Quantcast
Channel: Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live

Palmut ja muut siemenestä kasvatetut eksoottiset huonekasvit

$
0
0
Kylvin pari vuotta sitten Teneriffalta ostamiani palmujen ja traakkipuun siemeniä. Lisäksi olen viime talvien aikana kylvänyt kaupan hedelmätiskiltä ostamieni granaattiomenoiden, klementiinien, sitruunoiden, satsuman ja avokadojen siemeniä. Näistä olen saanut hauskoja huonekasveja, jotka kaikki ovat erityisiä, sillä jo siementen keräysvaiheeseen ja kylvöihin liittyy rakkaita muistoja. Esimerkiksi satsuman siementä metsästimme pitkään, mutta kaikki ostamamme satsumat olivat siemenettömiä. Sitten jo asian unohdettuamme esikoisemme sattui jälleen kerran syömään yhtä ja huomasi siemenen suussaan, jolloin pääsimme kylvöhommiin.

Takana vasemmalla isompi avokadopuu, kasvipöydällä mm. sitruunat, klementiinit, satsuma ja granaattiomenat. Keskellä joulutähti, joka on viihtynyt meillä hyvin huonekasvina.

Siemenestä kylvämäni palmut ja traakkipuut ovat kasvaneet tosi hyvin, ja tarkoituksenani olisikin siirtää piakkoin ainakin kanariantraakkipuut isompaan ruukkuun.

Kanariantraakkipuut, vasemmalla avokadon lehtiä.

Avokadoja minulla on kaksi ja ne ovat jostain syystä (onko eri lajike?) kasvutavaltaan erilaiset. Toinen kasvaa vain korkeutta ja lehdet tulevat suoraan rungosta, oksia ei ole. Toisessa sen sijaan on oksat, mutta tämä kasvaa kituisammin. Sitruspuut ovat viihtyneet saviruukuissa ja ne tuntuvat olevat kastelun suhteen melko tarkkoja. Pari kertaa niistä osa on pudottanut lehtensä kuivahdettuaan lomareissun aikana, mutta ovat sitten kuitenkin toipuneet siitä. Granaattiomenat pudottavat lehtensä talveksi, joten tällä hetkellä niistä on jäljellä vain pelkät oksakiemurat. Toivottavasti ne vihertyvät taas kevään tullen.

Granaattiomenat ovat tällä hetkellä vain kiemuraisia varsia, mutta kevään tullen ne puhkeavat lehteen. Vasemmalla joulutähti, edessä sitruunapuu.

Pari vuotta sitten kylvin myös kaktuksen siemeniä, mutta niiden kasvatus epäonnistui täysin. Siemenistä vain pari iti ja nekin taimet jäivät vain parin millimetrin kokoisiksi, kunnes ne näivettyivät pois. Tänä vuonna ajattelin kokeilla kaktuksen kylvöä uudestaan.:)

Oletko sinä kokeillut kasvattaa jotain hedelmä- ja vihannesosastolta hankkimastasi siemenestä? Miten onnistuit? 

Leppoisaa loppuviikkoa!

Hyvää ystävänpäivää!

$
0
0


Oikein ihanaa ystävänpäivää!<3

Puutarhavierailulla: Slottsträdgården, Malmö, Ruotsi, osa 4/4

$
0
0
Nyt puutarhavierailu Malmön Slottsträdgårdenissa on tullut lopuilleen. Aiemmin esittelin jo teemapuutarhoista mm. japanilaisen puutarhan, kuivan paikan puutarhan sekä muotopuutarhan, samoin punavihreän puutarhan ja metsäpuutarhan. Viime osassa vierailimme aivan uskomattoman hienossa hyötytarhassa. Nyt piipahdamme vielä suurten perennaistutusten parissa. Tervetuloa mukaan värikkäälle kuvakierrokselle aurinkoiseen linnapuutarhaan!

Monilajiset perennaryhmät reunustavat hiekkakäytäviä. Istutusalueen takana näkyvän pensasaidan taakse jää hyötytarha.

Suuri osa istutuksista on värimaailmaltaan vaaleanpunaista ja violettia.

Komeita laventelipuskia on käytetty runsaasti reunuskasvina.

Toisen perennaryhmän kiintopisteenä ovat erilaiset lehtisävyt ja -muodot. Erilaiset vihreänsävyt saavat piristystä punalehtisistä kasveista.

Myös tässä on puna-, kelta- ja vihreälehtisiä kasveja sekoitettu kauniisti.

Sama alue vielä toisesta suunnasta. Vasemmalla kukkii kuunlilja, takana tummalehtinen kuusamapensas.

Alareunassa maanpeittäjänä verikonnantatar, keskellä hopeainen hohtopiikkiputki, takana keltaisena loistaa ukontulikukka.

Slottsträdgårdenista löytyy myös kaunis daaliatarha. Pensasaidassa vuorottelevat puna- ja vihreälehtinen happomarja.

Vaaleanpunainen ja violetti käyvät todella hyvin yhteen.

Runsas perennakäytävä johtaa komealle portille.

Koivujen luona olevassa istutuksessa kasvaa mm. laventelia, tädykkeitä, nukkapähkämöä ja marunaa.

Tässä puiden alla maanpeittäjänä on mm. runsaasti erilaisia kurjenpolvia.

Näkymätön puutarhuri kanaverkkoleningissään

Seuraavalla puutarhavierailulla pääsemmekin kurkistamaan aivan toisentyyliseen, suloiseen pikkupuutarhaan.

Ihanaa viikonloppua!

Kotivara: Myrsky

$
0
0
Tänään on jälleen usean blogin yhteispostauksen aika liittyen kotivaraan. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja omavarainen.fi. Tällä kertaa aiheena on myrsky.



Itse olen asunut taajamassa koko ikäni, ja kovin pitkäkestoisia tai vaikeita myrskyn vaikutuksia en ole kokenut. Joskus lapsena kesämökillä ollessamme sähköt menivät kovan ukkosmyrskyn vuoksi poikki vajaaksi vuorokaudeksi. Tästäkään ei kuitenkaan suurta ongelmaa tullut, sillä mökillämme oli maakellari ja juomavetenä meillä oli muutenkin tapana käyttää tontilla olleen lähteen vettä. Lämmitys onnistui takan avulla, myös sauna oli puulämmitteinen ja siellä oli lisäksi iso tynnyri, jossa lämmitettiin järvivettä esim. pesuvedeksi. Kovin suurta muutosta sähkökatkon vuoksi päivittäisiin toimiin ei siis tullut, lähinnä jääkaappi ja sähkölämmitys olivat pois pelistä, mutta helposti korvattavissa.

Neljä vuotta sitten kovan ukkosen jälkeen taivasta koristi kaksi sateenkaarta.

Nykyisessä kodissamme asuessamme myrskyistä ei ole ainakaan vielä ollut meille suurta vahinkoa tai haittaa. Muutaman kerran on ollut lyhyitä, alle puolen tunnin sähkökatkoksia, jotka eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet arkeemme käytännössä lainkaan. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että erilaiset myrskyvahingot ovat aina mahdollisia, ja sen vuoksi riittävä kotivara on erittäin tärkeä. Kaikenlaista kuivamuonaa ja säilykkeitä meiltä löytyy kaapeista, samoin pari vesikanisteria, myös pakastimessa on ruokaa. Varaava takka auttaa talon lämmityksessä ja lisäksi sen yhteydessä olevassa leivinuunissa voi valmistaa ruokaa kaappien ja pakastimen antimista. Taskulamppuja, paristoja, kynttilöitä ja tulitikkujakin meiltä löytyy. Lisäksi olemme hankkineet puhelimille/tableteille pari varavirtalähdettä, joita pidämme ladattuna. Niiden avulla onnistuu tarvittaessa esim. uutisten seuraaminen.

Lisää tietoa kotivarasta löytyy mm. näistä linkeistä:

Aiempi postaukseni kotivaraan liittyen:

Tässä vielä lista muista tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuneista  blogeista:

Oletko sinä varautunut myrskyyn? Miten?

Rentouttavaa sunnuntaita! 

DIY: Heinäseiväskehykset ja elävä kukkataulu

$
0
0
Ostimme muutama vuosi sitten kunnon kasan heinäseipäitä, joista aiomme vähitellen nikkaroida kaikenlaista kivaa puutarhaan. Aiemmin valmistuivat jo heinäseivästikkaat, joista ylijääneitä paloja käytimme tuikkukynttelikköön. Nyt vuorossa olivat heinäseiväskehykset eläville kukkatauluille, jotka pääsevät kesällä koristamaan puutarhaa.

Kehykset saavat olla esillä sisällä, kunnes kevät koittaa. Vaaleanpunaiset tulppaanit sopivat hyvin yhteen heinäseipäiden värimaailman kanssa.

Tarvikkeet:
heinäseipäitä
ruuveja
niittejä
maljakko, lasipullo tms.
ruostumatonta teräslankaa
kestävää juuttinarua

Aluksi heinäseipäät halkaistiin ja sahattiin sopivan pituisiin pätkiin. Kulmat sahattiin 45 asteeseen. Tämän jälkeen kehykset ruuvattiin kasaan. Esimerkkikehys on ulkomitaltaan 40x40cm.

Tämän jälkeen kehykseen kiinnitettiin maljakko juuttinarun ja rautalangan avulla, jotka niitattiin kiinni kehyksen takapuolelle. Ruostumattoman teräslangan on tarkoitus toimia narun rinnalla jäykistimenä, jotta maljakko ei pääsisi heilumaan tuulessa aivan holtittomasti. Koska maljakkoa ei ole alaosastaan kiinnitetty mihinkään, siitä on helppo kaataa vanha vesi pois ja lisätä uutta tilalle kapeanokkaisella kastelukannulla. Tarvittaessa maljakon saa myös irti esim. pesua varten avaamalla solmut, mutta toisaalta pulloharjalla pesu onnistuu myös maljakon ollessa paikoillaan.

Juuttinaru ja teräslanka niitattiin kehysten takapuolelle.

Ruostumaton teräslanka on kiedottu maljakon ympärille juuttinarun kera. Teräslanka on sen verran paksua, että maljakko ei pääse heilumaan tuulessa aivan holtittomasti.

Nyt odottelen innolla, että pääsen siirtämät kehykset pihalle. Postailen myöhemmin kuvia, miltä ne siellä näyttävät.:)

 Kaunista uutta viikkoa!

Lukijan toive: Aurinkopaneelit

$
0
0
Hankimme aurinkopaneelit reilu vuosi sitten ja ajattelin nyt kerätä yhteen kokemuksiamme niistä. Tilasimme paneelit ”avaimet käteen” –tyylisesti eli myyjä hoiti niiden asennuksen (hoitui yhdessä päivässä) ja kytkemisen. Meillä on monikidepaneelit, joiden pitäisi tuottaa sähköä paremmin hajavalossa ja pilvisellä säällä kuin yksikidepaneeleiden. Tällöin sähköntuotto voi jakautua vähän tasaisemmin vuoden ajalle alkaen varhemmin keväällä ja jatkuen myöhempään syksyllä. Yksikide ilmeisesti taas tuottaa paremmin kesällä suorassa auringonpaisteessa. Paneelimme ovat 275-wattisia ja niitä on yhteensä 22 kpl, jolloin paneeleidemme laskennallinen maksimiteho on 6050W. Jos sähköä tulisi täydellä teholla, saisimme siis 6 kW tunnissa. Todellisuudessa tuotto kuitenkin vaihtelee päivän aikana jatkuvasti riippuen mm. siitä, onko pilviä ja mistä kulmasta aurinko paistaa.



Meillä on invertteri, jotta paneelit saatiin liitettyä sähköverkkoon. Akuston hankkimista pohdimme, mutta laskelmien jälkeen totesimme, että akuston hankkiminen ei ole tämän kokoluokan aurinkopaneelistolle kannattavaa (akkujen hinnat ovat sen verran korkeita, että paneeliston pitäisi olla selkeästi suurempi kattamaan hankintakulut). Sähkö tulee ensisijaisesti omaan käyttöömme, jos kulutusta on, eli yritämme pestä pyykit, tiskit, tehdä uuniruoat, lämmittää ulkoporealtaan yms. silloin, kun aurinko paistaa. Ylimääräisen sähkön ostaa sähköyhtiö. Kannattavampaa on kuitenkin käyttää sähkö mahdollisimman tarkasti itse, sillä sähköyhtiön maksama korvaus on selkeästi pienempi kuin mitä kuluttaja sähköstä siirtomaksuinen maksaa.

Talvella lumia joutuu puhdistamaan katolta tavallista useammin, jos tahtoo saada aurinkosähköä.

Viime vuonna meillä paneelit alkoivat tuottaa sähköä 17.2., marras-tammikuu olivat vuodenvaihteessa 2018-2019 nollatuotolla. Parhaiten sähköä tuli keväällä ja alkukesästä. Sähköntuotto jatkui viime syksynä kuitenkin vuoden loppuun asti, tosin pikkuhiljaa vähentyen. Vielä joulukuussakin sähköä tuli aurinkoisina päivinä pieniä määriä ja nyt myös tammikuussa sähköä saimme, parhaimmillaan tosin vain parin kasvivalon sähköntarpeen verran, mutta onpahan sekin jotain. Tänä talvena leutojen säiden ansiosta paneelit on ollut helpompi pitää lumettomina verrattuna viime talveen, joka oli meillä päin runsasluminen. Jos paneelien päällä on yhtään lunta tai jäätä, ei sähköä tule lainkaan. Tämä onkin varmasti poikkeustalvi sähköntuoton suhteen, sillä yleensä meillä täällä IV-vyöhykkeellä on selkeästi lumisempaa. Palailen aurinkopaneelikuulumisiimme taas myöhemmin kokemusten karttuessa lisää. Myös kysymyksiä paneeleista otan edelleen mielelläni vastaan.:)

Aurinkoista viikkoa!

Puutarhasuunnitelmia ja -unelmia kesälle 2020

$
0
0
Keväisin olen aina postannut listauksen tulevan kesän puutarhasuunnitelmistani ja –unelmistani. Tämän postauksen tekeminen on aina yksi blogivuoteni kohokohdista, sillä siihen tiivistyvät koko tulevan kesän odotukset ja haaveet. Aloimme jälleen tehdä suunnitelmia jo syksyllä, ja nyt ne vihdoin ovat valmiina. Ensi kesän projektien suunnittelussa käytin taas pohjana viime puutarhavuoden yhteenvetoa, josta keskeneräiset ja tekemättä jääneet projektit suurilta osin siirtyvät tälle vuodelle.



Tässäpä suunnitelmiamme tälle puutarhavuodelle:
- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille: Tämä oli jo viime vuoden listallamme, mutta ehdimme silloin ainoastaan lähinnä valmistella varastolle tulevaa aluetta. Varaston edustalle haluaisin pienen puupaloilla katetun alueen ja toivoisin varastonkin luo vehreyttä kasvien muodossa.
- Tähdenlennon polun takaosan istutukset: Takaosastaan Tähdenlennon polku jäi viime syksynä vielä tyhjäksi. Suurin osa kasveista minulla on alueelle jo valmiina muualla puutarhassa odottamassa vain siirtoa lopulliselle paikalleen.
- terassin käsittely: Tänä vuonna terassi täytyy taas käsitellä puuöljyllä.
- talon maalaus: Talon maalaus tulee nyt myös ensimmäistä kertaa ajankohtaiseksi. Tämä vie varmasti aikaa ja rajoittaa sen  vuoksi muiden suurien projektien määrää.
- terassin laajennus: Talon maalauksen vuoksi allasterassin suhteen tyydymme todennäköisesti tekemään tänä vuonna vain perustuksia sen verran kuin ehdimme. Uima-altaan hankkiminen jäänee vasta ensi vuoteen. Aurinkoterassille toivoisin saavani seinäkasvihuoneen.
- lisää hiekkapolkuja metsäpuutarhaan: Syksyllä tätä jo aloitin ja melko pitkälle pääsinkin. Vielä muutama lyhyt polunpätkä jäi puuttumaan.
- puutarhapenkki ja pieni vesiaihe etupihan Vehreälle keitaalle
- kiveys kasvihuoneen eteen istuskelualuetta varten ja istutuslaatikoiden ympäristöön uusi kate. Lisäksi haaveilen vielä yhdestä uudesta istutuslaatikosta, jonka valmistumisen jälkeen pääsisin rajaamaan lopullisen istutuslaatikoiden alueen lasten peleissä ja leikeissä olevasta nurmikentästä jollain tilanjakajalla (esim. kasveilla tai matalalla aidalla).
- hiekkapolku toisen Rinnepenkin laitaan Pensasryhmältä mansikkalaatikoille: Tätä aloin valmistella jo syksyllä, mutta polku jäi vielä vähän kesken.
- sadevesien talteenottojärjestelmä huomaamattomammaksi
- aurinkokellon kasaaminen ja asettaminen paikoilleen: Aurinkokellon toimme tuliaisina viime kesänä Pohjois-Saksasta. Tarkistimme, että kellossa kaikki osat ovat tallella, mutta sen kokoaminen jäi, sillä sille tarkoitettu paikka ei vielä ollut valmis.
- uusi istutusalue talon päätyyn: Tämä istutusalue yhdistäisi etupihan Vehreän Keitaan ja terassin toisessa laidassa olevan Pensasryhmän.
- ”hortensiapolku” ja toinen uusi istutusalue: Viime syksyn alennusmyynneistä istutin näille alueille jo useita kasveja. Tänä vuonna tarkoitus olisi rajata alueet selkeämmin ja levittää nyt ainakin alkuvaiheen ajaksi alueelle kuorikate. Jatkossa tulevina vuosina todennäköisesti korvaan katteen maanpeitekasveilla.
- metsäpuutarhassa tontin reunan istutusalue: Tämäkin alue pääsi hyvin alkuun jo viime syksynä. Alueelle on tarkoitus tulla suuria luonnonkiviä, joiden lomassa on pensaita ja perennoja. Kivet vaativat vielä vähän asettelua, kasveista osa on jo paikoillaan.
- lasten leikkimökin siirto toiseen kohtaan: Tämän toteuttaminen jäänee aivan loppusyksyyn, tai sitten vasta ensi vuoteen.
- nykyistä isompi hyönteishotelli
- osallistuminen Avoimet Puutarhat –tapahtumaan (oman puutarhan ilmoittaminen mukaan ensimmäistä kertaa)
- uusi ilmakuva pihasta

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2021, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- pieni vertikaalinen puutarha
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen ja uusien penkkien tekeminen
- suuri kivipylväs metsäpuutarhaan
- kesäkeittiö
- porraspergola
- paremmat valot terassille ja puutarhaan

Tässä vielä vuonna 2017 otettuun ilmakuvaan merkittynä ensi kesän projekteja. Tänä vuonna on pakko saada uusi ilmakuva, sillä tästä kuvasta puuttuu lukuisia istutusalueita, istutuslaatikoita, iso osa terassista ja kasvihuonekin.

Odotan jo kovasti lumien sulamista, jotta pääsemme puutarhahommiin. Onko sinulla jo ensi kesälle puutarhasuunnitelmia?

Hyvää loppuviikkoa!

Puutarhavierailulla: Renässans Trädgården, Malmö, Ruotsi

$
0
0
Viikko sitten päättyi puutarhavierailukierros Malmön ihanassa, monipuolisessa Slottsträdgårdenissa. Nyt tänään piipahdamme aivan sen vieressä olevassa suloisessa, pikkuisessa renessanssipuutarhassa. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle!

Aaltoileviksi leikatut puksipuuaidat rajaavat Renässans Trädgårdenin eri tiloja.

Tässä kelpaa istuskella laventelin tuoksussa auringonpaisteessa. Taustalla pilkottavat värikkäät salkoruusut ja syyssyrikkä.

Renessanssipuutarha on kooltaan kompakti, tähän edellisen kuvan tuolien luota otettuun kuvaan mahtuu lähes koko puutarha. Siellä on aivan erityinen, rauhaisa tunnelma. Puutarha piiloutuu ympäristöltään suurien puiden keskelle, ja sitä ei ulkopuolelta edes tahdo erottaa ilman paikalle johtavia kylttejä. Puutarhan kukkijoita ovat mm. laventeli ja ruusut.

Alueelta löytyy vielä hauska erityyliin toteutettu metsäpuutarhamainen sopukka.

Tämän varjoisan sopukan alueella kasvaa mm. saniaisia, kuunliljoja ja muita katveisen paikan kasveja.

Renessanssipuutarhan sisäänkäyntiä koristavat runsaat loistosalviaistutukset.

Puksipuuaidat muodostavat puutarhaa kiertäviä käytäviä.

 Tässä vielä lista aiemmista viime kesälomareissumme Puutarhavierailulla-kohteista:
- Rostockin Rosengarten-ruusutarha
- Rostock Zoo:n puutarha-alueet
- Lundin kasvitieteellinen puutarha
- kokonaan kattojen päälle tehty Augustenborgs Botaniska Takträdgård
- Kielin vanha kasvitieteellinen puutarha
- Kielin yliopiston kasvitieteellinen puutarha
- Slottsträdgården, Malmö

Aurinkoista viikonloppua!

Helmikuun kylvöt

$
0
0
Joulukuun ja tammikuun kylvöt ovat jo lähteneet hyvin kasvuun, ja pari viikkoa sitten oli aika ryhtyä helmikuun kylvöihin. Niistäkin osa on jo itänyt, muutamien kasvuunlähtöä vielä odottelen.



Tässäpä listausta helmikuun kylvöistäni:
- pukinpensas l. gojimarja
- kelloköynnös
- tulikruunu
- mesembriantemum-sekoitus
- petunia v.pun-valkoraidallinen, 'Night Sky' ja kaksi eri sekoitusta

Oletko sinä jo aloittanut kevätkylvöt? Jos olet, mitä olet kylvänyt?

Kaikkea hyvää viikkoosi!

Kesäkukkien pistokaslisäystä

$
0
0
Olen nyt muutamana vuonna talvettanut pelargoneja ja samalla aina lisännyt niitä pistokkaista. Viime talvena kokeilin pistokaslisäystä myös lumihiutaleen kohdalla, ja sekin onnistui hyvin. Ananaskirsikkaakin olen lisännyt pistokkaista. Tänä vuonna kokeilin uutena tulikruunun ja muratin pistokaslisäystä.

Vesilasissa juurrutetut pistokkaat pääsivät kylvömultaan.

Nyt leikkasin pistokkaat jo vähän tavanomaista aikaisemmin, tammikuun puolivälissä. Pelargonin pistokkaaksi leikataan n. 10cm pituinen, puutumaton verso, jossa on 3-4 lehtiparia. Pistokas katkaistaan alimman lehtiparin alapuolelta, jonka jälkeen alimmat lehdet poistetaan korvakkeineen. Näin pistokkaaseen jää lopulta 2-3 lehteä. Nuput ja kukat tulee myös poistaa pistokkaista. Tätä samaa ohjetta mukaillen olen leikannut muidenkin kasvien pistokkaat.

Pistokassaalista odottamassa juurruttamista. Tässä kuvassa pistokkaissa on vielä ylimääräisiä lehtiä.

Pistokkaat voi juurruttaa kylvömullassa, jolloin ruukun päälle on hyvä laittaa rei´itetty muovipussi pidättämään kosteutta. Itse olen kuitenkin tehnyt juurrutukset vesilasissa, sillä ainakin pelakuut ovat tehneet sillä tavoin hyvin juuret. Nytkin laitoin pistokkaat pieneen vesitilkkaan juurtumaan kasvivalon alle. Veden vaihdan niille muutaman kerran viikossa ja samalla huuhtelen pistokkaiden tyviä, jos ne olisivat sattuneet limoittumaan. Kun pistokkaissa on kunnon juuret, istutan ne pieniin taimiruukkuihin.

Pistokkaita noin kuukauden vesilasijuurrutuksen jälkeen. Pelakuissa ja tulikruunussa on jo runsaat juuret, muratissa vaatimattomammat.

Tällä kertaa vesilasissa juuret kasvatti reilut 80% pelakuista, molemmat tulikruunun pistokkaat ja 40% murateista, joista viimeisenä mainituista muutama pistokas on vielä lasissa puskemassa juuria. Yleensä pistokkaat ovat lähteneet hyvin kasvuun multaan istuttamisen jälkeen, ja tälläkin kertaa alku näyttää varsin lupaavalta. Jonakin vuonna voisin kuitenkin kokeilla kesäkukkien pistokkaiden tökkäämistä myös suoraan multaan. Huonekasveilla sitäkin olen tehnyt ja se on toiminut hyvin.

Lisäätkö sinä kesäkukkia pistokkaista?

Iloa ja aurinkoa päivääsi!

Puutarhan lintuja ja eläimiä

$
0
0
Tämä talvi on yhä jatkunut erikoisena, sillä meilläkään lunta ei enää ole kovinkaan paljon. Plussakeliä on riittänyt viikoittain, välissä on saattanut silloin tällöin olla pari pakkaspäivää. Kevättä tuntuu olevan ilmassa, sillä linnutkin sirkuttavat jo kovin iloisesti. Meillä on tänä talvena näkynyt ruokintapaikoilla lintuja selkeästi aiempaa enemmän. Tali- ja sinitiaiset sekä pikkuvarpuset ovat saaneet seurakseen parin talven tauon jälkeen hömö- ja kuusitiaiset. Lisäksi varpuset, urpiaiset ja punatulkut ovat löytäneet lintulautamme. Myös komea fasaanikukko on liittynyt päivittäisten ruokailijoiden joukkoon ja käy napsimassa pikkulinnuilta pudonneita siemeniä maasta. Oravienkin touhuja olemme saaneet seurata ruokintapaikan luona päivittäin.  Tervetuloa kurkistamaan helmikuisen puutarhamme lintu- ja eläinvieraita!

Fasaanin ruokahetki on joka päivä suurin piirtein samaan aikaan lintulaudan alla.

Tämä lintulauta on ihan olohuoneen ikkunoiden edessä terassin luona. Paikka ei ole kovin suojaisa, joten fasaani onkin aina todella varuillaan, mutta helppo ruoka houkuttaa sen silti palaamaan paikalle.

 Urpiaisia ei meillä ole koskaan aiemmin näkynyt. Nyt niitä käy muutaman linnun parvi säännöllisesti lintulaudalla.

Toinen lintulauta oli kokenut kovia ja joku oli onnistunut levittämään siemenet pöydälle viikonloppureissumme aikana. Oravat olivat löytäneet apajan. Nyt pöytä on taas siistitty ja lintulauta korjattu niin, ettei sen sisälle pääse eikä siemeniäkään pysty levittämään kasoittain ympäri pöytää. Meillä on työn alla pylväsmallinen teline tälle lintulaudalle.

Myös punatulkut olivat edellisen kuvan siemenkasan kimpussa. Punatulkkuja onkin tämän talven aikana ollut pihapiirissämme ilahduttavan paljon, parhaimmillaan toistakymmentä yksilöä kerrallaan.

Tämä pallero etsi hangelle pudonneita jyviä.

Jäniksiä en ole pihalla nähnyt, mutta niiden öisiltä ruoanhakuretkiltä on aina papanoita merkkinä. Mörköpolun möröt ovat muuttaneet talveksi lämpimään, ja jänikset ovat papanoista päätelleen mieltyneet nyt mörköjen kotikontuihin.

Tällainenkin eläin puutarhassa liikkkuu...

...ja röyhistelee rintaansa pihan omistajan elkein.:)

Minkälaisia lintu- ja eläinvieraita teillä käy?

Mukavia helmikuun viimeisiä päiviä!

Puutarhavierailulla: Botanisk Have, Kööpenhamina, Tanska, osa 1/8

$
0
0
Viime kesänä vierailimme useissa ihanissa puutarhakohteissa Keski-Euroopan lomareissumme yhteydessä. Yksi matkamme mieleenpainuvimmista puutarhoista oli Kööpenhaminan Botanisk Have, jossa erityisesti kivipuutarha ja rhodoalue ovat yksinkertaisesti aivan mahtavia. Nyt kuvakierros tässä kauniissa kasvitieteellisessä puutarhassa pääsee alkuun alueen keskellä olevan suuren, pitkulaisen puutarhalammen ympäristöstä. Tervetuloa mukaan nojatuolimatkalle viime kesään!:)

Lammen ympäristöstä löytyy paljon erilaisia istutusalueita. Tämä on rehevimmästä päästä. Lammen ylittää kaunis silta.

Lammessa kasvaa mm. ulpukoita ja lumpeita. Taustalla näkyvät kasvihuoneet.

Lammen lähistöltä löytyy myös puistomaisia alueita suurine puineen ja nurmialueineen.

Sillan lisäksi lammelle on rakennettu muutama laiturinpätkä. Suuret puut kaartuvat kauniisti veden ylle.

Sillan luona on romanttinen tunnelma.

Sillan toisella puolella ovat runsaat saniaisalueet. Karhunköynnös on täällä levinnyt holtittomasti.

Sillan toisessa päässä kuljetaan köynnöskaaren alta. Tässäkin kuvassa näkyy karhunköynnöstä etualalla.

Lammen lähistöllä oli runsaasti mm. sorsia. Myös haikara oli lumpeikossa ruoanhakureissulla.

Lammen toinen pää muistuttaa luonnontilaista aluetta, ja siellä kasvaa mm. erilaisia heiniä ja kaislaa.

Lammelle on luotu mukavia oleskelupaikkoja, joissa pikkuisilta laitureilta pääsee ihastelemaan maisemia. Kasvitieteellisen puutarhan alueella on myös pari museota, joista yksi näkyy taustalla.

Kumpumaiset nurmialueet luovat maisemaan kivaa vaihtelua. Varispariskunta nauttii päivänpaisteesta tällä kummulla. Kävelypolku kulkee nurmialueen ja rannan rehevän kasvillisuuden välissä.

Seuraavalla kerralla kuvakierros Kööpenhaminan Botanisk Havessa jatkuu metsäpuutarhan siimeksessä.


 Iloista viikonloppua!

Unelmana omavaraisempi elämä: Esikasvatusta edullisesti

$
0
0
Tänään on taas vuorossa omavaraisuuteen liittyvä yhteispostaus, jonka aiheena ovat tällä kertaa esikasvatustarvikkeet ja raha. Postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Itse esikasvatan runsaasti niin hyötykasveja kuin kesäkukkiakin, ja aloitin esikasvatuskauden tällä kertaa jo joulukuun lopulla. Vaikka taimimäärä on suuri, olen pyrkinyt pärjäämään kohtuullisen pienillä kuluilla. Kylvöt teen ruokakaupasta ostamieni tomaattien tai viinirypäleiden muovisiin, kannellisiin rasioihin, jotka toimittavat erinomaisesti muovisten pienoiskasvihuoneiden virkaa. Samoja rasioita käytän usean kerran kevään aikana, sillä koulittuani edelliset taimet pois, kylvän pestyihin rasioihin seuraavat siemenet. Maalarinteipin paloilla merkitsen rasioihin kussakin rivissä olevat siemenet ja kylvöpäivän. Lämpömattoa en ole hankkinut kylvöjen itämistä edistämään, vaan vien lämpimässä itäviä siemeniä sisältävät rasiat joko kylpyhuoneen nurkkaan itämään lattialämmityksen turvin tai nostan ne takan päälle, jossa etenkin chilit ja paprikat näyttävät itävän erityisen hyvin. Koulimisvaiheessa siirrän taimet maitotölkin puolikkaisiin, jotka olen ensin pessyt hyvin ja tehnyt niiden pohjiin reiät ihan vain veitsellä tökkimällä. Näihin on helppo kirjoittaa kylkeen esim. vedenkestävällä tussilla, mitä purkissa kasvaa. Jonkin verran käytän myös kesän taimiostoksilta jääneitä mustia muoviruukkuja, jotka pesen hyvin ennen käyttöä.

Pestyt maitotölkit ovat hyviä ruukkuja koulituille taimille. Näistä taimet on myöhemmin helppo siirtää lopulliselle kasvupaikalle, sillä tölkin voi huoletta leikata reunasta auki.

Tomaattirasiasta saa hyvän pienoiskasvihuoneen kylvöjä varten.

Niin muoviset kylvörasiat kuin maitotölkkiruukutkin pidän muovisten tarjottimien päällä, joiden kautta altakastelen taimet. Näin isotkin taimimäärät on helppo kastella suhteellisen nopeasti. Tarjottimet ovat todella käteviä myös siinä vaiheessa, kun taimia aletaan karaista ja viedä niitä päivittäin aina joksikin aikaa totuttelemaan ulkoilmaan. Koulimattomat taimet pidän keittiön ikkunan edessä, jossa niitä on helpompi tarkkailla. Koulittujen taimien tarjottimet minulla on parissa hyllykössä, jotka olen varustanut kasvivaloin. Samoilla hyllyköillä ovat myös talvetuksessa olevat kesäkukkani, joista postasin äskettäin, samoin pistokkaista lisäämäni pelakuut, muratit ja tulikruunut.

Hyllyköilleni mahtuu aina kaksi taimitarjotinta vierekkäin. Tarjottimien avulla taimien siirtely ja myös altakastelu on helppoa.

Suuria hankintoja minun ei esikasvatuksia varten tarvitsekaan tehdä. Kylvörasiat ja taimiastiat eivät tällä tavoin maksa mitään, tarjottimet ja hyllyköt kestävät varmasti vuosikymmeniä ja myös led-kasvivalot ovat pitkäikäisiä.  Vuosittain ostan lähinnä uudet kylvömullat sekä jonkin verran siemeniä, joista tosin osan hankin aina jo syksyn alennusmyynneistä. Lisäksi mukava osa siemenistäni on  jo nykyisin itse edelliskesänä/-syksynä kerättyjä.

Minulla siementen kerääminen on syksyllä tärkeä osa sadonkorjuupuuhia. Kuvassa on lehtoakileijan siemenkotia.

Yksivuotiset hyötykasvit ja kesäkukat ovatkin meillä varsin pieni kuluerä, kun kasvatan ne kaikki itse siemenistä. Perennojakin olen vuosi vuodelta aina enemmän kylvänyt itse, ja tänäkin vuonna tein niiden hankikylvöjä. Muutamia aion myös suorakylvää keväällä. Lisäksi perennoja saa kätevästi lisättyä jakamalla, ja esimerkiksi kuunliljoja olen levittänyt puutarhan eri alueille jakamalla vanhempia kasvustoja. Maksaruohot taas lähtevät yleensä hyvin kasvuun jo pienistä palasista, ja niiden leviämistä olenkin nopeuttanut tökkimällä lyhyitä pätkiä multaan emokasvin ympäristöön. Joitakin perennoja olen saanut myös taimivaihdon kautta.

Uusiin puutarhaprojekteihin usein kuluu väkisinkin rahaa vähän enemmän. Niissäkin pystyy kuitenkin säästämään, kun tekee projektit mahdollisimman suurelta osin itse ja suunnittelee ne hyvin etukäteen. Monissa diy-projekteissa olemme myös käyttäneet, kierrättäneet ja tuunanneet vanhaa tavaraa täysin uuteen tarkoitukseen. Näin ovat syntyneet mm. jo aiemmin esittelemäni kasvihuoneen hyllyt, ruukutuspöytä, puutarhan apupöytä ja olohuoneen kasvipöytä.

Kasvihuoneen hyllyt on tehty ylijäämälaudoista ja vanhan lehtikompostorin metalliritilästä.

Tämän vuoden omavaraisuussuunnitelmamme ovat jo nytkähtäneet kivasti eteenpäin, sillä aloitimme mieheni kanssa entistä suuremman hyönteishotellin tekemisen vanhoista kuormalavoista. Tästä projektista olen todella innoissani ja postailen siitä lisää myöhemmin. Aurinkopaneelikuulumisiamme  kirjoittelinkin pari viikkoa sitten. Sähköntuotto alkoi tänä vuonna jo tammikuussa, tosin vielä varsin pieninä määrinä, joten tavoitteeni sähköntuoton aikaistamisesta täyttyi. Viime kuun omavaraisuuteen liittyvän yhteispostauksen aiheena olivat puhdetyöt, joista kerroin meillä muutamia DIY-projekteja olevan tekeillä. Näistä heinäseiväskehykset ja elävät kukkataulut sekä puupölkystä tehty, puutarhaankin sopiva tuikkukynttelikkö valmistuivat ja niistä ehdinkin jo postata. Muihin omavaraisuuskuulumisiimme palailen taas myöhemmissä postauksissa.

Yksi talven pienistä diy-projekteistamme oli tuikkukynttelikön tekeminen tontin takaosasta löytyneestä puupölkystä.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
Tammikuu -20: Omavaraisuussuunnitelmia vuodelle 2020

Helmikuu -20: Kylvöt, esikasvatus ja puhdetyöt
Viime vuoden omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:
Tsajut
Urban Farming kaupunkiviljely
Sorakukka
Metsäläisten elämää 
Korkeala
Stellan kolmas luonto
Rakkautta ja maan antimia
Oma tupa, tontti ja lupa
Laura eli Javis 
Harmaa torppa
Sarin puutarhat
Rouva Yrttinen
Koivun juurella
Pienenpieni farmi
Ku ite tekee

  Oikein hyvää maaliskuun alkua!

Hämäränhyssyä

$
0
0
Nyt iltahämärä tulee vielä sen verran varhain, että puutarhassa täytyy iltasella touhuamisen sijasta keskittyä vain nauttimaan tunnelmasta, ellei aio puuhastella tasku-/otsalampun valossa. Pimeään vuodenaikaan tykkäämme istua iltahämärissä nuotion äärellä tunnelmoimassa ja paistaa samalla esim. makkaraa tai tikkupullaa. Kun lapset kyllästyvät istumaan, he leikkivät taskulamppuhippaa ja me saamme miehen kanssa nauttia hetken liekkien loimusta kahdestaan. Tässä muutamia kuvia puutarhamme hämäränhyssystä.:)

Kasvihuoneen takaseinässä viiniköynnöstuissa olevat kausivalot tuovat tunnelmaa tontin tuolle laidalle. Oikealla nuotion loimotus värjää koivujen rungot oransseiksi.

Nuotiopaikkamme on nykyisin paljon viihtyisämpi kuin ennen, sillä Lilja-, Pioni- ja Angervorinne rajaavat sen suojaisaksi omaksi tilakseen.

Elävä pajumaja kausivaloineen on kiehtova iltahämärissä. Etualalla häämöttävät O-penkin pyöreät muodot.

Tähdenlennon polku ja elävä pajumaja vielä Sydänpolulta päin kuvattuna.

Onko sinulla jokin paikka pihalla, jossa tykkäät talvisaikaan istua tunnelmoimassa?

 Kaikkea hyvää päivääsi!

Lukijan toive: Kesäkukkien kasvatus

$
0
0
Tykkään kasvattaa kesäkukkia siemenestä, ja viime vuonna emme ostotaimia hankkineet lainkaan. Sain lukijalta toiveen, että käsittelisin kesäkukkien kasvatusta laajemmin, mm. mitä kylvän ja milloin, ja jakaisin kanssanne parhaat vinkkini aiheeseen liittyen. Yritinkin nyt tähän kerätä asiasta jonkinlaista yhteenvetoa.

Rusoikikukka

Vaikka vuosittain kylvänkin paljon eri kesäkukkia, tietyt lajit minulla ovat vakiintuneet jokavuotisiksi kylvettäviksi. Tässä nyt aluksi pientä listausta niistä:

- Kehäkukka: kylvän kasvimaalle jo syksyisin muiden syyskylvöjen kanssa samanaikaisesti. Laitan siemeniä runsaasti, jolloin keväällä siirrän osan taimista toisiin istutuslaatikoihin, kunhan olen saanut niihin kevätkylvöt tehtyä/esikasvatetut taimet siirrettyä. Muutamia taimia riittää yleensä myös ruukkuihin siirrettäväksi.

- Ruiskaunokki, rusoikikukka, pioniunikot ja kaliforniantuliunikko: kuuluvat vuosittaisiin suorakylvöihini. Niiden siemenet sirottelen kukkapenkkeihin samoille alueille aina lumien sulettua ja maan lämmettyä vähintään 5-asteiseksi. Ruiskaunokki ja pioniunikko kylväytyvät myös itsestään, joten niiden suhteen siemeniä olen ripotellut vain tarvittaessa, jos johonkin paikkaan on sattunut jäämään tyhjä kohta.

Kaliforniantuliunikkoa, ruiskaunokkia ja rusoikikukkaa.

- Samettikukka: Kylvän huhtikuussa. Samettikukat ovat olleet helppoja ja vaivattomia, vähään hoitoon tyytyviä, kunhan kuihtuneet kukat muistaa nyppiä pois. Käytän samettikukkaa pääasiassa kasvimaalla kumppanuuskasvina, mutta myös ruukkuistutuksissa.

- Petunia: Kylvän helmi-maaliskuussa. Suhteellisen hidas itämään ja kasvamaan, taimivaiheessa yleensä osa taimista on vielä kuollut, joten kylvän aina runsaasti saadakseni riittävästi kukkivia kasveja.

- Tuoksupielus: Kylvän huhtikuussa. Tuoksupielukseen olen ihastunut esim. kukkapenkkien reunuskasvina. Se kukkii pitkään ja tuoksuu hyvälle. Kukkapenkissä ollessaan se ei vaadi erityistä hoitoa, en esim. ole kastellut sitä kuivinakaan kesinä. Ainoa haittapuoli kasvissa on se, että joka vuosi pienet toukat hyökkäävät sen kimppuun keskikesällä, mutta tämänkin hyökkäyksen voi pysäyttää alkuunsa, kun muistaa käydä säännöllisesti tarkkailemassa kasvia tuholaisten varalta.

Tuoksupielus 'Rosie O'Day'

- Tuoksuherne: Kylvän huhtikuussa. Ennen kylvöä liotan siemeniä muutaman tunnin vesilasissa. Taimet latvon n. 10cm pituisina haarautumisen edistämiseksi. Erivärisiä tuoksuherneitä käytän mm. köynnösseinässä yhdessä krassin ja keijunmekon kanssa.

- Keijunmekko: Kylvän jo tammikuussa. Siemenet ripotellaan mullan pinnalle eikä niitä peitetä. Itse laitan rasian kasvivalon alle jo heti kylvön jälkeen. Keijunmekon taimet olen latvonut niiden ollessa n. 10cm pituisia, jolloin taimet lähtevät haarautumaan jo varhemmin. Syksyllä kerään siemenet talteen tulevia kylvöjä varten. Tämän talvettamista ajattelin kokeilla tänä vuonna.

Keijunmekkoa, tuoksuhernettä ja krassia.

- Auringonkukka: Kylvän tämänkin huhtikuussa. Auringonkukat ovat myös olleet helppoja kasvatettavia ja itäneet tosi hyvällä prosentilla. Muutamia auringonkukkia istutan aina istutuslaatikoihin, jossa ne tuovat kivasti väriä ja korkeutta. Siemeniä kerään syksyllä talteen seuraavaa vuotta varten, osan siemenistä jätän linnuille.

- Jättiverbena: Kylvän tammikuussa, siemeniä ei peitetä. Viime kesänä kukkapenkissä kasvoi kauniimpana, rehevämpänä ja selvästi korkeampana kuin ruukussa, joten jatkossakin istutan tämän taimet maahan. Jättiverbena on oikea perhosmagneetti.

- Kiinanasteri l. kääpiöasteri: Kylvän huhtikuussa. Tämä on ollut helppo kasvatettava ja kukkinut runsaasti ja pitkään. Useita suloisia värisävyjä, joista saa vaikka kauniin sekoituksen.

Kiinanasteri l. kääpiöasteri

- Orvokki: Kylvän joulu-tammikuussa. Orvokeista tykkään, sillä ne voi viedä jo varhain keväällä ulos, koska ne eivät ole yhtä kylmänarkoja kuin monet muut kesäkukat. Kun kasvustoa leikkaa pari kertaa kesässä, orvokki kukkii kauniisti pitkälle syksyyn. Orvokinkin siemeniä kerään talteen seuraavia vuosia varten.

Kylvöt teen kylvö- ja taimimultaan pitkin kevättä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Kesäkukkien kylvöajankohdat löytyvät aiemmin kokoamastani kylvökalenterista. Kylvän siemenet aina isompaan astiaan, josta koulin taimet omiin purkkeihinsa, kun ensimmäiset kasvulehdet ovat ilmestyneet. Pari-kolme viikkoa koulimisen jälkeen aloitan vähitellen kesäkukkalannoitteen lisäämisen kasteluveteen. Osan kesäkukista, mm. pelargonit, tulikruunun ja lumihiutaleen, lisään pistokkaista, josta postasinkin jo aiemmin.

Pelargonin pistokkaita

Kaikki kesäkukkien (ja hyötykasvien) taimet pääsevät alkukesällä sään lämmettyä ulkoilemaan vähitellen. Karaisun aloitan n. 1.5-2 viikkoa ennen taimien istuttamista ulos. Meillä on etupihalla pikkuterassilla kaiteen suojassa pienoiskasvihuonehyllykkö, jonne olen kantanut taimitarjottimet aluksi esim. 10 minuutiksi, sitten puoleksi tunniksi, tunniksi jne. vähitellen päivittäin ulkoiluaikaa pidentäen. Paikka on lämmin, sillä se on etelään päin, mutta kaide varjostaa taimia ja suojaa auringon polttovioituksilta. Kaiteen ansiosta paikka on myös tuulensuojassa. Siitä huolimatta olen peittänyt hyllykön kaksinkertaisella harsolla etenkin alkuvaiheessa, alle 15 asteen päivälämpötiloissa ja myös silloin, kun olen jättänyt taimet ulos yöksi.

Jättiverbena

Talvisin minulla on ollut tapana tehdä yhteenvetoa edellisenä kesänä kasvattamistani kesäkukista (samanlaiset yhteenvedot teen myös tomaateista, chileistä ja paprikoista sekä hyötykasveista), mm. miten kylvin, miten iti ja miten kasvatus onnistui, aionko kasvattaa enää jatkossa jne. Tässä on nyt parin edellisen vuoden ajalta linkit kyseisiin yhteenvetoihin: kesäkukat 2018, kesäkukat 2019.

Kylvätkö sinä kesäkukkia vai ostatko taimet valmiina? 
Mitkä ovat suosikkikesäkukkiasi?

 Iloa päivääsi!

Puutarhavierailulla: Botanisk Have, Kööpenhamina, Tanska, osa 2/8

$
0
0
Viime viikolla blogissani käynnistyi puutarhavierailu Kööpenhaminan kauniissa kasvitieteellisessä puutarhassa. Silloin aiheena oli puutarhalammen alue, ja nyt jatkamme matkaa metsäpuutarhan puolelle. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle Botanisk Haven metsäpuutarhan siimekseen!

Metsäpuutarhan alue alkaa puutarhalammen lähistöltä, jossa suurten lehtipuiden oksat kaartuvat veden ylle.

Edellisessä kuvassa näkyvän polun reunuskasvillisuus muuttuu yhä rehevämmäksi ja rehevämmäksi. Saniaismättäät toistuvat maanpeitekasvien keskellä.

Lopulta luonnonkiviaskelmat johtavat rinnettä ylös metsäpuutarhan sydämeen. Muratti on laajalle levinnyt maanpeitekasvina.

Rinteessä kulkee kuorikatepeitteisiä polkuja suurten havu- ja lehtipuiden siimeksessä.

Paikoitellen polku sukeltaa puiden juurelle ja pensaiden katveeseen.

Tässä toiset portaat metsäpuutarhan alueella. Muratti kasvaa rehevänä täälläkin.

Muratti kiipeilee myös puiden rungoilla.

Botanisk Haven metsäpuutarhassa ei kukkivia kasveja ole paljonkaan, vaan pääpaino on kerroksellisessa kasvillisuudessa, erilaisissa lehtimuodoissa ja vihreän eri sävyissä. Tällä alueella karhunköynnös kasvaa varsin rehevänä ja varmastikin tukahduttaa myös aluskasvillisuutta.

Seuraavalla kerralla kuvakierros jatkuu Botanisk Haven pohjoismaisessa olutpuutarhassa, jollaisesta ainakaan itse en ollut ennen tätä puutarhavierailua kuullutkaan.:)

Hauskaa viikonloppua!

Lukijan toive: Yhteenvetoa monivuotisista hyötykasveista, osa 1/2

$
0
0
Olen aiemmin tehnyt aina talven aikana yhteenvedot edellisen kesän hyötykasvi-, tomaatti-, chili- ja paprikakasvatuksistani ja toki myös kesäkukista. Nämä ovat kuitenkin koskeneet ainoastaan yksivuotisia kasveja. Sainkin toiveen käydä läpi myös puutarhamme monivuotisia hyötykasveja, joita keräsin nyt pariin postaukseen. Monia lajeja meillä on vähintään kahta eri lajiketta pölyttymisen edistämiseksi.

Kirsikka 'Latvian matala'

- kirsikka: Lajikkeina meiltä löytyy 'Latvian matala', 'Sikkolan kuulasmarja' ja pensasmaiset 'Chokoladnaja' ja nukkakirsikka 'Lumikki'. Näistä 'Latvian matala' on tehnyt satoa jo useana vuonna, muut eivät ole vielä tulleet satoikään. Kirsikat on istutettu viitisen vuotta sitten. Valkomarjaisen nukkakirsikan ei pitäisi pitäisi houkutella lintuja marja-apajille punaisten kirsikoiden tavoin. Kirsikkapuista olen vain poistanut muutamia huonoja oksia, muuten niitä ei ole tarvinut leikata.

- luumu: Luumupuita meillä on kaksi, jotka molemmat ovat samaa lajiketta, 'Sinikka'. Niille on tarkoitus hankkia kaveriksi pölytyshyödyn vuoksi vielä jotakin toista lajiketta oleva luumupuu. Nämä puut ovat noin viisivuotiaita, ja viime kesänä ne kukkivat ensimmäisen kerran. Yhden pikkuluumun saimme maistiaisiksi, joten jospa tänä kesänä niitä tulisi jo vähän enemmän. Luumupuista olen muutamia kuolleita oksia poistanut, muuten en ole niitä leikannut.

- omena: Puutarhassamme kasvavat lajikkeet 'Pirja', 'Huvitus', 'Punakaneli' ja 'Vuokko'. Näistä kaksi ensimmäistä ovat hillittykasvuisia, tulivat satoikään varhain ja vuosi vuodelta sato on runsastunut. Olemme istuttaneet puut seitsemän-kahdeksan vuotta sitten, ja viime kesänä vihdoin 'Vuokko' ja 'Punakanelikin' tekivät jo kohtalaisen hyvän sadon. Ensimmäistä kertaa jouduin viime vuonna miettimään, miten saan kaikki omenat käytettyä ja säilöttyä talteen. Meidän makuumme 'Pirja' on näistä paras syötäväksi sellaisenaan, myös 'Vuokko' on erityisen hyvä. Omenapuut leikkaan kevättalvella maalis-huhtikuussa silmujen ollessa vielä lepotilassa ja taivutan niiden oksia alkukesällä vaakatasoon (pyykkipojilla pieniä oksanalkuja ja maahan telttakepeillä kiinnitetyillä naruilla isompia oksia).

Omena 'Pirja'

- päärynä: Meillä kasvavat 'Pepi' ja 'Aune'. 'Pepi' on ollut alusta asti kituliaasti kasvava, vaikka paikan pitäisi olla sille hyvä. Viime syksyn alesta hankimmekin toisen 'Pepin'. Kaksi vanhinta puuta ovat nyt noin viisivuotiaita, satoa emme ole vielä saaneet kertaakaan. 'Pepi' on aivan muutamia kukkia tehnyt, mutta 'Aune' ei ole edes kukkinut koskaan. Leikkaan samaan tapaan kuin omenapuut.

punaherukka: Lajikkeet 'Katri' ja vaaleanpunaisin kukin kukkiva 'Punahilkka'. Punaherukat ovat tehneet satoa kivasti jo ensimmäisestä kesästä lähtien ja vuosi vuodelta marjoja on tullut runsaammin. Pensaistamme vanhimmat on istutettu seitsemän-kahdeksan vuotta sitten. Leikkaan keväällä ennen silmujen puhkeamista vanhimpia versoja aivan maan rajasta. Suosikkilajikkeemme näistä on 'Katri', se on satoisa ja tekee suurempia marjoja kuin 'Punahilkka'.

mustaherukka: Lajikkeena 'Mikael', josta olemme tykänneet kovasti. Pystykasvuinen lajike, joten oksat eivät lamoa maahan kovinkaan helposti. Marjat ovat melko kookkaita, lapsetkin syövät näitä ihan sellaisenaan pensaista. Leikkaan samalla tavalla kuin punaherukoita.

- valkoherukka: Lajike 'Valkoinen Hollantilainen', joka on puutarhamme herukoista lasten ehdoton suosikki, sillä se on vähän makeampi kuin punaherukka. Kypsänä kellanvalkeat marjat ovat läpikuultavia. Leikkaan kuten kahta edellistä.

- viherherukka: Lajikkeena 'Venny' ja 'Vilma', joissa en ole juuri maku- tai muutakaan eroa huomannut. Marjat tunnistaa kypsiksi, kun siemenet kuultavat läpi. Maku mustaherukkamainen, mutta vähän miedompi. Leikkaan kuten muitakin herukoita.

Puna-, musta-, valko- ja viherherukoita sekä vadelmia kolmen vuoden takaa. Nyt satomäärät ovat jo hurjan paljon suuremmat.

- kultaherukka: Kasvaa meillä koristekasvien joukossa. Kaunis keltainen kukinta, komea punainen syysväri. Marjat mustia, vähän pienempiä kuin muilla herukoilla, maultansa eivät mitenkään erityisiä. Marjoja käytän lähinnä muiden marjojen seassa esim. marjapiirakoissa tai kiisseleissä. Kultaherukkaa en ole leikannut muiden herukoiden tapaan, vaan lähinnä muotoillut kivemman näköiseksi.

Kultaherukan kukkia

- karviainen: 'Hinnonmäen Keltainen' ja 'Lepaan Punainen' . Karviaispensaamme ovat nelisen vuotta vanhoja, ja viime kesänä saimme niistä ensimmäistä kertaa kunnon sadon. Aiemmin pakastimeen marjoja ei ole juuri riittänyt, vaan ne on tullut syötyä tuoreeltaan. Näistä olen tähän mennessä vasta poistanut vaurioituneita oksia, sen enempää en ole leikellyt. Alkukesästä karviaisen kukinnan aikoihin karviaispistiäisen toukat ovat meillä hyökänneet karviaispensaiden kimppuun syöden niiden lehdet yhdessä hujauksessa. Muutama vuosi sitten toinen pensaista menetti kaikki lehtensä toukille, ja toinenkin suuren osan. Uudet lehdet kasvoivat kesän aikana tilalle ja marjat kypsyivät kuitenkin normaalisti. Nyt parina vuonna olen alkukesällä päivittäin yrittänyt käydä tarkistamassa tilanteen, ja kerännyt toukat heti pois, kun olen ensimmäiset niistä huomannut. Näin lehtituhoja ei ole ehtinyt tulla juurikaan. Toukkien toinen sukupolvi voi esiintyä heinä-elokuussa, mutta meillä tätä toista toukka-armeijaa ei ole näkynyt.

- japaninruusukvitteni: Kaksi eri lajiketta, 'Venus' ja 'Sirius', jotta pölyttyminen olisi parempaa. Nämä ovat vasta pari vuotta sitten istutettuja. Viime kesänä 'Venus' teki ensimmäiset hedelmänsä, jotka eivät kuitenkaan ehtineet kypsyä varhaisten pakkasten vuoksi. Jänisten herkkua talvisin, ja huomasin äskettäin, että kovassa tuulessa näiden suojaverkot olivat lentäneet pois ja heti olivat pitkäkorvat lyhentäneet oksia. Saapa nähdä, pääsemmekö maistamaan näitä tänä vuonna.

- vadelma: 'Muskoka', 'Ottawa', 'Maurin Makea', 'Fallgold' ja mesivadelma 'Heisa'. Näistä kaksi ensimmäistä ovat olleet meillä tähän asti ehdottomasti satoisimpia ja ne ovat myös maukkaita. 'Maurin Makea' on tehnyt vain pieniä marjoja ja varsin niukasti, vaikkakin sen marjat ovat nimensä mukaisesti todella makeita. Keltamarjainen 'Fallgold' teki viime vuonna jo mukavan sadon, se on ottanut vähän enemmän aikaa kotiutua paikalleen kuin lajitoverinsa. Mesivadelma 'Heisa' on makea, mutta se on tehnyt tähän asti vain yksittäisiä marjoja. Leikkaamme keväisin edellisvuonna marjoneet versot pois.

- karhunvatukka: 'Sonja' on tehnyt runsaasti raakileita, mutta vain yksittäiset marjat ovat ehtineet kypsiksi asti. Reheväkasvuinen, kauniit, valkoiset kukat. Pensas on rajattu juurimatolla, mutta viime kesänä huomasimme, että se on siitä huolimatta alkanut ulottaa juurivesojaan ympäristöönsä. Tänä kesänä luvassa on pensaan siirto toiseen paikkaan, joka toivottavasti olisi myös entistä aurinkoisempi, jos marjatkin kypsyisivät sitten paremmin. Karhunvatukasta olemme leikanneet keväisin edellisvuonna marjoneet versot pois.

- mansikka: 'Polka' ja 'Bounty'. Osa on istutettu kaksi vuotta sitten, osa viime kesänä. Keväisin harjaan kuivat lehdet pois. Harsolla suojaan kasvustot linnuilta, jotta marjat eivät menisi niiden suihin. Molemmat näistä ovat mielestämme hyviä lajikkeita, marjat ovat olleet suuria ja makeita, ja satoa tuli viime kesänä pakastimeenkin monta litraa, vaikka söimme marjoja tuoreeltaan kyllä tosi ahkerasti.

Mansikkamaa toissa kesänä heti valmistuttuaan.

- kuukausimansikka: 'Alexandra' ja 'Rügen'. Molemmat olen kasvattanut siemenestä, esikasvatus, kylvö tammikuussa. Satoa olemme saaneet jo ensimmäisenä kesänä. Helppohoitoisia, vaivattomia, kukkivat ja marjovat melkein koko kesän aina pakkasiin asti. Itse käytän näitä kukkapenkkien reunuskasveina, joista lapset saavat käydä napsimassa kypsät marjat leikkiensä lomassa.

- isotuomipihlaja: Kasvaa tonttimme yhdellä laidalla n. 4m korkeana raja-aitana. Peittyy kauniiseen, valkoiseen kukintaan keväällä, kellan-oranssi, näyttävä syysväri. Tekee marjoja runsaasti ja käytämme niitä sellaisenaankin mm. puuron seassa. Tekee jonkin verran juurivesoja, jotka kuitenkin pysyvät leikkaamalla/ruohonleikkurilla ajamalla kurissa.

Isotuomipihlajan syysväriä

- marja-aronia'Viking': Olen kasvattanut rungolliseksi pensaaksi. Valkoinen kukinta, upea oranssinpunainen syysväri. Marjat sellaisenaan melko mauttomia, hapottomia, ja olenkin käyttänyt niitä  omenan kanssa piirakoissa, soseissa jne.

- marjasinikuusama: Kaunis keltainen syysväri, kukat huomaamattomat, vaaleankeltaiset. Tekee pitkulaisia mustikanmakuisia marjoja. Vanhempi pensaamme on nyt kolmevuotias ja sato on vielä jäänyt vain pariin desilitraan/kesä. Viime kesänä hankimme sille eri lajiketta olevan kaverin, joten jospa nyt ristipölytyskin kohentaisi satoa. Nämä olen unohtanut näköjään kirjata puutarhamme kasvilistoihin, lajikkeiden nimet minun pitää vielä etsiä puutarhakansiostani ja täydentää ne tänne.

 Mitkä ovat sinun suosikkejasi monivuotisista hyötykasveista?

Ihanaa uutta viikkoa!

Huonekasvien keväthuolto

$
0
0
Viime viikonloppuna oli meillä taas huonekasvien keväthuollon aika. Se on itselleni myös yksi tärkeä merkki kevään lähestymisestä. Vähän vuodesta toiseen vaihtelen huollon laajuutta. Toisina vuosina pyyhin vain pölyt kasvien lehdiltä, leikkaan huonot oksat pois ja lisään vähän uutta multaa edellisen pinnalle. Toisinaan taas vaihdan multia, siirrän kasveja isompiin ruukkuihin ja raahaan niitä suihkuun. Tänä vuonna luvassa oli vähän suurempi huolto, sillä useat kasvit pääsivät uusiin ruukkuihin ja intouduinpa viemään jokaikisen suihkuun virkistymäänkin.

Bonsaimallinen fiikus 'Ginseng' näyttää suihkussa käynnin jälkeen heti paljon virkeämmältä, kun lehdetkin ovat puhdistuneet pölystä.

Suihkuvuorossa siemenestä kasvattamani avokado

Tässä vielä huonekasvien keväthuollon muistilista:
-  Mullanvaihto. Hyvinvoiville ja isoille kasveille riittää kuitenkin uuden multakerroksen lisääminen edellisen pinnalle. Tarvittaessa vanhaa multaa voi ensin poistaa esim. muutaman senttimetrin paksuudelta. Mullanvaihdon yhteydessä kasveja on kätevä myös jakaa.
- Huonokuntoisten oksien ja versojen leikkaaminen. Kasvia voi myös muotoilla samalla ja ottaa pistokkaita.
- Pölyjen pyyhkiminen kostealla rätillä. Vaihtoehtoisesti kasvit voi halutessaan käyttää suihkussa.
- Lannoitusta on hyvä lisätä kevään edetessä. Itse lannoitan huonekasveja loka-helmikuussa noin kerran kuukaudessa, mutta kevään aikana lisään sitä vähitellen noin yhteen kertaan 1-2 viikon välein. Mullanvaihdon jälkeen lannoitusta tarvitsee miettiä vasta 1-1.5 kuukauden kuluttua.

Nyt kasvipöydälläkin on taas paremman näköisiä viherkasveja.

Onko sinulla tapana tehdä vuosittain huonekasvien keväthuolto?

Mukavaa viikonjatkoa!

DIY: Haljenneiden ruukkujen, tarjottimien tms. tuunaus

$
0
0
Jossakin puutarhaohjelmassa näytettiin, kuinka vanhoille suojaruukuille voi luoda uuden ilmeen rikkomalla niistä palasia irti ja liimaamalla palat takaisin paikoilleen koristehileiden kera. Mullan ja veden kanssa jatkuvasti kosketuksissa oleville ruukuille tämä konsti sen sijaan ei sovi. Halusin itsekin tätä testata, mutta rikkinäisiä ruukkuja en nyt äkkiseltään löytänyt, enkä viitsinyt alkaa myöskään särkemään ruukkuja varta vasten. Olohuoneen pöydällä oleva kynttilöiden aluslautanen sen sijaan halkesi lasten leikkien tiimellyksessä jokin aika sitten, ja sen paikkaamista kokeilinkin nyt tällä konstilla. Lopputuloksesta tuli ehkä jopa kivempi kuin uutena.



Tarvikkeet:
- haljenneita ruukkuja, lautasia, tarjottimia tms.
- kaksikomponenttista epoksiliimaa
- koristehilettä
Lähtötilanne

Levitin ensin epoksiliiman irtopalan reunoihin ja painoin palan paikoilleen. Sen jälkeen sivelin liimaa tasaisena vanana vielä saumakohdan päälle. Sitten olikin kimallejauheen ripottelun aika.

Kun liima oli kuivunut, kopistelin tarjottimesta ylimääräiset hileet pois.

Valmista!

Oletko sinä korjannut rikkinäisiä ruukkuja? Jos olet, miten ne ovat kestäneet säiden vaihtelua?

Mukavaa torstaita!

Puutarhavierailulla: Botanisk Have, Kööpenhamina, Tanska, osa 3/8

$
0
0
Nyt on aika lähteä taas kuvakierrokselle Kööpenhaminan ihanaan kasvitieteelliseen puutarhaan. Aiemmin esittelin jo puutarhalammen ympäristöä ja metsäpuutarhan. Tällä kertaa luvassa on vierailu pohjoismaisessa olutpuutarhassa, jollaisesta en itse ollut edes aiemmin kuullut. Tervetuloa mukaan kesäisiin tunnelmiin Botanisk Haveen!

Olutpuutarhaan on kerätty kasveja liittyen oluen valmistukseen aina viikinkiajoista nykypäivään. Itse en juo olutta lainkaan, mutta silti oli kiinnostava päästä näkemään tämänkaltainenkin puutarha. Olutharrastajalle tämä paikka antaa varmasti vielä enemmän.

Olutpuutarhasta löytyy omat penkkinsä mm. oluen maustamiseen käytetyille kasveille, humalalle, tärkkelykselle, myöhäiselle keskiajalle ja viikinkiajalle. Huomiota herättävät myös siistit istutusalueet ja tarkasti rajatut käytävät. Kuvassa vasemmalla reseptipenkki ja sen vieressä kaksi tärkkelyspenkkiä. Jokaisen eri osa-alueen luona on kyltti, jossa kerrotaan kyseisestä aiheesta tarkemmin.

Tärkkelyspenkkejä

Tärkkelyspenkkejä nämäkin

Tammiakin kasvaa alueella.

Useat eri humalalajikkeet kiipeilevät omalla alueellaan kahden puupylvään väliin viritettyjä vaijereita pitkin.

Etualalla Pohjolassa myöhäisellä keskiajalla oluen valmistukeen käytettyjä kasveja. Tynnyrinpuolikkaat ovat kauniita istutusaltaina. Tämän rivin taustalla kaksi penkkiä oluen maustamiseen käytettäviä kasveja.

Myös tässä kuvassa etualalla on myöhäisen keskiajan olutkasveja, taustalla kaksi riviä oluen maustamiseen käytettäviä kasveja.

Laidunkarstaohdaketta voi käyttää oluen valmistukseen, lisäksi sen kukinto on näyttävä.

Ensi kerralla vierailu jatkuu Botanisk Haven kauniissa, rehevässä rhodopuutarhassa.

Hauskaa viikonloppua!
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live