Quantcast
Channel: Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live

Korkeuksiin kurkottajia ja maanpeittäjiä: Kärhöjä ja ruusuja, osa 1/2

$
0
0
Rakastan kärhöjä ja olen keräillyt niitä eri puolille puutarhaamme. Tänä kesänä kärhövalikoimamme täydentyi edelleen 16 uudella lajikkeella, joista puolet päätyi etupihan uudelle istutusalueelle (alueen esittely on luvassa myöhemmin). Viime kesänä istutin ensimmäistä kertaa köynnösruusuja kärhöjen läheisyyteen, ja nyt olen ihastunut niihinkin. Kärhöjä olen käyttänyt pääosin kurkottamassa korkeuksiin köynnöstukia ja portteja pitkin, mutta muutamia myös maanpeitekasvina. Osa kärhöistämme ja köynnösruusuistamme on jo aloittanut kukintansa, osa kasvattelee vielä nuppujaan. Tässäpä kuvia tämän hetken kaunottaristamme!

Viime vuonna Angervorinteeseen puutarhaportin pieleen istuttamani köynnösruusu on erittäin herkullisen värinen.

Yllä olevan köynnösruusun kaverina kasvaa samoin vuosi sitten istutettu loistokärhö 'Blue Angel'.

Loistokärhö 'Blue Angel'

Nuotioalueen toisella reunalla olevan puutarhaportin pielessä kiipeilevät valkoinen köynnösruusu ja loistokärhö 'Piilu', jotka myös ovat minusta kaunis parivaljakko.

Loistokärhö 'Piilu'

Saman puutarhaportin toisella laidalla kukkii punainen köynnösruusu.

Maanpeittäjänä O-penkissä rönsyilee tiukukärhö 'Arabella'. Taustalla pilkottavat Sydänpolkua reunustavat kärhöpylväät.

Sydänpolun vieressä olevissa kärhötuissa tarhaviinikärhö 'Etoile Violette' on jo avannut ensimmäiset kukkansa. Muut kasvattelevat vielä nuppujaan.

Tarhaviinikärhö 'Etoile Violette'

Kuvasin eilen myös etupihamme uusia kaunottaria, mutta kuvien siirto tietokoneelle ei jostain syystä onnistunut silloin. Niinpä tämä postaus saa jatko-osan lähipäivinä, kunhan saan loputkin kuvat koneelle.:)

Lämmintä ja rentouttavaa viikonloppua!

Korkeuksiin kurkottajia ja maanpeittäjiä: Kärhöjä ja ruusuja, osa 2/2

$
0
0
Postasin toissapäivänä tällä hetkellä kukkivista kärhöistä ja ruusuista, joita meillä on niin köynnöksinä kuin maanpeittäjinä. Eilen sain vihdoin loput kuvat koneelle, joten tässäpä jatko-osaa kyseiselle postaukselle. Tällä kertaa pääpaino onkin etupihan uudella istutusalueella, jossa moni tämän kesän kärhö- ja ruusuhankinnoistani on nyt kauniissa kukassa. Tarkempi postaus etupihalta on luvassa lähiaikoina kasvilistan kera.

Piipahdetaan kuitenkin ensin muutaman kuvan verran takapihan puolella, jossa Liljarinteen alaosassa kukkii suloinen peittoruusu 'The Fairy'.

Kolmiopenkin ja Sydänpolun luo johdattavassa puutarhaportissa kukassa on ihanan tuoksuinen mantsuriankärhö. Portin toisella laidalla sininen tarha-alppikärhö kukki jo aiemmin ja tekee nyt siemenhahtuviaan.

Mantsuriankärhö

 Sitten muutamia kuvia etupihan uudelta istutusalueelta:

Alueella on useita köynnösruusuja. Tämän väri on kauniin syvän punainen.

Tällä vaaleanpunaisella kaunottarella on valtavan muhkeat kukat.

Etupihan köynnösruusut olen ostanut juurakkoina Lidlista, eikä minulla ole tietoa niiden lajikkeista. Ostin niitä takapihalle viime vuonna ja ne talvehtivat hyvin, joten hankin niitä nyt tännekin.

Tämän väri on vähän tummempi kuin kahden edellisen.

Tässä köynnöstuessa kiipeilevät loistokärhöt 'The President' ja 'Hagley Hybrid'.

Loistokärhö 'The President' ilahdutti parilla kukalla jo tänä kesänä...

... ja loistokärhö 'Hagley Hybrid' teki kymmenkunta kukkaa.

Lämmintä ja leppoisaa alkanutta viikkoa!

Operaatio Kivimuuri 2

$
0
0
Meillä on takapihan puolella kivimuuri, joka rajaa Kaaripenkin takareunan, sillä kyseinen istutusalue on tehty rinteeseen. Pidän tuosta kivimuurista paljon, ja se on hyvin kestänyt jo monta vuotta. Kivi on kaunis ja monikäyttöinen materiaali, ja koska etupihallamme on jo Kivikasa ja vanha etupihan istutusaluekin sisältää vaaleaa koristekiveä ja reuna-alueena pyöreähköjä luonnonkiviä, oli lopulta melko helppo ja luonteva valinta tehdä etupihan uudelle istutusalueelle reunaksi matala kivimuuri. Muutaman päivän urakkana tein muurille kivimurskeesta pohjat, kärräsin kivet tontin takareunasta etupihalle ja ladoin muurin. Istutin myös muurin päälle kivenkoloihin lyydianmaksaruohoa, kattomehitähteä ja keltamaksaruohoa 'Yellow Queen'. Ajuruohoa ja sammalleimua vielä todennäköisesti lisään pariin syvempään koloon.

Muuri on L:n muotoinen. Tämä kuva on kulmasta lyhyemmälle sivulle päin.

Lyhyempi sivu loppuu vanhan istutusalueen pyöreähköjen luonnonkivien rajaamaan reunaan.

Kulmasta pidemmän sivun suuntaan. Kesän kuivuuden huomaa taas viereisestä nurmesta, joka tosin on joka kesä kellastunut, sillä multakerros sen alla on liian ohut näin paahteiselle ja kuivalle paikalle.

Lyydianmaksaruoho toivottavasti viihtyy kivessä olevassa painaumassa.

Mukavaa keskiviikkoa!

Istutuslaatikoiden kuulumisia

$
0
0
Tämä kesä on ollut meillä istutuslaatikoissa kasvavien hyötykasvien kannalta suotuisaa aikaa kuivuudesta huolimatta. Suurin osa kasveista on onnistunut vähintäänkin yhtä hyvin kuin aiempina vuosina, ja moni jopa paremmin. Pavut esikasvatin ja niistä olemme saaneet satoa jo tähän mennessä reilusti enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena yhteensä. Siispä esikasvatan ne ehdottomasti jatkossakin. Myös kyssäkaalit ovat onnistuneet tosi hyvin ja isoja, sileitä, kauniita kyssiä on riittänyt pöytään hyvin. Samoin nauriista olemme saaneet paremman sadon kuin aiempina vuosina, jolloin toukat ovat pilanneet niistä osan. Tänä vuonna kylvin vain kaskinaurista 'Enon Kanta', kun aiempina vuosina olen kylvänyt sen lisäksi naurista 'Goldana'. Muistelen, että viime vuonnakin kaskinauriit taisivat olla siistimpiä kuin 'Goldanat'. Kurpitsat ovat ehkä vähän myöhässä viime vuoteen nähden, mutta nyt niistäkin alkaa tulla satoa.

Yleisilme laatikoiden luona alkaa olla jo loppukesäinen. Oikealla edessä olevaan laatikkoon kylvin retiisiä korjaamieni pinaattien tilalle.

Palsternakka 'Guernsey' on syksyllä kylvetty ja kasvaa jälleen hyvin. Keräsalaatit 'Market Favourite' kerään pian niiden juurelta pois.

Pieniä retiisin taimia

Kurpitsat lähtivät hitaasti kasvuun, mutta nyt nekin rönsyilevät jo hyvin. Härkäpapu 'Triple White' tekee jo komeita palkoja, joista on saatu jo satoakin.

Viime kesän suosikiksemme noussut patty pan -kurpitsa 'Sunburst' alkaa vihdoin sekin näyttää siltä, että edes jonkin verran satoa saadaan.

Kesäkurpitsa 'Diamant' F1 on jo pidemmällä. Myskikurpitsat sen sijaan ovat kasvaneet surkean hitaasti ja niistä tuskin satoa tulee lainkaan.

Kehäkukkaa, mangoldia 'Rhubarb Chard' ja silpoydinhernettä 'Kelvedon Wonder'. Mangoldista tulee aiempien vuosien tapaan hyvä sato. Herneitä on tänä vuonna tullut todella hyvin.

Punajuuret 'Chioggio' pullistuvat maassa lupaavasti.

Kehäkukka 'Lemon Zest' on yksi tämän kesän onnistuneita kokeiluja. Olen aivan ihastunut sen vaaleankeltaiseen väriin, ja sitä aion kylvää jatkossakin.

Jos sinulla on hyötytarha, mitä sinne kuuluu?

Iloista torstaita!

Esittelyssä Kantopuutarha

$
0
0
Kaadoimme pari isoa koivua jo viitisen vuotta sitten, ja niistä toisen ylöskaivettua kantoa olen siitä saakka säilyttänyt odottaen sille sopivan paikan löytymistä. On ollut selvää, että kanto tulee metsäpuutarhan puolelle, ja nyt parin kesän aikana metsäpuutarhan alueen alettua hahmottua muotoonsa, on kannonkin paikan etsintä noussut ajankohtaiseksi. Puutarhakohteissa, joissa olen päässyt matkoillamme vierailemaan, on ollut kauniita kantopuutarha-alueita, ja samoin niitä on näkynyt viime aikoina puutarhaohjelmissa, lehdissä ja blogeissa. Lopulta oli aika helppo päättää, että meilläkin kanto päätyy nimenomaan kantopuutarhaan. Paikka tälle alueelle tuli rhodoalueen viereen Puolikuun penkkiä vastapäätä. Tervetuloa kurkkaamaan uuteen Kantopuutarhaamme!

Kantopuutarha myötäilee tonttimme takareunaa. Oikealla Puolikuun penkki.

Etualalla kääpiöpalsamipihta 'Nana', sen takana vasemmalla soreahiirenporras. Reunus on tehty vanhoista, paksuhkoista männyn oksista.

Vanha halkojenhakkuuseen käytetty koivupölli ja talvivaurioihin kuolleen riippahernepensaan koukeroinen latvus löysivät paikkansa kantopuutarhasta.

Pohjanvanamon toivon leviävän alueelle kauniiksi maanpeittäjäksi. Koivupöllin vasemmassa päässä soreahiirenporras, oikeassa reunassa hirvenkieli. Joku lintu on kokenut kovia alueen luona, sillä pieniä, harmaita höyheniä on runsaasti etenkin pohjanvanamon luona.

Takana riippahernepensaan latvuksen alla metsäalppikello 'Spring Symphony', joka myös saisi levitä kauniiksi matoksi. Oikealla olevan ison kannon vasemmalla puolella lajikenimetön härkylä ja edessä himalajanadiantumi.

Himalajanadiantumin lehdet ovat herkän kauniit.

Vasemmalla härkylä, oikealla vironmuratti. Kannonkoloihin olen istuttanut metsäimarretta. Kannon takaa pilkottaa euroopanmarjakuusi 'Summergold'. Kantopuutarhan takana kulkee melkein tontin takareunan pituinen rivi puutarhasta kaivamiamme kiviä, jotka ovat väliaikaisena "kivimuurina" odottamassa siirtoa sinne, missä niitä milloinkin tarvitsen.

Kantopuutarhan valmistuttua jatkoin Sydänpolun reunaa seuraavaa hiekkapolkua ympäri Puolikuun penkin ja Kantopuutarhan edustan, ja alueesta tuli tämän myötä paljon siistimpi. Puolikuun penkin turveharkkoreunuskin tulee paremmin esille hiekkaa kuin nurmea vasten. Jatkan myöhemmin hiekkapolun vielä koko O-penkin ympäri.

Hiekkapolun alueella on suuri kivi, jota aiemmin olemme yrittäneet kaivaa pois, mutta se on osoittautunut liian suureksi sitä ajatellen. Niinpä puhdistin kiven pinnan ja kaivoin sitä vähän enemmän esiin, jotta se erottuu selkeämmin. Sen sammaloitunut pinta on mielestäni kaunis ja sopii metsäpuutarhan tunnelmaan. Puolikuun penkissä rehevänä kasvavat mm. himalajanjalkalehti, särkynytsydän 'Alba', pontalehti ja katvio.

Yleiskuvaa puutarhamme tästä nurkasta. Vanha hiekkapolku pitäisi vielä haravoida ja lisätä sinne vähän uutta hiekkaa, jota uuden ja vanhan raja ei erottuisi niin selvästi.

Tässä vielä Kantopuutarhan kasvilista:
- kampasaniainen (Blechnum spicant)
- kääpiöpalsamipihta 'Nana' (Abies balsamea)
- soreahiirenporras (Athyrium filix-femina)
- pohjanvanamo (Linnaea borealis)
- hirvenkieli (Asplenium scolopendrium)
- metsäalppikello 'Spring Symphony' (Soldanella montana)
- himalajanadiantumi (Adiantum venustum)
- vironmuratti 'Baltica' (Hedera helix)
- metsäimarre (Gymnocarpium dryopteris)
- härkylä, jolle suomenkielistä tarkkaa lajikenimeä en ole löytänyt (Polysticum polyblepharum)
- euroopanmarjakuusi 'Summergold' (Taxus baccata)

Ihanaa viikonloppua!

Bloggaajatapaaminen

$
0
0
Lauantaina oli Kotipuutarha-lehden yhteistyössä Puutarha Tahvosten, Kekkilän sekä Ruduksen kanssa järjestämä puutarhabloggaajien tapaaminen. Viime vuosina tapaaminen on ollut keväällä Espoossa Marketanpuiston Kevätpäivän puutarhamarkkinoiden yhteydessä, mutta tällä kertaa tapaaminen järjestettiin Tahvosten taimistolla Raaseporissa. Iltapäivä sisälsi mielenkiintoista ohjelmaa, ja oli kyllä aivan ihana päästä taas tapaamaan muita puutarhabloggaajia!

Tahvosten uutuustaimia. Etualalla olevassa Pinkachu syyshortensiassa on valtavan suuret kukinnot verrattuna taustalla kukkivaan perinteiseen syyshortensiaan 'Grandiflora'.

Tällä kertaa  Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman kertoi aluksi syysistutuksista ja siitä, mitä kasveja voi tai jopa kannattaa istuttaa syksyllä. Mari Kaartokallio Kekkilältä kertoi katteiden käytöstä puutarhassa ja syysistutuksiin sopivista mullista. Ruokailun jälkeen Iia Suikki Rudukselta piti esityksen kivipintojen ja vihreän yhdistämisestä puutarhassa. Tomi ja Sanna Tahvonen Puutarha Tahvosilta kävi lopuksi läpi heidän uutuuskasvejaan, jonka jälkeen pääsimme kierrokselle taimistolla. Aikaa oli myös taimiostoksille ja kuulumisten vaihdolle.

Ruduksen tämän vuoden uutuus on kaunis Riimukivi, joka sopii hyvin myös hulevesirakentamiseen. Laatoissa olevat valesaumat voidaan täyttää esimerkiksi kivituhkalla, hiekalla tai kivimurskeella, mutta myös vaikkapa kuorikatteella tai istuttaa niihin nurmea tai kivikkokasveja. Riimukivi voidaan latoa eri tavoin, jolloin syntyvä kuviokin on erilainen.

Yksi Tahvosten erikoisimmista tämän vuoden uutuuksista on suloinen keräpensas.

Tahvosten taimistolla valikoima oli niin runsas, että ainakin itselläni tuli valinnanvaikeus. Paikka oli täynnä kaikkea ihanaa! En ollut tajunnut katsoa kasvilistoja netistä etukäteen, mikä olisi kyllä ollut fiksua, jotta olisin osannut kohdentaa etsinnän joihinkin tiettyihin kasveihin.

Omat ostokseni Tahvosilta: Pinkachu syyshortensia ja pallohortensia 'Annabelle', joista jälkimminen taisi päätyä melkein jokaisen matkaan.

Me vietimme Turun suunnalla koko viikonlopun, sillä matkaa täältä Pohjois-Savosta tapaamiseen kertyi kuitenkin jonkin verran. Lounais-Suomessa on monia ihania taimistoja, joissa olisi kiva vierailla useamminkin. Niinpä tästä reissusta piti ottaa kaikki ilo irti ja käydä kiertämässä vielä niitäkin. Nyt on terassilla taas monia uusia taimia odottamassa istutusta.


Täytyy kyllä myöntää, että vähän olisin voinut taimiostoksiani rajoittaa, sillä paluumatkalla oli henkilöautossa viidelle hengelle vähän ahtaat paikat, kun matkalaukkujen lisäksi kyydissä oli melkoinen joukko kasveja. Etenkin sateenvarjojalava oli "vähän" haasteellista saada mahtumaan mukaan... :D

Tässä vielä viikonlopun hankintani:
- pallohortensia 'Pink Annabelle' (Hydrangea arborescens)
- Pinkachu syyshortensia 'Smhppinka' (Hydrangea paniculata)
- rentoakankaali 'Princess Nadia' ja 'Gold Chang' (Ajuga reptans)
- keijuangervo 'Little Princess' (Spiraea japonica)
- komeamaksaruoho 'Matrona' (Sedum)
- syyssyrikkä 'Border Beauty' (Buddleja davidii)
- valkotäpläimikkä 'Pink Haze' (Pulmonaria saccharata)
- morsiusharso 'Flamingo' (Gypsophila paniculata)
- maljalaukkaneilikka 'Ballerina White' (Armeria pseudarmeria)
- kiinanjaloangervo 'Maggie Daily' ja 'Milk and Honey' (Astilbe chinensis)
- japaninhortensia 'Pinky Winky' (Hydrangea paniculata)
- ruusumanteli 'Rosenmund'(Prunus triloba)
- pilarisinikuusi 'Iseli Fastigiate' (Picea pungens)
- puistoalppiruusu 'Nova Zembla' (Rhododendron Catawbiense-ryhmä)
- sateenvarjojalava 'Camperdownii' (Ulmus glabra)
- ruusunätkelmä 'Pink Pearl' ja 'White Pearl' (Lathyrus latifolius)
- tarhaviinikärhö 'Alba Luxurians' (Clematis Viticella-ryhmä)

Suurkiitos vielä kaikille järjestäjille hauskasta ja idearikkaasta iltapäivästä!
 Kiitos loistavasta seurasta myös kanssabloggaajille. Oli todella kiva tavata!

Kauniita elokuun loppupuoliskon päiviä kaikille!

Leimuavaa

$
0
0
Syysleimujen aika alkaa olla käsillä puutarhassamme. Osa niistä on jo ohittanut parhaan kukintansa, osa on vasta aloittelemassa. Pidän syysleimuista paljon, sillä ne ovat näin loppukesän aikaan ehdottomasti yksi näyttävimmistä puutarhakasveista suurine kukintoineen ja kirkkaine, loistavine sävyineen. Lisäksi ne leviävät ja muodostavat kauniita, tiiviitä kasvustoja, joissa rikkakasvitkaan eivät pääse rehottamaan. Tässä kuvakimara puutarhamme leimuavista kaunottarista!

Viime kesänä perustetussa Liljarinteessä kukkii syysleimu 'Junior Dance', jonka kaksivärinen kukka on minusta erityisen kaunis.

Sen vieressä nuppunsa on avannut syysleimu 'Osmo Heikinheimo'.

Lähistöllä kasvava valkoinen kiiltoleimu on kukkinut jo pitkään.

Myös hauskan raidallinen syysleimu 'Peppermint Twist' ilahduttaa Liljarinteen samassa päässä.

Etualalla syysleimut 'Junior Dance', 'Osmo Heikinheimo' ja 'Peppermint Twist', jotka ovat vasta aloittelevat kukintaansa. Niiden takana näkyy rehevämpi  kiiltoleimu. Odotan kovin syysleimujen leviämistä tuuheammiksi kasvustoiksi, jolloin alueella tulee olemaan loppukesällä kaunis väriloisto. Liljarinteen toisessa päässä puutarhaportin lähellä pilkottaa vaaleanpunaisena syysleimu 'Elli'.

Syysleimun 'Elli' kukassakin on keskustassa vähän valkoista, mutta ei niin selkeänä alueena kuin 'Junior Dance':lla.

Porraspenkkiin päätyi viime kesänä täydennykseksi hennon sinertävä syysleimu 'Sini'.

Viereisessä Kohopenkissä syysleimu 'Europa' on avannut ensimmäiset nuppunsa.

Terassin istutusalueella väripilkkuna on tällä hetkellä matalahko syysleimu 'Early Cerise'. Pian väriä tuo myös syysmaksaruoho 'Brilliant'. Hopeanhohtoinen alppipaju sopii kivasti yhteen punaisten kukkijoiden kanssa.

Mitkä ovat sinun loppukesän suosikkikukkiasi?

Mukavaa keskiviikkoa!

Sitä sun tätä - poimintoja loppukesän kukkijoista

$
0
0
Loppukesällä kukassa ovat monet odotetut, näyttävät lajit, kuten syysleimut, kärhöt, jaloangervot, hortensiat ja värimintut. Niistä on helppo tehdä omat postauksensa, mutta kamerani muistikortille on kertynyt parin viime viikon aikana myös sellaisia sulostuttajia, jotka eivät kuulu mihinkään näistä suuremmista ryhmistä. Tämä postaus onkin omistettu näille ihanuuksille.

Liljarinnettä reunustava tähkätädyke 'Rotfuchs' on oikea hyönteismagneetti.

Samassa penkissä kasvava purppurapunalatva 'Phantom' on ollut viime päivinä perhosten suosiossa.

Tumma, viininpunainen salkoruusu kasvaa Liljarinteen keskiosassa lähes kahden metrin korkuisena.

Auringossa salkoruusun väri on erityisen kaunis.

Liljarinteen alaosassa kameleonttilehti 'Chameleon' on lähtenyt leviämään kivasti. Sen kukat ovat vaatimattomat, mutta lehdet sitäkin koristeellisemmat.

Kaaripenkissä kaunopunahattu 'Magnus' kukkii nyt ensimmäistä kertaa kunnolla. Istutin sen paikalleen jo kuusi vuotta sitten, ja olen moneen kertaan miettinyt sen siirtoa muualle, mutta aina se on jäänyt. Nyt kasvi näyttää vihdoin kotiutuneen aloilleen.

Hennon aprikoosinvärinen tarhapäivänlilja 'Bertie Ferris' hempeilee nuotiopaikan lähellä kivirenkaassa.

Päivänsilmä on Keltaisen pisteen tämän hetken korein kukkija.

Iloa päivääsi!

Ruukkupuutarhan kesäkukkien kuulumisia

$
0
0
Täytyy tunnustaa, että tänä kesänä ruukkupuutarhamme on ollut huonommalla hoidolla kuin yleensä, ja lähes parin viikon kestoisen lomareissumme aikana osa ruukkuistutuksista pääsi kuivahtamaan pullokastelijoista huolimatta ikävästi. Vaikka osa kesäkukista ei enää sen vuoksi olekaan parhaimmillaan, löytyy ruukkupuutarhastamme silti kaunista katseltavaa. Minulla oli tänä vuonnakin kokeilussa itselleni uusia kesäkukkia, ja niistä osa on kyllä osoittautunut ehdottomasti kylvämisen arvoiseksi jatkossakin. Tässäpä muutama kuva ruukkupuutarhastamme!

Sini-ikiviuhkon kukinta on erikoinen, mutta todella kaunis. Se aloitti kukinnan vasta heinäkuun puolivälin seudussa.

Kukinnan edetessä sini-ikiviuhkon värit haalistuvat.

Jänönhäntääkin kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Se sai samaan ruukkuun seurakseen hauskan, raidallisen petunian.

Perunkoiso taimettui ja kasvoi nopeasti, ja alkoi kukkiakin jo kesäkuun alkupuolella. Nyt sen kukinta on jo loppunut ja kasvi on täynnä siemenkotia. Täytyy ensi vuonna kokeilla, kestäisikö kukinta pidempään, jos poistaisi vielä tarkemmin kaikki kuihtuneet kukat. Toisaalta, nyt on ainakin runsaasti siemeniä tulossa tulevia vuosia varten.:)

Petunioita kylvin taas useita erilaisia. Keräsin siemeniä viime vuonna ostamistani petunioista 'Night Sky', ja niistä kasvoi vähän pienikukkaisempia kuin viimevuotiset. Kukan pienehkö koko vielä korostuu, kun satuin istuttamaan ne samaan amppeliin todella suurikukkaisen, punaisen petunian kanssa.

Tämä violetti petunia on minusta tosi kaunis. Sen takana kasvaa samaa punaista petuniaa kuin yllä olevassa kuvassa. Oikeassa reunassa näkyy pilkahdus heinäseivästikkaissa kiipeilevää ruusupapua 'Firestorm'.

Ruukkuryhmässä ulkoporealtaan läheisyydessä kasvaa tummansinistä ja pinkkiä petuniaa, pelargoni, isosamettikukkaa 'Vanilla' F1, koruköynnöstä ja ylijäämätaimi jättiverbenaa sekä kehäkukkaa.

Lapsetkin saivat taas oman kesäkukkaistutuksensa, jossa kasvaa mm. leijonankitaa, ruiskaunokkeja ja vanhimman lapsen keväällä eskarin päättäjäisjuhlasta saama orvokki. Orvokista aiomme kerätä siemenet talteen, jotta sen jatkaa elämäänsä puutarhassamme jatkossakin.

Tähtisilmä 'Torch'-sekoituksesta on hempeän kaunis. Se pääsi viime kesän kylvökokeiluistani jatkoon, ja tätä kyllä aion kylvää ensi vuonnakin.

Kirjosalvia kuului  tämän kesän ihastuksiini. Se aloitti kukinnan varhain ja kukki todella runsaasti, mutta valitettavasti sen kuivuudenkesto osoittautui muita huonommaksi. Se kärsi lomareissumme aikana niin pahoin, ettei siitä enää ollut kukkijaksi.

 Leppoisaa viikonloppua!

Hortensiahurahdus

$
0
0
Hortensioihin olen ihastunut vasta parin viimeisen vuoden kuluessa, ja tänä kesänä ehkä vasta ihan kunnolla. Syyshortensia 'Grandiflora' on meillä ollut jo useita vuosia, ja se kasvaa kauniina Porraspenkin keskellä. Sen kaveriksi hankin pari vuotta sitten lähistölle mustilanhortensian, ja viime syksyn alelöytöihini kuului metsäpuutarhaan päätynyt kuutamohortensia. Japaninhortensia 'Diamant Rouge' meillä on ollut pari vuotta, mutta se ei ole vielä kertaakaan kukkinut. Lisäksi istutin muutama vuosi sitten syksyllä Sydänpolun läheisyyteen kesän ajan ruukussa olleen jalohortensian, joka nousee vuosi toisensa jälkeen, mutta ei kuki. Toisaalta sen lehdistö on kauniin limenvihreä, joten koristearvoa sillä siltikin on. Viime vuonna etupihalle päätyi kaksi rungollista syyshortensiaa 'Limelight', ja ne ovat ensimmäiset hortensiamme, joiden kukinnasta en saa tarpeekseni. Toki muidenkin kukinta on ollut kaunista, mutta nämä ovat ainoat, joita on pakko käydä ihastelemassa ihan varta vasten. Reilu viikko sitten olleen bloggaajatapaamisen yhteydessä innostuin Tahvosten upeista uutuushortensioista. Samalla reissulla hankin myös japaninhortensian 'Pinky Winky', ja nämä kaikki kolme hortensiaa pääsevätkin työnimellä 'Hortensiapolku' kulkevalle alueelle. Tervetuloa kurkkaamaan puutarhamme hortensioita!

Rungollinen syyshortensia 'Limelight' on aivan ihastuttava täydessä kukassa.

Etupihalla syyshortensioita 'Limelight' on kaksin kappalein, mutta niistä toinen kukkii selvästi runsaammin.

Porraspenkin syyshortensia 'Grandiflora' on ensimmäinen hortensiahankintani. Kun rakensimme koholla olevan Porraspenkin sen ympärille, se piti kaivaa ylös ja istuttaa vähän ylemmäs, ettei se hautautuisi liian syvälle.

Puolivarjossa kasvavan mustilanhortensian kukinnot hehkuvat valkeina tuoden valoa alueelle.

Viime syksynä istuttamani ale-löytö, kuutamohortensia, on metsäpuutarhassa vielä ihan pikkuinen taimi.

Uusimpiin hortensiahankintoihini kuuluvat syyshortensia 'Pinkachu' ja pallohortensia 'Pink Annabelle'.

Pallohortensia 'Pink Annabelle'

Syyshortensia 'Pinkachu'

Kahden edellisen seuraksi "Hortensiapolulle" päätyy japaninhortensia 'Pinky Winky'.

"Hortensiapolun" läheisyyteen sopisi vielä ainakin pari hortensiaa lisää, kunhan löydän sopivat lajikkeet. Mikä on sinun suosikkihortensiasi?

Aurinkoista ja lämmintä elokuun viimeistä viikkoa!

DIY: Apupöytä terassille/puutarhaan

$
0
0
Meillä vanha kaasugrilli hajosi alkukesällä, itse asiassa sen metallipohja kului vuosien käytössä puhki. Vanhan grillin puukehikkoa halusimme kuitenkin edelleen hyödyntää. Mietinnässä oli muutamia eri vaihtoehtoja, mutta lopulta grillin kehikosta syntyi näppärä apupöytä terassille/puutarhaan.

Valitettavasti en löytänyt yhtään kuvaa grillistä ennen muutosta, mutta se oli ihan tavallinen puukehikollinen kaasugrilli, jonka puuosat olin muutamaa vuotta aiemmin maalannut valkoisiksi piristämään sen ilmettä.

Aluksi kehikon keskellä ollut grilliosa irroitettiin ja sen jälkeen jääneeseen aukkoon tehtiin pöytätaso vanhoista terassin kaiteena olleista valkoisista laudoista. Pöytä pitäisi vielä jossain vaiheessa maalata kokonaan valkoisella, jotta sävyero uuden pöytäosan ja grillikehikon välillä häviäisi.

Apupöytää on näppärä tarvittaessa liikuttaa toisessa päässä olevien renkaiden ansiosta.

Kesäistä keskiviikkoa!

Terassin oleskelualue

$
0
0
Viime kesänä aloitimme terassinlaajennusprojektin, ja silloin valmistui oleskelualue katoksineen ja sohvineen. Tätä sohvaryhmän aluetta rajaamaan muusta terassista tulivat terassiin upotetut istutusaltaat köynnöksiä varten. Viime vuonna köynnökset eivät ehtineet täyteen mittaansa, sillä pääsin istuttamaan ne vasta alueen valmistuttua. Tänä vuonna köynnösseinät näyttävätkin ensimmäistä kertaa siltä, mitä olimme suunnitelleet. Kasvatin nyt ensimmäistä kertaa keijunmekkoa, ja ihastuin siihen kyllä aivan täysin. Tuoksuherne on kestosuosikkini hyvän tuoksunsakin ansiosta. Krasseistakin sattui nyt todella kauniit lajikkeet kavereiksi edellä mainituille. Tässäpä muutama kuva terassimme oleskelualueen tämänhetkisestä ilmeestä!

Keijunmekot ja oranssit krassit ovat jo saavuttaneet kehikoiden yläosan. Krassit levittäytyvät kauniisti myös terassille.

Oranssinkirjava krassi piristää kivasti muutoin köynnösten melko hempeän punaista värimaailmaa.

Tällä reunalla tuoksuherneet ja keijunmekot ovat vallanneet enemmän alaa. Punainen pensasköynnöskrassi 'Crazy Jewel' rönsyää portaalta alas.

Vielä toisesta kuvakulmasta. Oikealla alhaalla jatkuu edelleen terassityömaa. Allasterassin suhteen on tullut toinen toisensa jälkeen uusia mutkia matkaan, mutta nyt vihdoin näyttäisi siltä, että senkin kanssa pääsemme eteenpäin. Altaan tosin todennäköisesti saamme vasta ensi kesänä.

Keijunmekko

Kauniita loppukesän päiviä!

Esittelyssä: Etupihan vehreä keidas

$
0
0
Etupihamme on ollut pitkään yksi niistä alueista puutarhassamme, johon olen ollut kaikkein tyytymättömin. Sen kohennuksen aloitimme viime kesänä uudistamalla koristekivikatteisen istutusalueen ja istuttamalla kivikkokasveja Kivikasaan. Niiden myötä etupihan ilme parani, ja tänä vuonna vuorossa oli vihdoin etupihan toisen nurkan muuttaminen istutusalueeksi. Etupihamme avautuu etelän suuntaan, ja se on todella paahteinen, kuiva, aurinkoinen ja myös suojaton. Kivikatteisen istutusalueen vieressä on ollut nurmikko, mutta joka kesä (myös sateisina kesinä) se viimeistään jossain vaiheessa on palanut keltaiseksi, sillä multapatja on ollut liian ohut huomioiden kuiva ja paahteinen paikka. Tänä kesänä lopultakin pääsimme eroon tuosta ”nurmesta” ja tilalle tuli istutusalue, jossa on muotoonleikattuja pensaita, kauniita lehtiperennoja sekä kärhöjä ja köynnösruusuja tuomassa korkeutta. Paransin alueen maata kunnolla, ja toivon, että alueesta tulisi vehreä keidas vastapainona viereiselle koristekivikatteiselle alueelle. Pieni polku kiemurtelee alueen halki ja sen päätepisteeseen on tulossa vielä puutarhapenkki, kunhan sen kerkeämme rakentaa. Lisäksi alueelle on tulossa pieni vesiaihe. Aluetta ympäröivästä kivimuurista postasinkin jo aiemmin. Tervetuloa kuvakierrokselle uudelle etupihan istutusalueellemme!

Kuunliljarivistö rajaa oikealla uutta istutusaluetta koristekivien kuorruttamasta vanhasta alueesta ja Kivimuuri reunustaa sitä kahdelta muulta kantilta. Kiemurteleva polku johtaa kulmaukseen, johon on tulossa myöhemmin vielä matala penkki.

Edellisestä kohdasta vielä muutama metri taakse päin. Alue loppuu tähän, talon nurkalle, josta ensi vuonna on tarkoitus jatkaa kukkapenkkejä talon päätyyn.

Villanukkajäkkärä

Polkua eteenpäin. Etualalla mm. kuparisara, elefanttiheinä ja pallonmuotoon leikattu purppuraheisiangervo 'Tiny Wine'.

Syyskohokki on kukkinut jo pitkään.

Kivikkokurjennokka 'Bishop's Form'

Talolle päin. Etualalla mm. kartiovalkokuusia 'Conica' ja 'Daisy's White', hiekkamarunaa, rantavehnää, pallotuija 'Mr. Bowling Ball' ja hurmesilkkiheinää 'Red Baron'.

Tässä vielä alueen kasvilista:
- kuunlilja 'Night Before Christmas' ja nimetön ystävältä saatu (Hosta)
- isorikko (Saxifraga hostii)
- sinilemmiö 'Heavenly Blue' (Lithodora diffusa)
- posliinirikko (Saxifraga urbium)
- kääpiökurjenmiekka (Iris Pumila)
- koristekastikka 'Overdam' (Calamagrostis x acutiflora)
- hopeamaruna 'Valerie Finnis'(Artemisia ludoviciana)
- japaninakileija 'Ministar' (Aquilegia flabellata)
- kääpiöpaju (Salix arbuscula)
- pääskynmaksaruoho (Sedum kamtschaticum var. ellacombianum)
- tarhaviinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' (Clematis viticella)
- loistokärhö 'Niobe', 'Hagley Hybrid', 'The President', 'Daniel Deronda', 'Westerplatte', Gladys Picard' (Clematis)
- alppikärhö, sin. (Clematis alpina)
- kiinankeltakärhö (Clematis tangutica)
- köynnösruusu, erilaisia v.pun. ja pun. (Rosa)
- kuparisara (Carex buchananii)
- taikinamarja (Ribes alpinum)
- päivännouto 'Lawrenson's Pink' ja 'Cerise Queen' (Helianthemum)
- siniheinä 'Variegata' (Molinia caerulea)
- purppuraheisiangervo 'Tiny Wine' (Physocarpus opulifolius)
- kultahanhikki (Potentilla aurea)
- elefanttiheinä 'Strictus' (Miscanthus sinensis)
- pallotuija 'Danica' ja 'Mr Bowling Ball' (Thuja occidentalis)
- kalliomaksaruoho (Sedum reflexum)
- oregoninmaksaruoho (Sedum oreganum)
- villanukkajäkkärä (Anaphalis triplinervis)
- komeakotakuusama 'Pink Princess' ja 'Nana Purpurea' (Weigela florida)
- kartiovalkokuusi 'Conica' ja 'Daisy's White' (Picea glauca)
- kääpiöserbiankuusi 'Karel' (Picea omorika)
- tarhapäivänlilja 'Little Gipsy Ruby' ja 'Crimson Pirate' (Hemerocallis)
- syyskohokki (Silene schafta)
- kivikkokurjennokka 'Bishop's Form' (Erodium variable)
- kivikkomehitähti 'Commander Hay' (Sempervivum)
- pikkulevisia (Lewisia pygmaea)
- hiekkamaruna 'Boughton Silver' (Artemisia stelleriana)
- japaninsara 'Ice Dance'(Carex morrowii)
- hurmesilkkiheinä 'Red Baron' (Imperata cylindrica)
- rantavehnä (Leymus arenarius)
- silmäkatana 'Bicolor'(Catananche caerulea)
- kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus)
- punavihma (Cytisus purpureus)

Lämpimiä syyskesän päiviä!

Unelmana omavaraisempi elämä: Kierrätys- ja tuunausideoita puutarhaan

$
0
0
Nyt syyskuun ensimmäisenä maanantaina on taas omavaraisuussarjan yhteispostauksen aika, ja aiheena tällä kertaa omavaraisuussuunnitelmien etenemisen lisäksi ovat kierrätysideat puutarhaan.

Kierrätys/tuunaus on ylipäänsäkin järkevää jo ihan jätteen määrän vähentämisenäkin, mutta sen myötä voi puutarhaan saada myös kaikenlaista hyödyllistä ja kaunista, ja vieläpä varsin edullisesti. Meilläkin löytyy puutarhastamme muutamia tällaisia kierrätys-/tuunausjuttuja, ja keräsin tähän joitakin niistä yhteen. Jokaisesta tuunauksesta löytyy lisää tietoa aina kunkin nimeä klikkaamalla.
Pieni kaarisilta puutarhaan valmistui terassin laajennuksesta ylijääneistä lyhyistä terassilaudan pätkistä.

Vanhasta vauvan hoitopöydästä tuli oiva ruukutuspöytä kasvihuoneeseen. Edellisen uunin uunipelti pääsi irrotettavaksi pöytätasoksi, jolloin mullat ja roskat on helppo kuljettaa kasvihuoneesta pois.

Kukkiva pöytä syntyi vanhasta kaapelikelasta, jonka pahvisen keskiosan tilalle vaihdoimme ilmastointiputken pätkän.

Pyörillä kulkevan, näppärän apupöydän puutarhaan tai terassille tuunasimme vanhasta kaasugrillin puukehikosta, johon teimme pöytälevyn vanhoista terassin kaiteena olleista laudoista.

Esim. korujen mukana kertyneet pikkupussukat taas voi käyttää löylyveden tuoksutuspusseina, kun kerää ja kuivaa niihin vaikkapa ruusun terälehtiä tai koivun lehtiä.

Heinäseivästikkaat ovat viimeisen parin vuoden aikana olleet suosittuja somisteita niin sisällä kuin terassilla ja puutarhassakin, ja sellaiset on nikkaroitu meillekin.

Lintujen pesätarvikeautomaatti on tehty ylijääneistä laudanpätkistä ja pienestä verkonpalasta.

Kasvipöytä ei ole puutarhassa, mutta mainitsenpa nyt senkin tässä. Se on tehty vanhasta syöttötuolista ja portaikossa olleesta, tarpeettomaksi jääneestä, puisesta lasten turvaportista.

Kasvihuoneen hyllyt on tehty ylijäämälaudoista ja vanhan lehtikompostorin metalliritilästä.

Sitten vielä tämän hetken kuulumisiin omavaraisuusrintamalla. Hunajan sadonkorjuu on tehty, ja nyt kehät odottavat linkoukseen pääsyä. Hunajaa kertyi näin alustavalla tuntumalla enemmän kuin vuosi sitten, mutta tarkka määrä selviää linkouksen jälkeen. Joka tapauksessa olemme omavaraisia hunajan suhteen taas vuoden eteenpäin ja sitä jää reilusti myyntiinkin. Omenoita kertyi meillä ensimmäistä kertaa niin paljon, että minulla meinasi jo tulla ongelmaksi, mihin saan ne kaikki käytettyä. Nyt soseita ja muita omenasäilykkeitä löytyy reilusti talven varalle, ja omenoita syödään suoraan puusta edelleen päivittäin ainakin jonkin aikaa. Myös marjoja on kertynyt pakastimeen hyvin. Etenkin pensasmustikat ilahduttivat, sillä metsästä mustikoita on täällä löytynyt niukasti. Myös puutarhavadelmista saimme hyvän sadon. Kasvihuoneesta ja istutuslaatikoista päätyy pöytään päivittäin erilaisia herkkuja, ja osana päivistä, etenkin kasvisruokapäivinä, varsin merkittävä osa ruoastamme tuleekin omasta maasta. Kompostointialue alkaa vihdoinkin näyttää siltä, että se valmistuu piakkoin. Laatoitus lämpökompostoreiden alle syntyi jo aiemmin, ja lämpökompostoritkin pääsivät paikalleen. Nyt on työn alla ollut jonkinlainen näkösuoja alueelle, sillä se sijaitsee etupihallamme, ja tarkoituksena olisi vähän häivyttää kompostoreita näkyviltä.

Eilen lautaselle päätyi porkkanoita, kukkakaalia, kyssäkaalia, pensaspapuja, kesäkurpitsaa, mangoldia, punajuuria, tomaatteja, puutarhavadelmia ja pensasmustikoita.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- kesäkuu: Puutarhan marjat
 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Tsajut
Omavarainen/Jovelassa 
Elämää korvessa
Metsäläisten elämää
Sorakukka
Caramellia 
Laura eli Javis 
Kah-Villakoira 

Rakkautta ja maanantimia 
Luomulaakso 
Vehkosuo  

Riippumattomammaksi 
Pienenpieni farmi 
Korkeala 

Sarin puutarhat
Kohti laadukkaampaa elämää

Mukavaa ja satoisaa syyskuuta!

Siementen sadonkorjuuta

$
0
0
Loppukesä ja syksy ovat taas siementen sadonkorjuun aikaa. Siemenlisäys on todella halpa tapa saada suuria taimimääriä, ja toisaalta useiden kasvien kohdalla se on myös melko helppoa. Itse kerään perennojen, kesäkukkien ja hyötykasvien siemeniä talteen tulevia vuosia varten, mutta lisäksi minulla on tapana levittää mm. kylmäkäsittelyn vaativien sekä kaksivuotisten kasvien siemeniä puutarhaan jo syksyllä. Lisäksi kerään siemeniä toisten puutarhaharrastajien kanssa tehtävää siemenvaihtoa varten. Viime viikkoina olen kerännyt mm. tomaattien, chilien, tomatillon, akileijojen, vuorikaunokin ja etelänruusuruohon siemeniä. Esimerkiksi keijunmekon, perunkoison, salkoruusun, päivänhatun, papujen ja unikoiden siemensadon kypsymistä vielä odotan.

Etelänruusuruohon siemeniä

Perunkoison siemenet alkavat aivan lähiaikoina olla kypsiä kerättäväksi. Etualalla kukassa sini-ikiviuhko.

Tähän nimettömään, siemenkirjeestä peräisiin olevaan pensaspapuun ihastuimme niin maun kuin satoisuuden puolesta. Sitä olenkin jättänyt muutamia palkoja odottamassa tuleentumista.

Keräätkö sinä siemeniä talteen? Jos keräät, mitä?

Mukavaa keskiviikkoa!

Perhosia ja pörriäisiä

$
0
0
Tämä kesä on puutarhassamme ollut tähänastisista ihan ennätyskesä perhosten ja muiden pölyttäjien suhteen. Olen vuosittain pyrkinyt lisäämään perhosten ja pölyttäjien mieleen olevien kasvien määrää, ja ehkäpä se alkaa vihdoin tuottaa tulosta. Etenkin purppurapunalatva, jättiverbena, värimintut ja tädykkeet ovat meillä olleet pölyttäjien suosiossa. Jotenkin hyvien kuvien saaminen on tänä vuonna ollut kuitenkin haasteellista, sillä monesti juuri kun olen ehtinyt hakea kameran sisältä ja olen ollut hiipimässä ottamaan kuvaa, ovat etenkin perhoset lehahtaneet karkuun. Sitten olen seikkaillut niiden perässä ympäri puutarhaa, mutta välttämättä en ole silti saanut onnistunutta otosta. Onneksi niistä on suuri ilo, vaikkei niistä kuvia saisikaan. Tässä kuitenkin muutamia kuvia puutarhamme tämän kesän perhosista ja muista pölyttäjistä!

Nokkosperhosia meillä on paljon, ja viime päivinä ne ovat olleet erityisen ihastuneita etupihan uuden istutusalueen pääskynmaksaruohoihin.

Pääskynmaksaruohot ovat vasta muutamana pienenä taimena, ja nokkosperhoset valitsivat niistä kukin omansa.

Välillä nokkosperhoset kävivät paistattelemassa päivää etupihan uuden istutusalueen hiekkapolulla, kunnes jatkoivat taas ruokailuaan.

Tänä vuonna ensimmäisen nokkosperhosen näin puutarhassamme huhtikuun puolivälin seutuvilla. Keskikesällä niitä näkyi vähemmän, mutta elokuusta lähtien niitä on näkynyt taas päivittäin.

Myös neitoperhosia on tänä kesänä ollut runsaasti. Niiden kuvaaminen vain on ollut kovin haasteellista, enkä ole onnistunut saamaan yhtään kunnon kuvaa, jossa ne olisivat jossakin kukassa kauniisti siivet levällään.

Mehiläiset ovat meillä helppo kuvauskohde omien mehiläispesien ansiosta. Niitä löytyy aina jostakin päin puutarhaa keräämästä mettä tai siitepölyä. Tällä kertaa ruokailupaikkana on värililja 'Disco'.

Kimalaisia on tänä kesänä ollut puutarhassamme liikkeellä viime kesää enemmän. Lehtoakileija oli kukintansa aikana kovasti niiden mieleen.

Tällä hetkellä kimalaisten suosiossa on mm. tähkätädyke.

Kuten ensimmäisen nokkosperhosen, näin vuoden ensimmäisen sitruunaperhosenkin huhtikuun puolivälin aikoihin krookusten aloitettua kukintansa.

Sen jälkeen sitruunaperhosia on meillä näkynyt harvoin, kunnes nyt aivan viimeisen viikon aikana ne vihdoin ilmestyivät lämpiminä, aurikoisina päivinä.

Violetti syysleimu 'Osmo Heikinheimo' ja keltainen sitruunaperhonen ovat kaunis yhdistelmä.

Onko teilläpäin ollut runsas perhos- ja pölyttäjäkesä?

Iloa päivääsi!

Puutarhavierailulla: Rosengarten, Rostock, Saksa

$
0
0
Lomailimme heinäkuussa mm. Pohjois-Saksassa, ja kiersimme reissullamme myös useita toinen toistaan upeampia puutarhakohteita, joita lupasin esitellä myöhemmin blogissani. Nyt on aika aloittaa nämä puutarhavierailut ja ensimmäisenä kohteena onkin Pohjois-Saksassa Rostockissa sijaitseva ruusutarha, Rosengarten. Tämä ruusupuutarha sijaitsee aivan Rostockin ydinkeskustan tuntumassa ja on maksuton, puistomainen alue kerrostalojen ja liikerakennusten keskellä. Parkkipaikka oli yllättävänkin helppo löytää parin korttelin päästä pysäköintialueelta. Tervetuloa kanssani ruusuntuoksuiselle kuvakierrokselle Rosengarteniin!

Heinäkuun puolivälissä Rosengartenissa monet ruusut olivat juuri parhaassa kukassa. Kutakin lajiketta on istutettu lukuisia taimia ryhmäksi, jolloin kukinta on todella näyttävää.

Paikan miinuksena on kuitenkin se, ettei ruusuille ole lainkaan nimikylttejä.

Ruusuistutukset jatkuvat suurten puiden rajaaman kapean suorakulmion muotoisen alueen äärilaitaan asti. Muotoonleikatut, korkeat pensaat katkaisevat ja rajaavat yhtenäistä näkymää muutamsta kohdasta. Alueella on suuri, pyöreä suihkulähteen sisältävä vesiaihe, joka näkyy kuvassa ruusujen taustalla, mutta vierailumme aikana se oli tyhjennetty puhdistusta varten.

Tämän valkoisen ruusun keskusta on hennon persikkainen.

Ryhmäruusut kukkivat todella runsaina.

Keltaiset ruusut hehkuivat auringonvalossa.

Tämä kukinnan edetessä väriä vaihtava ruusu on minusta todella kaunis.

Rosengartenissa on paljon penkkejä niin alueen keskellä kuin reunoillakin puiden katveessa. Meillä, kuten monella muullakin, oli eväät mukana ja vietimme mukavan hetken niitä mutustellen. Vierailumme aikaan aurinkoisena, lämpimänä päivänä puutarhassa leijui huumaava ruusuntuoksu, jota olisin niin mieluusti vanginnut valokuviinkin, jos se vain olisi ollut mahdollista. Ruusualueiden reunukset on rajattu mahoniapensasaidalla.

Moni ruusuista on varmasti jaloruusuja suurine, näyttävine kukkineen.

Tämänkin ruusun kukat olivat valtavat.

Tämä hieman kirjavaterälehtinen lajike olisi ihana omassa puutarhassakin, jos se vain menestyisi täällä.

Vähän hassusti Rosengartenin toisessa päässä on myös rhodoistutusalue, jonka kookkaat alppiruusut ovat varmasti upea näky kukkiessaan. Maanpeitekasvina kasvaa murattia ja reunuskasvina jälleen mahoniaa.

Aina kukkien tarvitse olla suuria, jotta kukinta olisi näyttävä.



Ruusuista viikonloppua!

Syyskesän kärhöt, liljat ja ruusut, osa 1/3

$
0
0

Postasin aiemmin puutarhamme kärhöistä, köynnösruusuista ja liljoista. Nyt uusia lajikkeita on taas avannut ihanaiset nuppunsa, joten on aika käydä kurkkaamassa niiden kukintaa. Tervetuloa kärhöjen, ruusujen ja liljojen täyttämälle kierrokselle puutarhaamme!

Sydänpolun reunassa kärhöt kasvavat jo todella rehevinä. Runsaskukkaisin on tällä hetkellä tarhaviinikärhö 'Etoile Violette'. Vasemmanpuolimmaisessa pylväässä tarha-alppikärhö 'Albina Plena' kukkii uutta kierrosta.

Tarhaviinikärhöt 'Etoile Violette' ja 'Madame Julia Correvon'

Sydänpolulle johtavassa puutarhaportissa kukkivat tarhalyhtykärhöt 'Princess Kate' ja 'Princess Diana' sekä tarhakellokärhö 'Justa'. Nämä ovat nuorempia taimia kuin muut Sydänpolkua reunustavat kärhöt, joten toivon mukaan muutaman vuoden päästä portinkin luona kukinta on yhtä runsas kuin viereisissä pylväissä nyt.

Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate'

Tarhalyhtykärhö 'Princess Diana'

Tarhakellokärhö 'Justa'

Sydänpolun lähellä olevassa Ruusuryhmässä juhannusruusu kukkii toista kertaa tänä kesänä...

... samoin sen vieressä kasvava punalehtiruusu.

Kasvihuoneen takaa kohti Sydänpolkua vievässä puutarhaportissa mantsuriankärhö lopettelee kukintaansa ja sininen tarha-alppikärhö aloittelee uutta kukintakierrosta.

Sininen tarha-alppikärhö

Edellisen puutarhaportin vieressä olevassa Kaaripenkissä puuliljat 'Pink Palace' ovat puhjenneet kukkaan. Yksi puuliljoista jäi tänä vuonna kavereitaan matalammaksi ja kukkii vasemmassa reunassa värimintun 'Fireball' takana. Morsiusharso levittäytyy kuunliljojen takana valkeana kukkapilvenä.

Kaaripenkin puuliljat 'Pink Palace' ovat tänä vuonna jostain syystä valkean kirjavia, normaalisti ne ovat kokonaan vaaleanpunaisia. Samaa lajiketta kasvaa Kohopenkissä ja siellä se on tänäkin vuonna yksivärinen.

Koska kuvia näistä ihanaisista minulla on kertynyt niin paljon, tämä kukkaisa kierros jatkuu lähipäivinä.

Ihanaa alkanutta viikkoa!

Kompostorialueen kuulumisia

$
0
0
Yksi tämän kesän puutarhaprojekteistamme oli kompostointialueen kohennus. Jo varhain keväällä projekti lähti käyntiin, kun hankimme kaksi lämpökompostoria. Alkukesä kului kuitenkin muissa pihatöissä, ja lopulta pääsimme kunnolla alueen kanssa vauhtiin vasta heinä-elokuun vaihteessa. Nyt alamme kuitenkin olla jo voiton puolella, sillä tälle kesälle suunnitellut parannukset kompostointialueen suhteen ovat valmiina. Tuleville vuosille meillä on vielä lisää suunnitelmia alueen suhteen, mutta tällaisenaan alue kelpaa jo hyvin joksikin aikaa.

Alun perinhän meillä oli vain lehtikompostorit tontin takanurkassa. Nyt kompostointialue siirtyi etupihalle, jotta biojätteen vieminen olisi vaivatonta eikä esim. talvella tarvitsisi tarpoa koko tontin halki niitä kiikuttamaan kompostoriin. 

Alue oli aiemmin nurmikkoa, ja nyt nurmen poiston ja pohjien tekemisen jälkeen laatoitimme sen.

Laatoitus tehtiin tarkoituksella reilun kokoiseksi, jotta siinä mahtuu säilyttämään muutakin. Kuvanottohetkellä alueella oli vielä väliaikaissäilytyksessä mehiläistarhauksessa pesien alla käytettäviä kuormalavoja ja tyhjiä pesälaatikoita, jotka ovat siirtymässä muualle. Raudoitusverkoista on tulossa takapihalle uusi kärhötuki ja tikkaatkin sattuivat olemaan vielä paikalla vasemmassa reunassa olevan köynnöstuen maalaamisen jäljiltä. Kaiken tämän "roinan" tilalle olemme miettineet ainakin pienen pyörätelineen hankkimista. Takaa aluetta rajaa isotuomipihlaja-aita.

Kun alue valmistui, oli aika miettiä sen naamioimista tielle päin. Aluksi suunnitelmana oli tehdä kuormalavasta kesäkukilla somistettua viherseinää alueen reunaan, mutta lopulta suunnitelmat muuttuivat täysin, ja laatoituksen reunaan syntyikin uusi istutusalue viherseinineen. Tämän istutusalueen kasvilistoineen esittelen tarkemmin lähipäivinä.

Kivaa keskiviikkoa!

Syyskesän kärhöt, liljat ja ruusut, osa 2/3

$
0
0
Alkuviikosta postasin kuvia puutarhassamme tällä hetkellä kukkivista kärhöistä, liljoista ja ruusuista. Nyt on aika jatkaa tuota kukkaisaa puutarhakierrosta. Tervetuloa mukaan puutarhamme kärhöjen, liljojen ja ruusujen pariin!

Nuotiopaikalle vievässä puutarhaportissa Pionirinteen puolella kukkii suloinen, nimetön köynnösruusu.

Ruusu kukkii vielä matalalla verrattuna samassa portissa kiipeilevään loistokärhöön 'Ville de Lyon'. Takana auringossa loistavat Keltaisen Pisteen tiikerililjat.

Loistokärhö 'Ville de Lyon'

Keltaisessa Pisteessä tiikerililjan kanssa kukassa ovat päivänsilmä ja syyspäivänhattu 'Herbstsonne'.

Tiikerililja

Nuotiopaikan luona kivillä reunustetussa istutusaltaassa kukkii vaatimattomin, pienin kukin viime syksynä istutettu tarhaviinikärhö 'Polish Spirit'.

Nuotiopaikan toisella reunalla Liljarinteessä peittoruusu 'The Fairy' ilahduttaa edelleen suloisilla kukillaan.

Liljarinteen ja Angervorinteen välissä olevassa puutarhaportissa kukkii suloinen, nimetön köynnösruusu ja loistokärhö 'Blue Angel'.

Loistokärhö 'Blue Angel'

Tämä köynnösruusu on ehdottomasti suosikkiruusuni puutarhassamme. Sen kukan väri on minusta aivan uskomattoman kaunis.

 Iloa ja aurinkoa päivääsi!
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live