Quantcast
Channel: Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live

Lukijan toive: Yhteenvetoa monivuotisista hyötykasveista, osa 2/2

$
0
0
Viime viikolla postasin yhteenvetoa puutarhamme monivuotisista hyötykasveista, ja tässä on nyt jatko-osa kyseiselle listaukselle. Kun viime viikolla pääpaino oli mm. hedelmäpuissa ja marjapensaissa, tällä kertaa esillä ovat loppujen marjojen lisäksi mm. yrtit.

-  raparperi: 'Victoria' ja kaksi nimetöntä lajiketta. Kasvoivat aiemmin tontin melko varjoisassa takanurkassa, ja siirsimme ne viime kesänä kasvihuoneen viereen istutuslaatikkoon. Satoa on tullut mukavasti jo useita vuosia. Suosikkimme näistä on nimetön lajike, jolla lehtiruoti punertaa myös "kuoren" alta. Raparperit ovat meillä käytännössä olemattomalla hoidolla, keväällä saatan kevätlannoitetta juurelle heittää, mutta muutoin en niitä juuri hoida.

Buried Pot Garden on monivuotisten yrttien valtakuntaa.

- viherminttu: On pari vuotta sitten ystävältä saamastani pistokkaasta kasvatettu. Edellistalveksi siirsin sen reikäpohjaisine ruukkuineen istutuslaatikkoon talvehtimaan, tänä talvena se on ensimmäistä kertaa Buried Pot Gardenissa maahan upotetussa, pohjattomassa ruukussa. Leviää runsaasti, helppo kasvattaa, mutta leviämistä täytyy tosiaan pitää kurissa. Meillä pohjaton ruukku on niin syväreunainen, että uskon sen rajoittavan mintun leviämishaluja.

- timjami: Nelisen vuotta sitten ostamani ruokakaupan timjami, joka on talvet viettänyt yleensä reikäpohjaisessa ruukussa tuivion oksien alla suojassa. Viime kesänä tämäkin pääsi Buried Pot Gardenin alueelle. Aukealla paikalla huolehdittava kevättalvella varjostuksesta. Hidas leviämään, mutta helppohoitoinen.

- venäläinen rakuuna: Siemenestä nelisen vuotta sitten kylvämäni. Tämä on talvehtinut samalla tavoin kuin timjamikin. Nopeasti lähtee keväällä uuteen kasvuun. Kukkii kauniin, sinisin kukin.

Timjamia, iisoppia ja venäläistä rakuunaa

- ryytisalvia: Tämänkin olen kylvänyt siemenestä nelisen vuotta sitten ja talvehtiminen on sujunut kuten kahdella edellisellä.

- sitruunamelissa: Siemenkylvöistä nelisen vuotta sitten. Kasvaa rehevänä, mutta ei leviä liiaksi. Lähtee keväällä nopeasti kasvuun. Talvehtiminen kuten edellisillä.

- ruohosipuli: Ruokakaupan ostotaimi muutaman vuoden takaa. Talvehtii kuten edellisetkin yrtit. Helppohoitoinen.

- iisoppi: Kylvin siemenestä nelisen vuotta sitten. Kukkii kauniin sinisin kukin, muodostaa näyttävän, tiiviin kasvuston. Talvehtiminen kuten edellisilläkin yrteillä. Kaikkia näitä yrttejä lannoitan kasvukauden alussa kanankakalla, mutta muuten ne saavat olla vähällä hoidolla. Napsin niiden kaikkien latvoja tiuhaan tahtiin ruoanlaittoon,  jolloin kasvustot tuuheutuvat. Syksyllä leikkaan niitä reilummin mm. kuivattavaksi.

- ilmasipuli: Istutin taimen vasta viime kesän loppupuolella. Muutamia ilmasipuleita söimme, osan niistä istutin emokasvin läheisyyteen, jotta kasvusto runsastuisi.

- kiinanlaikkuköynnös: Nimetön lajike ja 'Annikki'. Vanhempi köynnös on n. 4-vuotias, nuorempi parivuotias. Viime kesänä vanhempi näistä kukki ensimmäisen kerran, mutta satoa emme ole vielä saaneet.

- pähkinäpensas: Kaksi pensasta ristipölyttymisen vuoksi, toinen kolmevuotias, toinen istutettu viime kesänä. Metsäpuutarhassa, kuitenkin kohdassa, johon aurinko paistaa puiden lomasta lähes koko päivän. Olen keväisin poistanut ainoastaan vaurioituneita oksia, muuten en ole leikannut. Satoa vielä odotamme.

- maa-artisokka: Ruokakaupan maa-artisokat kätkin multaan n. viisi vuotta sitten. Siitä lähtien satoa olemme keränneet aina joko aivan loppusyksyllä ennen maan jäätymistä tai heti keväällä maan sulettua. Osan mukuloista jätän aina paikoilleen kasvamaan kokoa. Kukkii kauniin keltaisin kukin, tosin meillä kukinta on jäänyt tosi niukaksi. Kasvaa tontin varjoisassa takanurkassa, josta se on tarkoitus siirtää tänä kesänä aurinkoisempaan paikkaan. Keväällä lannoitan alueen esim. kanankakalla.

Lakat kukkivat Sydänpolulla.

- lakka: Lajikkeena 'Nyby'. Kasvaa laatikkomaisessa "pikkusuossa". Lakan kasvattamisesta puutarhassa postasin viime heinäkuussa, joten sitä en nyt tarkemmin käsittele tässä. Yllä linkki kyseiseen postaukseeni.

- mesimarja: Lajikkeet 'Pima' ja 'Susanna'. Myös mesimarjan kasvatuksesta postasin viime kesänä. kasvaa maanpeitekasvina Sydänpolulla.

Mesimarja

- jalomaarain: Lajikkeet 'Beata' ja 'Sofia'. Kaksi eri lajiketta ristipölytyksen vuoksi. Kasvaa maanpeitekasvina Sydänpolulla. Kasvatus kuten mesimarjalla.

- pensasmustikka: Lajikkeina 'North Blue', 'Patriot', 'Alvar', 'Aino' ja 'Jorma'. Meillä oli myös vaaleanpunamarjainen pensasmustikka, joka kuitenkin kuoli heti ensimmäisenä talvena. 'Aino' ja 'North Blue' tekevät jo hyvin satoa, ja näistä jälkimmäisessä on todella suuret mustikat. Ei sotke vaatteita kuten tavallinen mustikka. Suojattava jäniksiltä. Pensaamme ovat n. 5 vuotta vanhoja ja viime kesänä satoa tuli ensimmäistä kertaa pakastimeen asti. Lannoitan havu- ja rhodolannoitteella keväisin.

- metsämansikka: Kasvaa maanpeitekasvina Sydänpolulla mm. kirsikka- ja päärynäpuiden alla. Kuuluu tonttimme alkuperäiseen lajistoon, olemme antaneet sen levitä ja kitkeneet muita luonnonkasveja sen tieltä.

- puolukka 'Otson Karkki' ja pensaspuolukka 'Red Candy': Todella hitaasti leviävä, etenkin 'Otson Karkki'. Tavoitteenamme on saada mattomainen maanpeitekasvusto Sydänpolun toiseen reunaan.  Näistä ensimmäisen marjat ovat suuret, mutta niitä tulee ainakin vielä melko vähän. Jälkimmäisen marjat taas ovat selkeästi pienemmät, mutta niitä on paljon.

- isokarpalo: Kasvaa lakan kanssa samassa laatikossa, kts. yllä. Satoa emme ole vielä saaneet, yksittäisiä kukkia kuitenkin kesäisin on jo ollut.

- viiniköynnös: 'Zilga', 'Somerset Seedless', 'Bianca' ja 'Himrod'. Kaksi ensimmäistä kasvaa kasvihuoneessa pohjattomissa tynnyreissä ja kaksi viimeistä avomaalla väliaikaissijoituksessa kasvihuoneen takana suojaisassa paikassa. Köynnökset ovat vielä nuoria ja kesäleikkauksia en ole niille vielä tehnyt, vaan tähän asti olen leikannut ainoastaan marraskuussa. Ensi kesänä olisi vuorossa ensimmäinen kesäleikkuu. Satoa näistä emme ole vielä saaneet.

Persikkapuu 'Bonanza'

- persikkapuu 'Bonanza' ja aprikoosipuu: Persikkapuita meillä on kaksi, aprikoosipuita yksi. Ne kaikki kasvavat suurissa ruukuissa, jotka siirrämme ensin loppusyksyllä kasvihuoneeseen ja kelien edelleen kylmetessä autotalliin talvehtimaan. Talvehtimispaikkana autotallimme ei ole optimaalinen, sillä se on liian lämmin. Kun puut alkavat availla silmujaan, ne tuodaan sisälle kasvivalojen alle. Sisällä ne vaativat runsasta suihkuttelua, sillä sisäilma on niille liian kuiva. Keväällä ne pääsevät taas ruukuissaan ulos. Kevätlannoitan, kummaltakin olen juurivesoja leikannut, muita leikkauksia en ole tehnyt. Persikoista saimme viime keväänä yhden hedelmän maistiaisiksi, aprikoosi on kukkinut, mutta satoa ei ole vielä tullut.

Aurinkoista uutta viikkoa!

Vihersisustusta

$
0
0
Keväällä valon määrän lisääntyessä, kun vielä kuitenkaan puutarhassa ei suuremmin viherrä, tekee mieli panostaa vihersisustukseen. Yleensä minulla tulee aina keväisin hankittua muutamia uusia huonekasveja, etenkin jos talven aikana joku vanhoista on kuukahtanut. Lisäksi esikot, tete-narsissit, tulppaanikimput yms. kuuluvat ehdottomasti kevääseen. Tässä muutamia kuvia meidän vihersisustuksestamme.:)

Värikkäät tulppaanikimput piristävät kummasti.

Talvetuksessa olevat muratit pääsivät olohuoneen kukkatelineeseen. Ilmakasvi killuu lasipallossaan niiden vieressä.

Kukkatelineen alapuolella on jo pieni "huonekasviviidakko", joka sai lisää runsautta siirrettyäni joukkoon myös talvetuksessa olevat pelargonit.

Tällä hetkellä elävää kukkataulua koristavat leikkovihreät.

Tete-narsissejakin ostin muutaman ruukun, joista yksi päätyi keittiöön leivinuunin luona olevan lipaston päälle.

Keittiön pöydällä ilahduttavat tulppaanit.



Värikästä ja pirteää viikkoa!

Maaliskuinen puutarha

$
0
0
Kevät alkaa vihdoin tuntua olevan nurkan takana täällä IV-vyöhykkeelläkin. En muista, milloin meillä olisi ollut näin vähän lunta maassa maaliskuun puolenvälin seutuvilla. Joutsenia näin pari päivää sitten töihin ajaessani, ja pikkulinnut sirkuttavat jo kovaan ääneen. Ensimmäiset piipotkin ovat puutarhassamme nousseet, vaikka luntakin vielä on paikoitellen. Tervetuloa kurkistamaan maaliskuiseen puutarhaamme!

Kevään ensimmäiset piipot! Tähdenlennon polun rinne on jo sula ja tete-narsissit ovat lähteneet kasvuun.




Tähdenlennon polku. Elävä pajumaja odottaa kevätleikkausta.

Varjoryhmässä korallikanukka hehkuu upean punaisena.

Liljarinteessä vihertävät tarhaorvokit.

Kivikkolaakso sulaa silmissä, kun aurinko lämmittää kiviä. Jänissuojaverkko on pitänyt pitkäkorvat loitolla omenapuiden kimpusta.

Sydänpolun ja Kaaripenkin alueella on ränsistyneen näköistä. Voi miten odotankaan, että pääsen silppuamaan talventörröttäjät kukkapenkkeihin.

Yhdessä istutuslaatikossakin vihertää, kun ilmasipulit ovat heränneet kevääseen.

Terassilta katsottuna ei heti arvaisi, että piippojakin on jo noussut puutarhaan.

Rungollisen tuijan juurella, aivan terassin kainalossa on oravan kurkistelupaikka, jossa se päivittäin käy odottamassa sopivaa tilannetta siementen pihistämiseen lintulaudalta. Tämä on puutarhamme varjoisinta aluetta, josta lumet sulavat aina viimeisenä.

Minkälainen on sinun maaliskuinen puutarhasi?
Löytyykö jo piippoja tai kenties kevätkukkijoitakin?

Aurinkoista loppuviikkoa!

Puutarhavierailulla: Botanisk Have, Kööpenhamina, Tanska, osa 4/8

$
0
0
Nyt on taas aika palata Kööpenhaminan Botanisk Haveen, jossa tällä kertaa aloitamme kierroksen ihastuttavalla rhodoalueella. Aiemmista postauksistani löydät esittelyt Botanisk Haven puutarhalammen ympäristöstä, metsäpuutarhasta ja pohjoismaisesta olutpuutarhasta. Tervetuloa jälleen mukaan kuvakierrokselle tähän ihanaan kasvitieteelliseen puutarhaan!

Rhodopuutarhassa kasvit luovat runsaan, monikerroksisen näkymän. Kuorikatepeitteiset, luonnonkivillä reunustetu polut kiemurtelevat mm. alppiruusujen, atsaleojen ja havujen seassa.

Erilaiset lehtimuodot ja -sävyt ovat tärkeitä etenkin silloin, kun rhodojen kukinta-aika ei ole käsillä.

Alueen halki kulkee myös esteettömiä reittejä. Kuorikatteiselta polulta avautuvat kuitenkin vielä paremmat näkymät. Taustalla polku sukeltaa tiiviin kasvillisuuden sekaan.

Alueelta löytyy myös perennoja, mm. vasemmalla nuppujaan kasvatteleva purppurapunalatva. Keskellä kukassa on valkoinen hanhikki.

Alue on viimeistelty todella huolella, ja esimerkiksi polkujen ja istutusalueiden rajaukset ovat erittäin siistit. Puiden katveessa olevalla penkillä kelpaa levähtää.

Polun mutkien takaa paljastuu aina uusia kauniita näkymiä. Paikoitellen istutusalueiden rajaukseen on käytetty puunrunkojen pätkiä. Maanpeitekasvina alueella kasvaa mm. kurjenpolvia ja varjoyrttiä.

Rhodot ja havut ovat luonteva yhdistelmä.

Hortensioitakin alueella on useita. Kuvassa safiirihortensia.

Ensi kerralla kuvakierros jatkuu edelleen Botanisk Haven rhodopuutarhan maisemissa.

Iloa viikonloppuusi!

Maaliskuun kylvöt

$
0
0
Maaliskuussa kylvän aina suuren osan esikasvatettavista yksivuotisistani. Vaikka tällä kertaa aloitin kevätkylvöt jo joulukuussa, ja jatkoin niitä tammi- ja helmikuussa, nyt vasta maaliskuun kylvöjen myötä taimimäärä alkaa taas näyttää tutulta, jokakeväiseltä purkkiviidakolta. Ensi kuussa on vielä hyvä määrä kylvöjä tulossa, mutta onneksi tilaakin on vielä jäljellä, sillä kodinhoitohuoneen remontin myötä sain sinnekin tilaa taimille.

Kukkakaali 'Erfurter', pinaattikiinankaali, parsakaali 'Premium Crop', ruusukaali 'Roodnerf'.

Tässäpä listausta maaliskuun kylvöistäni:
- runkotomaatti 'Green Envy', 'White Zebra', 'Boar's Tooth', 'Ildi'
- kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight', 'Supersweet 100' F1, 'Red Cherry', 'Tiny Tim', 'Sweet Million' F1
- amppelitomaatti 'Romello'
- parveketomaatti' Balconi Yellow', 'Balconi Red'
- tomatillo 'Purple'
- punakaali 'Rotkopf'
- pinaattikiinankaali l. pak  choi 'Summer Breeze' F1
- kukkakaali 'Erfurter'
- ruusukaali 'Roodnerf'
- parsakaali ' Premium Crop'
- isotsinnia 'Graffiti'
- tuoksuherne kirkkaanpun, v.pun, sin.
- aitoelämänlanka, sekoitus
- leijonankita, sekoitus
- kesäleimu 'Nana Compacta Beauty'
- tiibetinkoirankieli
- tuoksukaunokki

Amppelitomaatti 'Romello', etualalla kirsikkatomaatti 'Supersweet 100' F1 odottavat koulimista.

Teitkö sinä kylvöjä maaliskuussa? Jos teit, mitä kylvit? 

Keväistä uutta viikkoa!

Hyvän mielen arvonta 1

$
0
0
Nämä ovat nyt poikkeuksellisia aikoja koronaviruksen leviämisen aiheuttamien toimien vuoksi. Kontaktien välttäminen, kotikoulut, etätyöt, mahdolliset karanteenit jne. muuttavat monen arjen aivan toisenlaiseksi kuin normaalisti. Varmasti huolta, pelkoa, kuormittumista ja harmistustakin tähän aikaan liittyy. 

Meillä vanhin lapsista, ekaluokkalainen, käy nyt koulua kotona, nuorimmaisetkin ovat kotona miehen kanssa. Vähän opettelua on vaatinut, että olemme löytäneet ekaluokkalaisen etätehtäviin järkevän rytmin, mutta nyt homma sujuu jo tosi kivasti. Meillä mies hyppäsi nyt opettajan rooliin ja neuvoo lasta tehtävien tekemisessä päivällä ja valvoo, että kaikki hommat tulevat tehdyksi. Minä kuitenkin tarkistan vielä illalla lapsen kanssa tehtävät, kuuntelen lukuläksyt ja neuvon vielä niissä jutuissa, jotka jäivät askarruttamaan tai tuntuivat lapsesta vaikeilta. (Normaalitilanteessa läksyjen tarkistaminen on siis ollut minun tehtäväni, ja haluan edelleen pysyä kärryillä lapsen osaamisesta.) Itse työskentelen terveydenhuollossa, ja jos koronavirus leviää hankalaksi epidemiaksi, voi olla, että työpäivien pitenemisen vuoksi joudun jättämään blogini tauolle tai ainakin selkeästi harventamaan postaustiheyttä. Joten jos blogi ei päivity, älkää ihmetelkö, palailen kyllä linjoille heti, kun se on taas mahdollista.:)



Piristykseksi tämän erikoisen ajan keskelle ajattelin järjestää nyt ainakin kevään kuluessa (ja tilanteen pitkittyessä mahdollisesti myöhemminkin) muutamia arvontoja blogissani. Näistä ensimmäinen "hyvän mielen arvonta" alkaa tänään. Palkintona on koristeheinistä kertova Heinäopas, jonka esittelyn löydät edellä olevasta linkistä.

Heinäopas on todella kattava tietopaketti erilaisten koristeheinien valintaan ja hoitoon puutarhassa.

Voit osallistua arvontaan:
- yhdellä arvalla olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi (internetversiossa sivupalkissa oikealla kohta "Lue", joka ei siis näy mobiiliversiossa. Sivun alalaidasta saat vaihdettua mobiiliversion internetversioksi) ja jättämällä kommentin tähän postaukseen
- yhdellä arvalla tykkäämällä blogini sivusta "Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi" Facebookissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontapostausta
- yhdellä arvalla seuraamalla Puutarhahetkeä Instagramissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontakuvaa
 - yhden arvan voit saada lisäksi seuraamalla Puutarhahetki-blogia blogit.fi:ssa. Mainitsethan tämän silloin kommentissasi jossain edellä mainituista kanavista.

Jokaisesta edellä mainitusta vaihtoehdosta saat siis yhden arvan, joten osallistua voit korkeintaan neljällä arvalla. Osallistumisaika alkaa tänään ti 24.3.2020 ja päättyy su 29.3.2020. Palkinnon postitus vain Suomeen.

Tervetuloa osallistumaan arvontaan!
Terveyttä ja iloa viikkoosi!

Kevään tuoksua

$
0
0
Ulkona alkaa jo olla kunnolla kevättä ilmassa, ja siitä Rolfkin innostuu. Niinpä karvaturrimme kävi takapihan puolella kunnon nuuskutuskierroksella vetämässä kuonon täyteen kevään ihania tuoksuja. Rolf kuitenkin innostuu keväästä niin, että vapaalle jalalle ei ollut tällä kertaa asiaa, ettei kuono johdata koiraherraa karkuteille. Hihnassa pysyminen ärsyttikin Rolfia oikein kunnolla, kun niin paljon kivempaa olisi ollut sännätä ympäriinsä. Tervetuloa haistelemaan kevättä Rolfin seurassa!

"Tää kivi tuoksuu niiiiin hyvälle!"

"Mä teen sen viereen oman pesän. Ekaks kaivetaan kuoppa ja siihen laitetaan vähän risuja."

"Tästä tulee tosi hyvä..."

"Mut hei, ihan tosi, eiks tätä hihnaa nyt sais pois?"

"Ota se pois!!"

"Etkö sä nyt usko?! Hihna irti!"

"Nyt paloi käpy sun kanssas! Mä revin sit nää jänissuojatkin irti."

 Hauskaa keskiviikkoa!

P.s. Blogissani on käynnissä näiden erikoisten aikojen piristykseksi "hyvän mielen arvonta", jossa palkintona on koristeheinistä kertova puutarhakirja. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.<3

Puutarhan kevätpuuhia

$
0
0
Viime viikonloppuna aloitimme vihdoin keväiset puutarhapuuhat. Keräsimme talven aikana suurista koivuista pudonneet risut ja poltimme ne nuotiossa, jonka ääressä oli kiva käydä välillä istuskelemassa kevätpuuhien lomassa. Marjapensaat saivat oksasaksilta kyytiä, kun poistin vanhimpia versoja mm. herukoista ja karviaisista. Vadelmistakin leikkasin viime vuonna marjoneet oksat pois. Myös elävä pajumaja sai kaipaamaansa siistimistä. Tuijia ja viime vuonna muotoonleikkaamiani koristepensaitakin muotoilin taas. Niitä tosin leikkaan kyllä pitkin kasvukautta, jotta pyöreä muoto säilyy kauniina. Omenapuiden leikkaus on vielä edessä, näillä näkymin ensi viikonloppuna, jolloin ajattelin leikata myös mm. päärynäpuut. Tänä vuonna leikattavaa ei tosin paljon olekaan. Heinäkuussa saatan sitten leikata niitä vielä uudestaan, jos vuosikasvu on runsasta.

Nuotiopaikkaa metsäpuutarhasta rajaava herukkakaari pääsi oksasaksien käsittelyyn.

Mm. korallikanukka, purppuraheisiangervo ja heisiangervo 'Amber Jubilee' saivat pyöreähköön muotoonsa kohennusta.

Terassin kainalossa olevaa rungollista tuijaa leikkaan pitkin  vuotta, sillä se kasvattaa muuten pitkiä "töyhtöjä" yläosaansa.

Takkaan talven aikana kertyneet tuhkat mies levitti nurmialueelle ja Liljarinteeseen jo viime viikolla. Osittain käytämme tuhkaa korvaamaan lannoitusta, mutta myös nopeuttamaan lumien sulamista.

Kasvihuonettakin aloin jo siistiä. Vein sieltä talven somisteet pois, ja nyt pitäisi tilalle keksiä jotain keväistä. Jos loppuviikostakin plussakeliä riittää, olisi luvassa ruukkujen ja kasvihuoneen pesu. Se on mielestäni yksi tympeimmistä kevätpuuhista, ja onkin kiva, jos sen saisi jo heti näin alkuvaiheessa pois alta. Kunnon puutarhapuuhiin kukkapenkkien pariin täällä ei kuitenkaan vielä hetkeen pääse, joten kaikenlaiselle valmistelulle ja siistimiselle on nyt hyvin aikaa.

 Oletko sinä jo aloittanut kevätpuuhia puutarhassa?

Ihanaa loppuviikkoa!

P.s. Blogissani on näiden poikkeuksellisten aikojen piristykseksi käynnissä "hyvän mielen arvonta", jonka palkintona on koristeheinistä kertova puutarhakirja. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

Puutarhavierailulla: Botanisk Hage, Kööpenhamina, Tanska, osa 5/8

$
0
0
Viikko sitten aloitin kuvakierroksen Kööpenhaminan Botanisk Hagen rhodoalueella, ja nyt kierros tuossa ihanassa paikassa jatkuu edelleen rhodojen parissa. Aiemmin esittelin jo paikan puutarhalammen ympäristöä, metsäpuutarhaa ja pohjoismaista olutpuutarhaa. Tervetuloa viivähtämään kanssani taas hetki viime kesässä Kööpenhaminan kasvitieteellisessä puutarhassa!

Botanisk Hagessa on aivan uskomattoman kauniita istutuksia. Tämä rhodoalueen näkymä on yksi suosikeistani. Kuorikatepolkua reunustavat luonnonkivet ja paksut puunrungot, joiden ylle kaartuvat saniaiset.

Pienen aukean keskelle on jätetty pystyyn veistosmainen runko. Maanpeitekasvina on mm. taponlehteä, tiarellaa ja rönsyakankaalia, reunoilla mm. saniaisia, hortensioita ja alppiruusuja.

Kookkaat luonnonkivet korostuvat hienosti saniaisten keskellä.

Osa alppiruusuista on leikattu rungollisiksi. Erikorkuiset havut ja rhodot luovat kauniisti polveilevan, ikivihreän kasvuston.

Perennojen erilaiset lehtimuodot ja -värit pääsevät alueella oikeuksiinsa. Vasemmalla sormivaleangervoa, etualalla rikkoviuhkaa.

Kapea polku kiemurtelee rhodoalueen halki, ja mutkan takaa paljastuu aina uusi, kaunis näkymä. Taustalla kukkii safiirihortensia.

Puiden ja pensaiden lomasta pilkottaa auringossa kimmeltelevä puutarhalampi.

Hortensioiden ja havujen lomasta avautuu maisema kohti kivipuutarhaa.

Seuraavalla kerralla esittelyvuorossa onkin yksi tämän kasvitieteellisen puutarhan helmistä, aivan ihana kivipuutarha.

Rentouttavaa viikonloppua!

P.s. Vielä tämä viikonloppu on aikaa osallistua koristeheinistä kertovan kirjan arvontaan.

Lukijan toive: Maissin kasvatus siemenestä + arvonnan voittaja

$
0
0
Sain aiemmin eräältä lukijalta toiveen kertoa kokemuksiani maissin kasvatuksesta. Kylvän maissin huhtikuussa, joten nyt onkin sopiva ajankohta käydä maissiin liittyviä asioita vähän läpi.

Itse olen kasvattanut sokerimaissia nyt kolmena kesänä, joista ensimmäisenä sato oli vaatimaton, toissa vuonna saimme useita meheviä tähkiä, ja viime vuonna kesä uhkasi loppua kesken ja tähkät jäivät pieniksi, vaikkakin olivat maukkaita. Olen kasvattanut ainoastaan sokerimaissin lajiketta ’Golden Bantam’, josta olen kyllä tykännyt. Sen tähkät ovat makeita ja ainakin meillä ne ovat olleet lasten(kin) mielestä aivan erityistä herkkua. Maissi onkin vakiintunut jokavuotisiin kylvöihini.

Sokerimaissi 'Golden Bantam'

Kylvän maissin huhtikuun alkupuoliskolla. Välillä olen liottanut siemeniä parin tunnin ajan ennen kylvöä, mutta muistelen jonakin vuonna upottaneeni ne suoraan multaan ja ne itivät silti tosi hyvin. Maissi on yleensä lähtenyt kasvuun nopeasti, muutamissa päivissä, ja jo alkuvaiheessa se tekee vahvat, pitkät juuret. Olenkin pyrkinyt koulimaan ne heti, kun taimilla on ollut pituutta n. 5cm, sillä muuten juurien erottelu toisistaan on hankalaa. Kuten monet muutkin kasvit koulin maissit maitotölkin puolikkaisiin. Joka vuosi jostain syystä muutama taimista nahistuu pari viikkoa koulimisen jälkeen, en ole keksinyt, mistä se johtuu. Siksi kylvänkin aina muutamia ylimääräisiä siemeniä.

Koulimisvalmiita maissin taimia.

Kelien lämmettyä n. 10 asteeseen alan karaista maisseja siirtämällä ne kasvihuoneeseen auringonpolttamilta suojaavien harsojen alle aluksi puoleksi tunniksi kerrallaan, päivittäin aikaa vähitellen pidentäen. Kun maissit ovat lopulta viettäneet muutamia öitäkin kasvihuoneessa (tarvittaessa lämmittimen turvin), istutan ne ruukkuihin. Minulla on ollut 3-4 taimea/30l istutusastia ja ne ovat jaksaneet kasvaa siinä hyvin. Istutusastian pohjalle olen sekoittanut kanankakkaa, istuttamisen jälkeen en maisseja enää lannoita. Ainoa varsinainen hoitotyö onkin tämän jälkeen riittävä kastelu. Maissit tuntuvat imevän vettä todella paljon, joten niitä saa kastella ahkerasti. Toisaalta ne ovat kestäneet väliaikaisen kuivahtamisenkin kesälomareissujen aikana.

Maissi tarvitsee riittävän korkean tilan mahtuakseen kasvamaan. Meillä sen ruukut ovat tämän vuoksi lähellä kasvihuoneen keskikäytävää.

Lopulta maisseihin ilmestyy hedekukkia kasvin yläosaan. Kun siitepöly on kypsynyt, käyn ravistelemassa maisseja, jotta siitepöly varisisi maissin varren luona, lehtien tyvessä oleviin emikukkiin, joihin tähkät alkavat kehittyä. Kun koko tähkä on turvonnut ja sen kärki tuntuu pyöreähköltä olen yleensä varovasti kurkistellut suojalehtien lomasta, olisiko maissi jo valmis poimittavaksi. Vinkkinä sadonkorjuun ajankohdalle toimii myös tähkän kärkeen jäävien lankamaisten luottien ruskettuminen.

Maissin hedekukka tulee latvaan.

Emikukat tulevat varren viereen lehtihankaan. Tähkän kypsyessä sen yläosassa olevat luotit ruskettuvat.

Yleensä meillä on tullut satoa 1-3 maissintähkää/kasvi ja sadonkorjuu on ajoittunut syyskuulle. Tuhohyönteisistä maissimme eivät ole kärsineet lainkaan.

Tähän lopuksi on vielä hyvän mielen arvonnan tulosten aika. Arvonta toteutettiin jälleen perinteisenä lappuarvontana ja onnettarena toimi keskimmäinen lapsemme. Heinäopas-puutarhakirjan voitti Päivi/Kottikärryn kääntöpiiri. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

Oletko sinä kokeillut maissin kasvatusta? 

Mukavia maaliskuun viimeisiä päiviä!

Kirjaesittely: Puutarhan salaisuus + arvonta

$
0
0
Sain pari viikkoa sitten hyppysiini Maatiaiskanasen elämää–blogin Hillevin kirjoittaman aivan tuoreen kevään uutuuskirjan, Puutarhan salaisuus - iloa ja onnea puutarhasta (Hillevi Joutjärvi, 2020, Readme.fi, 256 sivua). Lämmin kiitos Hilleville kirjasta!



Kirjan ensimmäisessä osassa käydään läpi puutarhan merkitystä hyvinvoinnille. Asiaa pohditaan niin fyysisen kuin psyykkisenkin hyvinvoinnin kannalta. Myös eri aistien merkitystä puutarhassa käydään läpi, sillä puutarha voi tarjota kokemuksia niin näkö-, kuulo-, haju-, maku- kuin tuntoaistinkin välityksellä. Kirjassa kerrotaan lyhyesti myös puutarhan avulla voimaantumisesta. Tämän jälkeen siirrytään käsittelemään kasveista saatavaa hyvinvointia, jonka hyödyntämistä pohditaan lyhyesti myös hoitotyön kannalta.

Kirjassa on runsaasti kauniita, värimaailmaltaan herkullisia kuvia.

Toisessa osassa kirjailija kertoo puutarhan merkityksestä itselleen. Tässä yhteydessä esitellään myös lukuisia erilaisia kesäkukkia ja perennoja ja käydään läpi niiden kasvatukseen ja hoitoon liittyviä asioita kylvöistä ja pistokaslisäyksestä lähtien aina istutettujen kasvien vaatimiin hoitotoimiin asti.

Esimerkiksi liljojen osalta käydään läpi niiden kasvatukseen liittyviä perusperiaatteita ja esitellään lisäksi useita eri lajikkeita.

Kolmas osa käsittelee oman maan sadosta saatavaa onnea. Osasta löytyvät omat lukunsa niin lavakauluskasvimaalla, ruukkupuutarhassa kuin kasvihuoneessakin viljelylle. Luvuissa käydään läpi mm. kasvimaan ja ruukkupuutarhan perustamista ja hoitoa, kasvihuoneessa kasvattamisen perusasioita ja esitellään kullekin näille kasvatuspaikalle sopivia hyötykasveja kasvatusohjeiden ja -vinkkien kera.



Kirjan viiimeinen osa paneutuu kotipuutarhurin vuodenkiertoon ja esittelee kullekin vuodenajalle ominaisia puutarhapuuhia.

Kokonaisuutena Puutarhan salaisuudet on virkistävästä näkökulmasta kirjoitettu puutarhakirja, jossa kauniit, värikkäät kuvat tukevat kerrontaa ja myös kirjailijan oma persoona pääsee ihanasti esille. Kirjasta löytyy vinkkejä monien eri kasvien kasvatukseen ja puutarhan hoitoon niin aloittelijalle kuin kokeneellekin kotipuutarhurille.

Itse luin tätä kirjaa innolla ja haluankin nyt laittaa ilon kiertämään. Näiden poikkeuksellisten aikojen piristykseksi aloittamani "hyvän mielen arvontasarja" jatkuukin nyt uudella arvonnalla, jonka palkintona on tämä innostava uutuuskirja.

Voit osallistua arvontaan:
- yhdellä arvalla olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi (internetversiossa sivupalkissa oikealla kohta "Lue", joka ei siis näy mobiiliversiossa. Sivun alalaidasta saat vaihdettua mobiiliversion internetversioksi) ja jättämällä kommentin tähän postaukseen
- yhdellä arvalla tykkäämällä blogini sivusta "Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi" Facebookissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontapostausta
- yhdellä arvalla seuraamalla Puutarhahetkeä Instagramissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontakuvaa
 - yhden arvan voit saada lisäksi seuraamalla Puutarhahetki-blogia blogit.fi:ssa. Mainitsethan tämän silloin kommentissasi jossain edellä mainituista kanavista.

Jokaisesta edellä mainitusta vaihtoehdosta saat siis yhden arvan, joten osallistua voit korkeintaan neljällä arvalla. Osallistumisaika alkaa tänään ti 31.3.2020 ja päättyy su 5.4.2020. Palkinnon postitus vain Suomeen.
Tervetuloa osallistumaan arvontaan!
Iloa päivääsi!

Taimikuulumisia

$
0
0
Tässä vaiheessa kevättä esikasvatuksessa olevia taimia alkaa olla jo mukava määrä. Tänä vuonna tomaatit lähtivät kaikki kasvuun todella hyvin. Chilit ja paprikat sen sijaan hankkivat jostakin itselleen jo alkuvaiheessa kirva-armeijan kiusakseen, ja niiden kanssa olenkin nyt saanut olla tarkkana, että kirvat pysyvät kurissa. Tämän vuoksi siirsin chilit ja paprikat erilleen muista taimista kokonaan toiseen huoneeseen. Uusista kylvökokeiluistani jännittävin on ollut mesembriantemum, jonka lehdet ovat jännän paksut, vähän mehikasvimaiset. Myös ensimmäistä kertaa kasvattamani kelloköynnös on itänyt ja lähtenyt versomaan ilahduttavan hyvin. Tässä vielä linkit joulukuun, tammikuun, helmikuun ja maaliskuun kylvöihini. Nyt huhtikuun aikana kylvän vielä mm. vesimelonia, maissia, tähtisilmää ja auringonkukkaa. Tässäpä muutamia kuvia taimistani:

Tuoksulaventelit ovat lähteneet tänä vuonna erityisen hyvin kasvuun. Kylvin näitä varmuuden vuoksi, jos Buried Pot Gardenin reunaan viime kesänä istuttamani taimet olisivat talven aikana kuolleet, mutta  viime viikolla huomasin niiden olevankin hengissä. Niinpä nämä laventelit pääsevät jonnekin muualle.

Myös tarhaorvokit ovat onnistuneet tänä vuonna tosi hyvin. Yleensä ne ovat olleet tämän kokoisia vasta huhtikuun loppupuolella.

Keijunmekot ovat alkaneet haarautua tyvestään. Nämä pitäisi latvoa piakkoin, jotta ne tuuheutuisivat vielä paremmin.

Chileistä osa on tänä vuonna surkean näköisiä kirva-armeijan vuoksi. Osa lajikkeista on kuitenkin onneksi kestänyt kirvat paremmin ja kasvanut normaaliin tapaan.

Tomaatit sen sijaan kasvavat vankkoina taimina.

Pistokkaista lisäämäni pelakuut ovat hyvässä kasvussa.

Tästä kaaliarmeijasta osa on vielä koulimatta. Kuvassa mm. kukkakaali 'Erfurter', pinaattikiinankaali, parsakaali 'Premium Crop', ruusukaali 'Roodnerf'.

Portugalin siementuliaiseni mesembriantemum kasvattaa paksuja, nystyräisiä, mehikasvia muistuttavia lehtiä.

Mitä sinun kevätkylvöillesi kuuluu?

Aurinkoista huhtikuun alkua!

P.s. Blogissani on käynnissä kevään uutuuspuutarhakirjan arvonta. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

Yle: Omavaraiset

$
0
0
Pääsimme omavaraisuusbloggaajien kanssa katsomaan jo ennakolta YLE:lla huhtikuussa esitettävän, Riikka Kaihovaaran käsikirjoittaman ja ohjaaman, kolmiosaisen Omavaraiset-dokumenttisarjan. Sarja tulee YLE Areenaan 6.4. ja alkaa TV2:lla 13.4.2020. Tämän yhteispostauksen aiheena on kyseinen dokumenttisarja.

Kuva: Riikka Kaihovaara

Dokumenttisarjassa seurataan lähes vuoden ajan omavaraistelijoita kolmesta eri ruokakunnasta: yksin asuvaa miestä, nuorta pariskuntaa ja lapsiperheen äitiä. Alkuteksteissä dokumenttia kuvataan seuraavasti: "Omavaraisuus on perustarpeiden tyydyttämistä omin käsin. Millaista on elää ilman sähköä ja mukavuuksia, kasvattaa oma ruokansa ja kehrätä lankansa? Neljä ihmistä ponnisteli keväästä syksyyn."

Jokainen näistä omavaraistelijoista on asettanut jonkin päätavoitteen, jonka toteutumista seurataan dokumenttisarjan aikana. Yhden tavoite on elää ilman sähköverkosta saatavaa sähköä, toinen taas tahtoisi tehdä vuoden ajan kaikki vaatteet alusta loppuun asti itse. Kolmantena toiveena on oma rauha kaukana tehomaataloudesta.

Vaikka meidän omavaraisuutemme on aivan erilaisella tasolla ja ilmeisesti paljon pienimuotoisempaa kuin ohjelman henkilöillä, löysin silti monia asioita, jotka tuntuivat kovin tutuilta. Kevään kiireet kylvöjen ja esikasvatuksessa olevien taimien kanssa ja toiveikkuus tulevaa satokautta kohtaan yhdistävät. Kevät onkin omavaraistelussa tärkeää aikaa, sillä silloin tehdään pohjatöitä kesän ja syksyn satoa ja talveksi säilöttäviä herkkuja varten. Maan kanssa tekemisissä oleminen on minunkin mielestäni terapeuttista. Heti stressitaso laskee, kun pääsee kasvimaata tai kukkapenkkejä kuopsuttelemaan. Henkilöt kertovat omavaraisteluun liittyvistä toiveistaan ja siitä saatavista hyödyistä, mutta esille tulee myös uupumusta ja stressiä.

Kuva: Riikka Kaihovaara

Puutarha-asioita ohjelmassa käytännössä vain sivutaan. Ohimennen näytetään lyhyitä otoksia siemenperunoiden idätyksestä, kylvöistä ja taimikasvatuksesta, kitkemisestä, kompostista sekä peurojen vierailusta pihapiirissä. Sen sijaan dokumentin pääpaino on paljolti ihmisten ajatuksissa, tunteissa, henkilökohtaisissa asioissa ja toiveissa. Myöskään kovin syvälle omavaraisuuteen ohjelma ei mielestäni paneudu. Itse olisin mieluusti halunnut tietää henkilöiden omavaraisuudesta vielä paljon tarkemmin, mm. minkä kaiken suhteen he ovat omavaraisia ja minkä osan vuodesta, mitä kaikkea he viljelevät, viljelläänkö kaikki kasvit avomaalla, onko kasvihuonetta, miten kasvien kastelu on järjestetty, millä he lannoittavat hyötykasvit, mitä villiyrttejä ja muita luonnonkasveja he keräävät, käytetäänkö lampaiden ym. eläinten ja lintujen lihaa ruoaksi vai ovatko ne ainoastaan villaa, maitoa ja munia varten, kalastavatko, metsästävätkö, miten he säilövät ruokaa talven varalle, missä ruoka säilytetään, onko kellaria, jne. Myös kaikenlaiset DIY-henkiset projektit olisivat kiinnostaneet.

Kaiken kaikkiaan minusta oli kyllä kiinnostavaa päästä näkemään tämä dokumenttisarja. Ohjelman henkilöillä on mielenkiintoisia näkökulmia ja ihailen heidän sitkeyttään ja sinnikkyyttään. Osa heidän ratkaisuistaan tuntuisi kuitenkin omalle kohdalleni varsin äärimmäisiltä. En voisi esimerkiksi kuvitella eläväni ilman verkkovirtaa, olevani peseytymättä ja autokin on meille aivan välttämätön jo ihan työmatkojenkin kannalta. Mielestäni onkin rikkautta, että omavaraistelua voi olla kovin monenlaista, eikä kaikkien tarvitse pyrkiä kaikessa omavaraiseksi, vaan jokainen omavaraistelija voi tehdä oman kykynsä ja jaksamisensa mukaan. En myöskään haluaisi ajatella, että omavaraistelu on jatkuvaa ponnistelua, vaan sen pitäisi olla mukava ja luonteva osa arkea. Meille riittää se, että saamme osan (mahdollisimman suuren osan toki) vuoden kasviksista omasta maasta, kompostoreista omaa multaa ja sadevedestä mahdollisimman suuren osan kasteluvedestä, tuotamme oman hunajamme ja saamme osan sähköstämme korvattua aurinkosähköllä. Joka tapauksessa minusta pienimuotoinenkin omavaraistelu ihan tavallisilla kotipihoilla, parvekkeilla ja kesämökeillä on sekin jo uskomattoman hieno asia.

Tässä vielä lista muista tähän yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:
Korkeala
Tsajut
Pienenpieni farmi
Iso-orvokkiniitty
Rakkautta ja maan antimia
Sorakukka
Kohti laadukkaampaa elämää 

 Minkälaisia ajatuksia sinulla on omavaraistelusta?

Oikein hyvää viikonloppua! 

P.s. Tämän viikon loppuun asti ehdit vielä osallistua blogissani käynnissä olevan kevään ihanan uutuuspuutarhakirjan arvontaan.

Puutarhavierailulla: Botanisk Hage, Kööpenhamina, Tanska, osa 6/8

$
0
0
Nyt jo usean viikon ajan on blogissani ollut puutarhavierailuiden aiheena Kööpenhaminan kasvitieteellinen puutarha, jonka alueista olen esitellyt tähän mennessä puutarhalammen ympäristön, metsäpuutarhan, pohjoismaisen olutpuutarhan sekä aivan ihanaa rhodopuutarhaa kahdessa eri postauksessa. Nyt kuvakierros jatkuu upean kivipuutarhan parissa. Tervetuloa mukaan nojatuolimatkalle kesän vihreyteen!<3

Luonnonkiviportaat johtavat kukkuloille rakennettuun kivipuutarhaan. Portaiden oikealla puolella solisee rinnettä alas pieni puutarhapuro.

Liuskekiven palasia on aseteltu hauskasti pystyyn ja istutettu kasveja niiden rakoihin.

Tässä kasvavat mm. varjorikko, sinivuokko, tummakallioinen ja jokin kalliokielo.

Tässä luonnonkivien keskellä kulkeva puron uoma näkyy edellisiä kuvia paremmin.

Matalat kivikkokasvit leviävät kauniina mattomaisina kasvustoina kivien väleissä.

Puron yli on aseteltu sinne tänne kauniisti patinoituneita puunkarahkoja. Saniaiset ja koristeheinät sopivat hyvin veden äärelle.

Tässä samaa kivipolkua vielä toiseen suuntaan, rinnettä alaspäin.

Sitten matka jatkuu taas polkua eteenpäin kohti kivikkoista kukkulan lakea. Polkua ylöspäin noustaessa luonnonkivet ovat yhä näyttävämpiä ja suurempia. Istutukset taas muuttuvat selkeästi kuivemman paikan kasveja suosiviksi.

Silti rehevyyttäkin riittää ja puro kiemurtelee edelleen kasvillisuuden lomassa.

Kukkulan huippua hallitsevat suuret kartiovalkokuuset.

Rhodoja ja muitakin pensasmaisia kasveja mahtuu rinteeseen tuomaan runsautta.

Rinteessä kivien lomassa kasvaa mm. vuorenkilpeä, sininatatupsuja ja maksaruohoja. Myös rinteen yläosaan on aseteltu sinne tänne kuivia, koristeellisia puunkarahkoja.

Melkein huipulla. Tämän polun varrella on toinen toistaan upeampia istutuksia ihanine yksityiskohtineen.

Hapron lehdet loistavat komean punaisina ja luovat hienon kontrastin taustan limenvihreään sävyyn nähden.

Kukkulan huipulla puron ylittää pieni luonnonkivistä tehty silta.

Kartiovalkokuusien juurella on puron alkulähde, suurten kivenlohkareiden reunustama pikkuinen puutarhalampi.

Seuraavalla puutarhavierailulla on luvassa vielä runsaasti lisää kuvia tästä ihastuttavasta kivipuutarhasta.

 Iloista viikonloppua!

P.s. Vielä ehdit osallistumaan blogissani käynnissä olevaan kevään uutuuspuutarhakirjan arvontaan.:)

Unelmana omavaraisempi elämä: Hygienia puutarhassa ja mehiläistarhauksessa

$
0
0
Nyt kuukauden ensimmäisenä maanantaina on taas omavaraisuuteen liittyvän yhteispostauksen aika. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala. Tämän kuukauden aiheena omavaraisuussuunnitelmien etenemisen lisäksi on hygienia, joka on nyt monessakin mielessä ajankohtainen asia.

Myös mehiläistarhauksessa ja hunajan käsittelyssä hyvä hygienia on tärkeää.

Puutarhassa hygieniaa ei välttämättä tule jatkuvasti sen kummemmin mietittyä, vaan ainakin meillä se tulee esille ihan rutiininomaisina toimina puutarhan hoidossa. Hyvä hygienia korostuu esim. kasvitautien torjumisessa, ja monet tähän liittyvät toimet tulee tosiaan huolehdittua melko automaattisestikin. Työvälineet tulisi aina puhdistaa huolellisesti kasvitautien ehkäisemiseksi. Jos on esim. leikannut oksasaksilla sairastunutta puuta/pensasta, voi saksien välityksellä tartuttaa muitakin puuvartisia, jos saksien puhdistus jää tekemättä. Myös ruukut on hyvä pestä kasvukauden päätteeksi tai viimeistään keväällä ennen niiden uudelleen käyttöönottoa, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat saisi pois. Esikasvatettavien kasvien siemenet taas olisi suositeltavaa kylvää uuteen multaan. Kasvihuoneen pesemme aina keväällä ennen kasvukauden alkua, jotta uudet taimet saavat aloittaa kasvunsa puhtaissa oloissa. Lisäksi hyötykasvien vuoroviljely  voi ehkäistä kasvitauteja. Sairastuneiden kasvinosien poistokin on tärkeä varotoimi, jolla esim. erilaisten sienitautien leviämistä voi ehkäistä.

Myös mehiläistarhauksessa hyvä hygienia on tärkeää. Hunaja itsessään on antimikrobista. Talveksi ulkosäilytykseen jätettävien kehien homehtumista voikin ehkäistä jättämällä niihin ohuen hunajakerroksen. Varroapunkkia ehkäistään tymolikäsittelyllä loppukesästä sadonkorjuun jälkeen ja oksaalihappo- tai muurahaishappokäsittelyllä marras-joulukuussa. Meillä hunajaa ei lingota itse, vaan myymme sen paikalliselle hunajafirmalle, joka huolehtii myös linkouksen. Hunajan linkoukseen ja jatkokäsittelyyn vaaditaan kuitenkin erityisen tarkkaa hygieniaa sekä asianmukaiset tilat ja välineet.

Hunajan sadonkorjuuaika alkaa olla käsillä, kun kehässä olevista kennoista 2/3 on peitetty ja kehää ravistaessa hunajaa ei roisku. Sadonkorjuun jälkeen tymolia sisältävää sokerilientä tiputetaan mehiläispesään kehien väliin varroapunkkia ehkäisemään.

Tämän vuoden omavaraisuussuunnitelmien etenemisen suhteen meillä tilanne näyttää oikein hyvältä. Jo joulukuussa kylvin ensimmäiset siemenet, ja kylvöt ovat edelleen saaneet jatkoa tammi-, helmi- ja maaliskuussaTaimikuulumisia postailinkin jo viime viikolla, ja ihan lupaava määrä purkkeja ja purnukoita onkin taas kertynyt odottamaan pääsyä ulos. Viime viikonloppuna sain viimeisetkin maaliskuun kylvöt koulittua ja tammikuun kylvöistä ensimmäiset taimet, tarha-orvokit, pääsivät jo päiväsaikaan ulkoilemaan. Niiden karaisu jatkuu, ja aion lähipäivinä istuttaa ne ulos ruukkuihin, jotka voin tarvittaessa tuoda sisään yöksi. Viikonloppuna aloitin myös huhtikuun kylvöjen tekemisen ja mm. erilaisten basilikojen ja vesimelonin siemenet pääsivät multiin. Tällä viikolla aion kylvää vielä mm. kasvihuonekurkkua, köynnöskrassia ja maissia. Maissin kasvattamisesta postasin itse asiassa viime viikolla tarkemminkin ja myös vinkkejä kesäkukkien kasvattamiseen kirjoittelin äskettäin. Ensimmäiset siemenperunat istutin jo ämpäreihin, ja seuraava satsi minulla on itämässä. Toivon, että saisimme juhannuspöytään tämän vuoden ensimmäiset omat ämpäriperunat. Laitan kevään ja alkukesän kuluessa useita n. 6-10 siemenperunan satseja kerrallaan itämään ja istutan ämpäreihin, jolloin pääsemme keräämään satoa pitkin kesää. Osaa ämpäreistä ehdin tällä tavalla kierrättääkin, sillä ensimmäisinä tyhjennettyihin ämpäreihin ehtii yleensä vielä hyvin laittaa uudet perunat kasvamaan.

Tämän rasian parsa-, ruusu-, kerä- ja kukkakaalit pääsivät muutama päivä sitten kukin omaan purkkiinsa.

Tomaatit ovat hyvässä kasvussa.

Kevätpuuhiakin pääsin jo aloittamaan pihalla, ja leikkasin mm. marja- ja koristepensaat sekä omena- ja päärynäpuut. Omenapuiden paksuimmista oksista mies teki haketta kalan savustusta varten. Puutarhamme monivuotisista hyötykasveista ja niiden kasvatusvinkeistä tein itse asiassa viime kuussa yhteenvetoa.  Kasvihuoneen ja osan ruukuistakin pesimme jo valmiiksi. Hyönteishotelli meillä on työn alla, ja särkyneiden ruukkujen tuunaamiseen sopivaa konstia kokeilin haljenneella kynttilätarjottimella, kun rikkimenneitä ruukkuja ei nyt sattunut olemaan käsillä. Lopputulos olikin sen verran kiva, että voisin jatkossa tuunata suojaruukkuja tällä tavalla. 

Haljennut kynttilätarjotin sai uuden ilmeen, ja jatkossa aion käyttää samaa menetelmää särkyneisiin suojaruukkuihin.

Hyötytarhaa ympäröivää aitaa varten pilkoin ohuista rangoista sopivia pätkiä ja tässä yhteydessä käytin itse asiassa elämäni ensimmäisen kerran sirkkeliä.:) Myös pieni varasto+polttopuiden säilytyspaikka on  päässyt alkuun, sillä perustukset saimme jo valmiiksi ja muutamia pystypuitakin on jo paikoillaan. Aurinkopaneelien sähköntuotto on ollut nyt mainiota, sillä sää on ollut varsin suotuisa ja selkeä.

 Ohuita rankoja pilkoin istutuslaatikoiden lähelle tulevaa, matalaa aitaa varten. Pienellä sirkkelillä homma kävi sutjakasti.

Tälle viikolle on luvattu kaunista, lämmintä keliä, joten puutarhaprojektit pääsevät nyt todennäköisesti kunnolla vauhtiin. Palailen näiden projektien kuulumisiin, kun saamme niitä eteenpäin.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
Tammikuu -20: Omavaraisuussuunnitelmia vuodelle 2020
Helmikuu -20: Kylvöt, esikasvatus ja puhdetyöt 

Maaliskuu -20: Esikasvatusta edullisesti 
Viime vuoden omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:
Tsajut
Korkeala
Urban Farming - Kaupunkiviljely
Harmaa torppa
Jovelassa
Iso-Orvokkiniitty
Laura eli Javis
Sarin puutarhat
Oma tupa, tontti ja lupa
Rouva Yrttinen
Metsäläisten elämää
Rakkautta ja maan antimia
Koivun juurella
Airot ulapalla
Caramellia

Osalla meistä omavaraisuusbloggaajista on myös omia yrityksiä, joten tässä vielä pari linkkiä niiden sivuille, sillä näinä poikkeuksellisina aikoina yrittäjillekin kaikki mahdollinen tuki on tarpeen. Käykäähän kurkkaamassa.:)
Yrttipaja
Puutarha Studion verkkokurssit

Tähän lopuksi on vielä "hyvän mielen arvonnan" tulosten aika. Arvonta toteutettiin jälleen perinteisenä lappuarvontana ja onnettarena toimi tällä kertaa nuorin lapsemme. Puutarhan salaisuus-kirjan voitti Laakso Thea. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

Keväistä huhtikuun alkua!

Hyvän mielen arvonta 3

$
0
0
Toissa viikolla kirjoitin näistä koronavirukseen liittyvistä poikkeuksellisista oloista ja ajatuksestani järjestää piristykseksi tämän erikoisen ajan keskellä muutamia "hyvän mielen arvontoja". Kaksi hienoa puutarhakirjaa on jo löytänyt uuden kodin, ja nyt käynnistyy siemensettiarvonta. Palkintosetti sisältää kehäkukan, isoauringonkukan ja samettikukkasekoituksen (kelt., pun., oranssi) siemeniä.

Mm. tämän kehäkukan siemeniä on palkintosetissä.

Isoauringonkukan siemenet ovat peräisin tästä monihaaraisesta yksilöstä.

Samettikukkasekoituksen keltainen ja oranssi. Punaisesta en valitettavasti löytänyt kunnon kuvaa.

Voit osallistua arvontaan:
- yhdellä arvalla olemalla tai liittymällä blogini lukijaksi (internetversiossa sivupalkissa oikealla kohta "Lue", joka ei siis näy mobiiliversiossa. Sivun alalaidasta saat vaihdettua mobiiliversion internetversioksi) ja jättämällä kommentin tähän postaukseen
- yhdellä arvalla tykkäämällä blogini sivusta "Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogi" Facebookissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontapostausta
- yhdellä arvalla seuraamalla Puutarhahetkeä Instagramissa ja kommentoimalla siellä tätä arvontakuvaa
 - yhden arvan voit saada lisäksi seuraamalla Puutarhahetki-blogia blogit.fi:ssa. Mainitsethan tämän silloin kommentissasi jossain edellä mainituista kanavista.

Jokaisesta edellä mainitusta vaihtoehdosta saat siis yhden arvan, joten osallistua voit korkeintaan neljällä arvalla. Osallistumisaika alkaa tänään ti 7.4.2020 ja päättyy su 12.4.2020. Palkinnon postitus vain Suomeen.
Tervetuloa osallistumaan arvontaan!
Terveyttä ja iloa viikkoosi!

Vinkkejä pääsiäiskukkiin + muistutus arvonnasta

$
0
0
Kukat kuuluvat meillä ehdottomasti pääsiäiseen. Joinakin vuosina olen intoutunut tekemään pääsiäistä varten erilaisia asetelmia, mutta välillä ihan tetenarsissiruukku tai leikkotulppaanikimppu on ajanut saman asian. Keräsin tähän kuvia muutamista viime vuosiemme pääsiäiskukista.

Tänä vuonna pääsiäispöydässämme on koristeena leikkokukkia.

Laitoin tähän kimppuun mm. krysanteemeja, neilikoita, päivänliljoja ja morsiusharsoa.

Muutamia kukkia jäi yli, ja ne pääsivät ilahduttamaan olohuoneeseen.

Esikoita ja tetenarsisseja

Tulppaaneja ja isotuomipihlajan hiirenkorvaoksia parin vuoden takaa.

Viime vuonna pääsiäispöydässämme oli esikoita ja rairuohoa.

Tämän vuoden pääsiäiskukkasuosikkini löytyvät kuitenkin puutarhan puolelta. Eilen nimittäin löysin ensimmäiset kevätkukkijat.<3

Nämä krookukset kukkivat nurmikolla Kohopenkin kivireunuksen vieressä, ja puhkeavat aina ensimmäisenä kukkaan puutarhassamme. Muilla istutusalueilla krookukset ja muut sipulikukat ovat vielä piippoina.

Mikä on sinun lempikukkasi pääsiäiseksi?

Kauniita kevätpäiviä!

P.s. Blogissani on käynnissä hyvän mielen arvonta, jonka palkintona on ihana siemensetti. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

Kasvihuoneen kevättä

$
0
0
Vein kasvihuoneesta talviset somisteet pois jo muutama viikko sitten, ja pesimme ja putsasimme huoneen valmiiksi odottamaan kevään esikasvatettavia taimia. Nyt vihdoin sain myös luotua sinne vähän keväistä tunnelmaa mm. pajunkissojen ja tete-narsissien avulla. Tervetuloa viivähtämään kanssani hetki keväisessä kasvihuoneessamme!

Tänä vuonna kasvihuoneemme pääsiäisilme on vähän karsitumpi kuin aiemmin. Pelkästään tetenarsissit, pajunkissat ja valon määrän lisääntyminen tekevät paljon. Lisäksi verhot tuovat jo kesäisenkin tuulahduksen. Talven yli kasvihuoneessa olleet kaislat ilahduttavat edelleen maljakossa.

Tetenarsissit availevat nuppujaan kasvihuoneen hyllyillä.

Lapset toivoivat pääsiäistipunkin muuttavan kasvihuoneeseen. Se löysi itselleen mieluisan paikan pajunkissojen kainalosta.

Yksi äidin suklaakätköistäkin löytyy kasvihuoneesta. Täällä on hyvä käydä puutarhapuuhien lomassa istuskelemassa ja herkuttelemassa.:)

Katosta roikkuvissa maljakoissa on tällä kertaa pajunkissoja ja syksyllä värjäämiäni mustikanvarpuja.

Tetenarsissit loistavat kuin pienet auringot.

Kasvihuoneessamme kelpaa nyt vielä keskittyä pelkästään tunnelmoimaan ja unelmoimaan tulevasta kesästä, ennen kuin taimipurkkiarmeija tulee ja valtaa paikan. Silloin huoneessa istuskelu nimittäin ainakin omalla kohdallani muuttuu taimien ihailuksi, hypistelyksi ja hoivaamiseksi.:)

Hyvää pääsiäisen aikaa!

P.s. Vielä ehdit mukaan hyvän mielen arvontaan, jossa palkintona on kauniisti kukkiva siemensetti.

Puutarhavierailulla: Botanisk Hage, Kööpenhamina, Tanska, osa 7/8

$
0
0
Kierros Kööpenhaminan kauniissa kasvitieteellisessä puutarhassa, Botanisk Hagessa, alkaa jo lähestyä loppuaan. Nyt on kyseisen puutarhavierailun toiseksi viimeisen postauksen aika, ja kuten viime viikolla mainitsin, tälläkin kertaa aiheena on ihana kivipuutarha. Viimeviikkoisen kivipuutarhapostauksen lisäksi olen aiemmin esitellyt jo puutarhalammen alueen, metsäpuutarhan, pohjoismaisen olutpuutarhan sekä aivan ihanaa rhodopuutarhaa kahdessa eri postauksessa. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle tähän upeaan kiviparatiisiin!<3

Viime viikolla pääsimme kivipuutarhan toisen kukkulan huipulle kartiovalkokuusien juurelle. Siellä kivipolku kiertää puiden toiselle puolelle, jossa laventelit ja maanpeitekasvit kasvavat suurien kivien lomassa.

Kartiovalkokuuset ovat tämän kivikukkulan "kuninkaita", ja maamerkkejä, jotka näkyvät myös alas puutarhan muille alueille.

Kivikossakin riittää runsaasti kaunista, värikästä kukintaa.

Kivikukkulan karumpaa aluetta, jossa mm. maksaruohot, erilaiset rikot ja muut paahteisella paikalla viihtyvät kasvit leviävät kivien väleissä.

Erikokoiset kivenlohkareet tuovat mukavaa vaihtelua rinteen ilmeeseen. Kaikki kasvit on nimetty selkeästi.

Kukkulan huipulta alas kohti metsäpuutarhaa avautuu kirjavana kukkiva kivikkoinen rinne.

Rinteen toinen puoli on aurinkoinen, paahteinenkin, ja siellä viihtyvät kuivan paikan ja niukalla multatilalla toimeen tulevat kasvit.

Levähdyshetken voi viettää idyllisissä maisemissa.

Kukkulan yhdeltä reunalta avautuu näkymä toiselle kivipuutarhakukkulalle, jossa vierailemme seuraavalla kuvakierroksella.

Kukkulan toinen reuna on varjoisampi, suojaisampi ja kasvillisuudeltaan toista selkeästi rehevämpi.

Tällä reunalla kasvaa kookkaitakin perennoja ja alaosissa myös rhodoja ja muita pensaita.

Kukkulalta löytyy kivipolun lisäksi myös komeita luonnonkivilohkareista tehtyjä portaita.

Erilaiset rikot viihtyvät kivipuutarhassa erinomaisesti.

Kivetty polku kiemurtelee kivipuutarhakukkulan halki.

Kokonaiskuvaa kukkulasta. Viime postauksen kuvat puroineen olivat kukkulan toiselta puolelta.

Ensi kerralla on luvassa Botanisk Hage –puutarhavierailujen viimeinen osa, jossa kierros upeassa kivipuutarhassa jatkuu toisella kukkulalla ja lisäksi luvassa on vielä muutama kuva puutarhan yleisilmeestä suurine perennaistutuksineen.

Ihanaa pääsiäisviikonloppua!<3

P.s. Vielä tänään ja huomenna on aikaa osallistua hyvän mielen arvontaan, jossa voit voittaa kaunista kukkaloistoa pihallesi.:)

Ihana, ihana kevät! < 3 + arvonnan voittaja

$
0
0
Viime viikkojen aikana kevät on edennyt meillä aimo harppauksin. Jo kolme viikkoa sitten puutarhassamme näkyi krookuksien, narsissien ja tulppaanien piippoja, mutta etenkin varjoisilla paikoilla oli vielä lunta, jäätä tai molempia. Nyt tuon ajan kuluessa lumet ovat aivan muutamaa pientä aluetta lukuun ottamatta sulaneet pois, ja puutarha on puhjennut kevääseen. Nyt parin päivän ajan on taas luvassa lumi-/räntäsadetta, mutta eivätköhän ne nopeasti sula pois, jos keli luvatusti loppuviikkoa kohden taas lämpenee. Tervetuloa kanssani viivähtämään hetki alkukevään puutarhassamme!<3

Kaaripenkissäkin on jo krookuksia nupullaan. Ensimmäiset kukkivat krookukset löysin viime viikolla Kohopenkin edustalta.

Kaaripenkissä myös ensimmäiset posliinihyasintit ovat nupullaan.

Porraspenkin ylimmällä portaalla nousevat krookuksien piipot, keskimmäisellä portaalla tulppaanien. Taustalla Kohopenkki.

Kohopenkin juurella jo useat krookukset ovat nupullaan.

Auringon lämmössä niistä osa jo avaa hetkeksi nuppunsa.

Liljarinteessä idänunikko 'Perry's White' on herännyt kevääseen.

Nousevat tulppaanien piipot lupailevat Liljarinteeseen alkukesän kukkaloistoa.

Samalla istutusalueella kirsikkasorvarinpensaan silmut turpoavat.

Lähistöllä vaaleanpunainen palavarakkaus 'Carnea' on lähtenyt jo uuteen kasvuun.

Tähdenlennon polun rinnettä värittävät tetenarsissien piipot.

Buried Pot Gardenissakin on elonmerkkejä. Venäläinen rakuuna nousee jo maasta.

Buried Pot Gardenin ja Rinnepenkin välissä on meillä vielä viimeisiä lumen ja jään rippeitä. Samoin terassin luona on vielä vähän lunta.

Tästä alkaa taas se upea aika, kun päivittäin puutarhasta löytyy jotain uutta ihasteltavaa. Ihana, ihana kevät!

Tähän lopuksi on vielä kolmannen hyvän mielen arvonnan tulosten aika. Arvonta toteutettiin jälleen perinteisenä lappuarvontana ja onnettarena toimi tällä kertaa vanhin lapsemme. Siemensetin voitti marketta. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

Mukavaa uutta viikkoa!
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live