintaisen kiven muodostamaa askelpolkua pitkin isolle kivelle, jolla voi istuskella omenapuun katveessa.

Mietiskelykivi vielä ylhäältä päin.

Amerikanvuokko 'Anabel Rose' kukki alueella kesä-heinäkuussa.

Tässä vielä alueen päivitetty kasvilista:
 - omenapuu 'Huvitus', 'Pirja', 'Punakaneli', 'Vuokko' (Malus domestica)
- japaninruusukvitteni 'Sirius' ja 'Venus' (Chaenomeles japonica)
- sininata (Festuca glauca)
- sammalleimu 'Amazing Grace', 'Emerald Cushion Blue' ja valkoinen (Phlox subulata)
- kalliomaksaruoho (Sedum reflexum)
- kangasajuruoho (Thymus serpyllum)
- turkestaninmaksaruoho (Sedum ewersii)
- marjaomenapensas (Malus toringo var. sargentii)
- kivikkokäenminttu (Calalmintha nepeta)
- etelänmunkki (Jasione laevis)
- pallomehiparta (Jovibarba globifera)
- seittimehitähti (Sempervivum arachnoideum)
- kattomehitähti (Sempervivum)
- mehitähti 'Ville' ja nimetön (Sempervivum)
- tarhalapinvuokko valk. (Dryas suendermannii)
- tarhalapinvuokko, hybridi, pun. (Dryas suendermannii)
- amerikanvuokko ’Anabel Rose’ ja ’Anabel White’ (Anemone multifida)
- amerikankylmänkukka (Pulsatilla occidentalis)
- unelmatädyke (Veronica gentianoides)
- mätäsharso (Gypsophila repens)
- polkuhaarikko ’Supreme’ (Sagina subulata)
- nurmiajuruoho ’Foxley’ (Thymus pulegioides)
- patjaharso (Gypsophila cerastioides)
- keltamaksaruoho ’Yellow Queen’ ja nimetön (Sedum acre)
- vuoriarho (Arenaria montana)
- ketoneilikka ’Albiflorus’ (Dianthus deltoides)
- lusikkamaksaruoho ’Purpureum’ (Sedum spathulifolium)
- pikkutervakko (Silene suecica)
- kivikkosuopayrtti (Saponaria ocymoides)
- oregoninmaksaruoho (Sedum oreganum)
- kaukasianmaksaruoho (Sedum spurium)
- leivonkynsimö (Draba lasiocarpa)
- elleninneilikka (Dianthus 'Ellen')
- suikeropitkäpalko 'Variegata' (Arabis procurrens)
- tarharistikki 'Cascade Red' (Aubrieta x cultorum)
- kääpiöunikko 'Pacino' (Papaver miyabeaum)
- ketoneilikka 'Arctic Fire' (Dianthus deltoides)
- italiankello 'Major' (Campanula garganica)
- kääpiöpeurankello 'Acaulis' (Campanula glomerata)
- peurankello 'Schneekrone' (Campanula glomerata)

Hauskaa viikonjatkoa!
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live